Dvě ochutnávky z ediční řady Filozofické fakulty Univerzity Karlovy

Dvě ochutnávky z ediční řady Filozofické fakulty Univerzity Karlovy

Tisk

fontes mytus o znovuzrozeni obalka 200Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze má vlastní vydavatelství, které se věnuje rozsáhlé ediční činnosti. Pro nahlédnutí do široké nabídky jsem vybrala čtenářsky vděčnou ediční řadu Fontes. Ta se zaměřuje na práce z oborů historických a archeologických. Ediční řadu řídí doc. PhDr. et JUDr. Jakub Rákosník, Ph.D. a grafickou podobu navrhl František Štorm.  Z ní jsem pak vybrala dvě studie, které se zaměřuji na poněkud temná a v českém prostředí celkem málo známá období. Půjdeme-li chronologicky, jako jedenáctý svazek ediční řady vyšla práce Jakuba Drábika s názvem Mýtus o znovuzrození, s podtitulem Britská unie fašistů a její propaganda. Čtrnáctým svazkem je práce Daniela Srcha pojmenovaná Na černé listině, s podtitulem Hollywoodští rudí a hony na čarodějnice v americkém filmovém průmyslu (1947 – 1960).

 

Drábkův text je v současné době silně aktuální a pro autora znamená výstup šestileté badatelské činnosti. Popisuje situaci, ve které se britské společenství ocitlo po světové krizi a kdy mělo enormní obavy z budoucnosti. Společnost se radikalizovala a jejím nejpádnějším hlasem byl Oswald Mosley, který 1. října 1932 založil Britskou unii fašistů (zkratka BUF). Jejím ústředním motivem byl takzvaný mýtus o znovuzrození, jakási verze fašistického národního obrození (Drábikův termín).  Na rozdíl od jiných fašistických odnoží po celé Evropě byla tato v roce 1940 postavena mimo zákon a její čelní představitelé uvězněni. Nutno ale poznamenat, že nikdy nedosáhla ani v náznaku takového vlivu jako v Německu nebo Itálii. Spíše se jednalo o okrajovou záležitost. Autor studie se zaměřuje především na výzkum propagandy BUF a rámcově omezuje knihu na trvání této politické strany od počátku po její zákaz. S ohledem na českého čtenáře ho ale také uvádí do historie hnutí.

Text je rozdělen na pět kapitol, úvod a závěr. V kapitole nazvané Metodologie najdeme teoretický základ monografie vysvětlující vymezení pojmů. V historiografii autor analyzuje základní historickou literaturu o dějinách BUF. Titulní kapitola Mýtus o znovuzrození poskytuje analýzu intelektuální tvorby tzv. černokošiláčů (tak se sami nazývali). Popisuje samotnou formu ideologie a styl propagandy. Závěrečná kapitola s názvem Techniky propagandy a symboly BUF popisuje propagandistické prostředky, kterým strana na venek působila. Důležitou součástí kapitoly je i přehled symbolů a symboliky.  Nezbytným doplňkem knihy je seznam použitých pramenů a literatury, který je velmi obsáhlý a s ohledem na téma a víceméně absence českých materiálů obsahuje archiválie, studie a publikace v angličtině.

Na autorově přístupu je vidět hluboký zájem o téma a jeho erudice. Přesto nepřináší suchý, nezáživný text, ale snaží se o atraktivní podání, které je přístupné i pro méně zdatného čtenáře. Ke knize je přiložena solo tematická záložka s obrázkem Mosleyho.

Druhá ochutnávka je z opačného (politického i tematického) ranku. Daniel Srch se v publikaci Na černé listině zabývá tématem, kterému zatím nebyl v našich zeměpisných šířkách dán prostor. Na přelomu čtyřicátých a padesátých let byla po vyšetřování Výboru pro neamerickou činnost sestavena tzv. černá listina (Black list) osob podezřelých nebo se přímo hlásících k ideologii nepřítele číslo jedna – komunismu, které pracovaly v Hollywoodu. Byly s nimi rozvázány smlouvy a nebyla šance, že by – oficiálně – získaly v oboru jinou práci. Autor zkoumá příčiny vzniku a fungování tohoto seznamu „nepohodlných“ a následně jejich boj o obživu. Rámcově se věnuje létům 1947, kdy začalo první vyšetřování Výboru pro neamerickou činnost a 1960 jako mezníku, kdy započalo postupné zhroucení systému černé listiny. Kniha je rozdělena na deset nečíslovaných hlavních kapitol, které mají každá z nich dvě až tři podkapitoly a nutný úvod se závěrem. Nechybí samozřejmě soupis pramenů a literatur a opět je k publikaci připojena solo tematická záložka.
Autor argumentačně skvěle demytizuje celý proces. Hledí na kauzu střízlivýma očima a celou situaci popisuje nezaujatě a vyvrací jistou heroizaci „obětí“ černé listiny. Připomíná, že v drtivé většině šlo o osobnosti na hony vzdálené uvědomělému revolucionáři a srovnávat jejich utrpení s utrpením odpůrců komunismu za železnou oponou by bylo velké chucpe. A to nejen porovnáním sociální situace jejich a za železnou oponou.

Celou edici (a všechny ostatní) mohu vřele doporučit lidem, kteří se nespokojí jen s těmi vědomostmi, které získali ve škole a zajímají se o svět kolem sebe.

fontes mytus o znovuzrozeni obalka

Autor: Jakub Drábik
Název: Mýtus o znovuzrození. Britská unie fašistů a její propaganda
Edice: Fontes (sv. 11)
Nakladatelství: Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta
Rok: 2014
Počet stran: 331
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7308-520-9
Hodnocení: 95 %

fontes na cerne listifontes ne obalka

Autor: Daniel Srch
Název: Na černé listině. Hollywoodští rudí a hony na čarodějnice v americkém filmovém průmyslu (1947-1960)
Edice: Fontes (sv. 14)
Nakladatelství: Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta
Rok: 2015
Počet stran: 296
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7308-540-7
Hodnocení: 95 %

( 2 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Černobílá fotka má své kouzlo, může obsahovat tajemství i příběh, říká Robert Rohál

robert perexI když nechtěl letos vystavovat, nakonec bude mít od druhé poloviny července fotografickou výstavu v kroměřížské cukrárně Amadeus. Záměrně prý plánoval na tento rok pauzu s tím, že musí vymyslet něco nového. A zatímco přemýšlí o novém proje...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kniha: Málo známé památky starého Egypta – kvalitní dokumentární film ve vaší hlavě

malo zname pamatky egypta200Dva čeští autoři se vydali do Egypta za památkami, které nejsou zrovna turistickým hitem. Prvotní cíl byl velkolepý. Jan Boněk si předsevzal, že prozkoumá osobně místa, která jso...

Z archivu...


Literatura

Královna Rejčka a její dcera Anežka v románech Melity Denkové

Denkova perexMezi historickými romány, které v edici Klokan vydává nakladatelství Alpress, najdete také nemálo těch, které se věnují českým panovníkům, jejich manželkám, milenkám a potomkům. Tyto knížky nejsou z pera pouze jednoho autora nebo autorky, nic...

Divadlo

Divadlo PROJEKT 2 jde vlastní cestou a nachystalo hned dvě premiéry

divadloProjekt2 1Divadlo Projekt 2 začalo psát svou historii na začátku roku 2018. Jeho zakladateli jsou David Piskor a Eva Polívková, absolventi hereckých kurzů Divadelní a filmové společnosti Zity Kabátové a následně Starbag Ateliéru, kde pod vedením he...

Film

VŠEMI SMĚRY – cestou necestou za publicistikou

altNašim pravidelným čtenářům nemohla uniknout pozvánka na festival nezávislé publicistiky Všemi směry, který roztočil kolotoč otázek, diskuzí a workshopů na téma reportérství. Že jde o výjimečnou událost, sliboval i rozhovor s manažerkou projek...