Bezlepkové recepty snadno a rychle

Tisk

bezlepkove  200Jídlo, jídlo, jídlo, co si budeme povídat, k životu ho potřebujeme, i když se někteří tváří, že ne. V posledních letech díky různé osvětě dochází k tomu, že lidé více přemýšlejí nad tím, co jedí a už se nespoléhají na hotové výrobky z obchodů. A to platí především pro ty, kteří musejí dodržovat nějakou speciální dietu - třeba bezlepkovou.

 

Mnoho lidí, kterým je diagnostikována celiakie, neví, co si se svým stravováním najednou počít - musí ho změnit obvykle od základu. Jako třeba Karla Pelikánová, která vydala útlou knihu o bezlepkovém vaření.

Nenajdete zde pouze recepty, ale také představení, pro mnohé zatím netradičních, přirozeně bezlepkových potravin, jejich účinky, ale také tipy, v jakém obchodě si je pořídit.

Recepty nejsou uspořádány obvykle podle typu jídla, ale podle druhu hlavní suroviny - obiloviny, zelenina a brambory, luštěniny a vejce, ovoce, freshe a koktejly. Co jednotlivé recepty spojuje, jak už napovídá sám název je - že jsou rychlé a jednoduché a pro začátečníky jsou ideálním odrazovým můstkem. Mnoho z receptů je vegetariánských, jak sama autorka prohlašuje, maso moc nevaří. Naproti tomu miluje sladké a to je na seznamu jídel patrné a rozumím to sama moc dobře – takže když mlsat, aspoň zdravě!

Pro mě jsou největším lákadlem kaštanové brownies - jen co vyšetřím čas, budu muset tuhle na první pohled absolutní dobrotu vyzkoušet. Pokud ještě neznáte moc quinou nebo třeba batáty - určitě zde najdete pár nápadů, jak s ní naložit. Máte-li chuť na nějakou lehkou exotickou svačinku, vyzkoušejte ananas v chilli peřince.

V poslední části je recept „Říznutá jahoda" a já doufám, že kompotované jahody nebyly použité z plechovky, a když už, tak že si autorka dává pozor, aby jahody nebyly chemicky dobarvované, aby si neškodila.

Má výtka směřuje k úvodním stránkám knihy - kde je hned několik chyb - pořady o vaření určitě autorka zhlédla (ne shlédla), Facebook je název sociální sítě a měl by se tedy psát velkým písmenem a pak na str. 15 „vařička“ měla být asi vařečkou.

Jsem ráda, že se na trhu objevila kniha bezlepkových jídel s dostupnými ingrediencemi v Česku. Určitě dobře poslouží svými radami pro úplné začátečníky, ale i pro ty, kteří chtějí porozumět bezlepkové dietě, třeba kvůli svým přátelům a blízkým, a těm, kteří si chtějí dopřát zdravé a lehké jídlo. Věřím, že si najdou své fanoušky, protože v jednoduchosti je krása, ne?

bezlepkove

Další recepty můžete najít na facebookové stránce: https://www.facebook.com/karlacookingglutenfree/?fref=ts

Hravě, zdravě, bezlepkově - Jednoduché bezlepkové recepty, po kterých se budete moci utlouct
Autor: Karla Pelikánová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2016
Počet stran: 112
Hodnocení: 75 %
Zdroj foto: http://www.kosmas.cz/
http://www.grada.cz/hrave-zdrave-bezlepkove_9226/kniha/katalog/


 

Zobrazit další články autora >>>