Hilary Mantelová se umí dívat kolem sebe

Hilary Mantelová se umí dívat kolem sebe

Tisk

zavra200Autorku rozsáhlých historických románů Hilary Mantelovou nemusíme českým čtenářům dlouze představovat.  V češtině vyšly už tři její romány – Wolf Hall, Předveďte mrtvé a Za temnotou. Na pulty knihkupectví se pro milovníky této skvělé britské prozaičky dostává nová kniha, kterou vydalo Argo, autorčino dvorní české nakladatelství.

 


Tentokrát nejde o román, ale o cyklus povídek. Všechny povídky zařazené do sbírky vyšly v autorčině vlasti nejprve časopisecky a jedna z nich také dala sbírce název – Zavraždění Margaret Thatcherové.
Knihu doprovází skandální pověst, protože titulní povídka pobouřila britské čtenáře. Důvodem bylo „napadení“ britské ikony. Z mého pohledu zbytečně. Mantelová pouze velmi umně fabuluje a vytváří tak skvělý příběh nejen o atentátníkovi a jeho motivaci, ale také o tom, jak se k tématu politického působení Margaret Thatcherové staví lidé z vyšší střední třídy, kterých se reformy „Železné lady“ nedotýkaly.
Jedná se o útlou knihu, přesto jsou povídky, až na jednu z nich, svým obsahem hutné a v naprosté většině končí překvapivým rozuzlením. Mantelová patří mezi autory s citem pro detail i celkový příběh Způsobem vedení čtenáře a tématy mi připomněla tvorbu české autorky Moniky Petrlové. Ve sbírce je deset příběhů, často psaných v ich formě. Povídky jsou rozsahem i obsahem nestejné. Některé zaberou tři stránky, některé jsou mnohem delší.
Setkáváme se v nich s lidmi ze všech možných sociálních skupin. Pro mě osobně byla asi nejemotivnější povídkou Zimní dovolená, v níž manželka popisuje své vyhasínající manželství a společnou cestu taxíkem z letiště do hotelu.
Knihu mohu doporučit všem, kteří si při čtení nechtějí jen odpočinout a bezuzdně se bavit. Povídky potěší, pohladí, ale v několika případech i vyděsí tak, že čtenář po přečtení poslední řádky zůstane překvapeně civět na tečku.

zavra5

 

Autor: Hilary Mantelová
Název: Zavraždění Margaret Thatcherové a jiné povídky
Překlad: Michala Marková
Nakladatel: Argo
Rok vydání: 2016
Stran: 176
ISBN: 978-80-257-1734-9
Hodnocení: 90 %

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vlastislav Toman: Jsme v Česku schopni natočit film podle komiksu?

Kruan perexNovinář a spisovatel pan Vlastislav Toman je autorem dobrodružných, sci-fi a fantasy příběhů. V letech 1959 – 1992 byl šéfredaktorem časopisu ABC mladých techniků a přírodovědců. Kromě kultovního českého komiksu o Malém bohovi a Kruanovi napsal pře...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nebezpečná malá ručka
ImageNa obálce knihy najdete otázku: Věříte na duchy? Bylo mi jasné, že mne čeká napínavé setkání s nadpřirozenem. Horory čtu celkem ráda, ale nesmí se jimi prohánět krvelačné stvůry a netoužím po krvavých scénách, kdy hrůzná monstra porcují l...

Literatura

Motýlí kůže aneb Mlčení jehňátek po rusku?

Motyli kuze 200Nakladatelství Jota přináší do českých luhů a hájů kultovní ruský román, který Sergej Kuzněcov sepsal teprve roku 2003. Rázem se z něj mezi mladými stal hit. Marketingoví pracovníci ho nazývají „ruským Mlčením jehňátek“, ale já vidím j...

Divadlo

Nový počin souboru Kašpar: Baterka Miki

baterka miki 200Divadlo v Celetné má na kontě další premiéru. V úterý 19. února divadelní soubor Kašpar odehrál poprvé v České republice monodrama Baterka Miki. Hra z pera současné francouzské spisovatelky je neotřele pojaté vyprávění. Není ovšem na...

Film

Pivní roadmovie dua Beer with Travel se konečně dočká své premiéry

beer with travel 200Přesně o rok později, než bylo původně v plánu, se v pondělí 18. října v divadelním sále klubu Rock Café v Praze uskuteční premiéra dokumentárního filmu cestovatelské dvojice Beer with Travel. Nová road movie vznikla ve spoluprá...