Z nočního stolku

Z nočního stolku

Tisk

z nocniho stolku 200Možná se podivíte názvu mého příspěvku, ale musela jsem nějak obhájit své postřehy o knihách staršího data. Prostě se to u mne děje. Na nočním stolku, v pracovně a občas i na komodě v obývacím pokoje se kupí knížky i audioknihy, které si chci přečíst, poslechnout, ale nějak se před ně řadí jiné. Někdy prostě není nálada na dané téma, jindy chybí chuť na psaní. Ale je škoda se o nich nezmínit. Pokud je nenajdeme na pultech knihkupectví či v e-shopech, určitě je objevíme ve veřejných knihovnách. Proto otvírám seriál s tímto názvem a věřím, že vás bude bavit. A taky se těším, že se přidají další kolegyně a kolegové z našeho magazínu.

Zmizelo slunce a přišla zlověstná tma

Okamžik, kdy se objevil hrůzný mrak po jaderném výbuchu a svět zahalila tma, nikdo z nás určitě nechce zažít. Obyvatelé Hirošimi v srpnu 1945 rozhodně o něco takového nestáli. Okamžiky hrůzy, bolesti i sobectví, s nímž každý hájil vlastní život stůj co stůj, byly k nesnesení. Každý někoho ztratil, živí záviděli mrtvým.

John Hersey vypráví v románu Hirošima příběhy šesti přeživších po útoku. Než vybuchla bomba, slečna Tošiko Sasaki byla na svém místě v práci, doktor Masakazu Fudžu si četl noviny na terase své soukromé kliniky, paní Hacujo Nakamura dlela ve své kuchyni, Eilhelm Kleinsorge, německý kněz, odpočíval na lehátku v misijním domě, mladý chirurg Terufumi Sasaki mířil s krví svého pacienta do laboratoře a reverend hirošimské metodistické církve Kijoši Tanimoto přijížděl k domu bohatého muže na předměstí. Těm všem se zhroutil svět v jediném okamžiku. Jejich osud se začal ubírat zcela jinou cestou, než měli v plánu.

z nocniho stolku hirosima 1

Autor hodinu po hodině bez emocí popisuje, co vše se komu stalo. Nestraší, nekřičí, jen vypráví. Právě proto jsou smutek a hrůza obsažené ve větách daleko silnější a bolestnější. Vryjí se do myslí čtenářů a probouzejí jejich svědomí. Takové události nechceme prožívat a neměli bychom je znovu dopustit.

Román je dnes, s ohledem na současné události na Ukrajině, mnohem výmluvnější, než byl před časem. Hned každému naskočí otázky: Je vyhlazovací válka nezbytná? Je nutné zabíjení, i když snad slouží spravedlivému účelu? Odpovědět si musí každý sám. Bohužel, násilí je moderní. A taky pod pohrůžkou zbraněmi se lépe vládne. Proto je nezbytné podobné knihy publikovat, číst a naplňovat jejich odkaz.

z nocniho stolku hirosima 2

Název: Hirošima (anglický originál z roku 1989: Hiroshima)
Autor: John Hersey
Překlad: Rudolf Červenka
Žánr: román
Nakladatelství: LEDA
Rok vydání: 2020
Počet stran: 200 stran
Hodnocení: 99 %

Otec lovec, matka kořist, ale co děti?

Prvotina Adeline Dieudonné Opravdový život ukazuje, jak je důležité se nepoddat okolnostem a postavit se proti zlému, které nás obklopuje. Despotický otec, jenž je především krutý lovec, pro ránu daleko nejde. Ženu má za služku a dceru křiví do stejné podoby. Matka by ji ráda ochránila, ale je slabá a vlastně už na odpor nemá sílu. Je jen služka a vzepřít už se neumí. Naštěstí stojí vedle dívky mladší bratr, který mnohé smí, hodně musí, ale krutost až tolik nevyhledává.

Život ve smutném bytě s tyranem není nic pěkného. Proto se staly z dětí spiklenci, kteří vedle hrůzy hledají krásu. Tu nakonec objeví, i když k ní nevede přímá cesta.

z nocniho stolku opravdovy zivot 1Působivé vyprávění z prostředí, které málokdo zažije, vytváří z drobných nitek silné pletivo příběhu – neotřelého, místy až krutého. Není snadné se osvobodit, ukázat správnou cestu, zvítězit nad krutostí.

Od prvních okamžiků hrdince fandíme, utíkáme s ní před tresty a radujeme se z úspěchů. Proto neželíme smrti jejího otce, vždyť si ji zasloužil. A věříme, že další běh dívčina života už bude mnohem klidnější – vždyť opravdu objevila krásu života.

A proč tahle knížka dlouho ležela na mém stolku? Protože k přečtení příběhu člověk potřebuje sílu, jinak nedokáže s hrdinkou držet krok! A já ji hledala skoro rok.

z nocniho stolku opravdovy zivot 2

Název: Opravdový život (francouzský originál z roku 2018: La vraie vie)
Autorka: Adeline Dieudonné
Překlad: Šárka Belisová
Žánr: román
Nakladatelství: LEDA
Rok vydání: 2020
Počet stran: 224 stran
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: LEDA

www.leda.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s jednou ze zručných umělkyň sesterského dua Malypetrovy!

malypa perexVytvořit šperk, který svými vlastnostmi bude odpovídat představám potenciálních zákazníků, to není jen tak. Chce to nemalou dávku šikovnosti a trpělivosti, bez toho se zkrátka příkladný výrobce prostě neobejde.  O tom by mohla říct své J...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kniha Kláry Kolouchové o zdolávání horských vrcholů, plnění snů a vlastní cestě

Nahore fouka perexPrvní Češka, která zdolala tři nejvyšší vrcholy světa – Mount Everest, Kančendžengu a K2, má spoustu elánu a chuť pořád něco podnikat. Před nedávnem jí vyšla kniha Nahoře fouká, inspirativní průvodce pro ženy, které chtějí jít vlastní...


Literatura

František Nepil pro všechny milovníky Vánoc

nepil200Ještě před vypuknutím krásného období adventu se objevila na trhu malá, roztomile vypadající kniha Vánoce mám rád s fejetony Františka Nepila. Na navození vánoční atmosféry a nálady nebo na večery v dece s čajem úplně ideální záležitost.

...

Divadlo

JAMU udělí čestný doktorát nejhranějšímu norskému dramatikovi Jonu Fossemu

fosse 200Čestný doktorát Janáčkovy akademie múzických umění obdrží přední světový dramatik Jon Fosse. Mimořádný akt se uskuteční 15. května v Divadle na Orlí. Slavnostní zasedání Umělecké rady JAMU začne v 11 hodin a proslulý norský spisovatel, básník, prozai...

Film

Vyšla další kniha o Vladimíru Menšíkovi

mensi200O Vladimíru Menšíkovi jsme si mohli přečíst řadu knížek - jak ty drbavé, tak s menšími či většími ambicemi. Nyní k  nim přistupuje tlustý, téměř sedmisetstránkový spis Lumíra Holčáka VLADIMÍR MENŠÍK A JEHO FILMY. Autor se rozhodl pro nezvyklý postup: v c...