Ze zámoří do Čech: Čokoláda, káva a čaj v raném novověku

Tisk

ze zamori (2)Pokud patříte mezi milovníky kávy, čaje a čokolády, zbystřete! Odborná a nadmíru zajímavá publikace docenta Karla Černého vám poskytne stejnou euforii jako ony zmíněné stimulanty, bez kterých si dnes leckdo nedokáže představit svůj den. Kniha není jen pro zájemce o historii, ale zaujme i širokou veřejnost. Lidé se totiž od pradávna zajímali o všechno to, co je k jídlu a zkušenosti našich předků se přece vždycky hodí!

Věděli jste například, že čokoláda se kdysi používala spíše jako nápoj, a to většinou slaná, anebo s přísadami nejrůznějšího koření? Sladká čokoláda, tak jak ji známe dnes, rozhodně vždy nebyla. Cukr se s kakaem začal kombinovat až o nějakou dobu později. Teprve dnes lidé opět začínají přicházet na chuť slaným čokoládám s obsahem vysokého procenta kvalitního kakaa. Ani já nedám na takovou čokoládu dopustit. A společně s mým oblíbeným darjeelingem tvoří na mém pracovním stole základ každého dne. Pokud se chcete dozvědět více o tom, kde se vzaly tyto pochutiny, které mají jen ty nejlepší účinky, určitě byste měli sáhnout po této obsáhlé publikaci. Ačkoli je Karel Černý historik, který se specializuje hlavně na dějiny moru, dějiny medicíny a poslední dobou také na historii stravování, nečekejte žádnou suše napsanou odbornou publikaci. Autor píše velmi záživně, čtivě a vtipně. Z každé věty čiší hluboká znalost i opravdový zájem a snaha předat své vědění širokým čtenářským vrstvám. Mám od pana docenta Černého ještě doma jeho knihu Mor 1470 - 1830: Epidemie v lékařských traktátech raného novověku a ta patří mezi mé obzvlláště oblíbené, nesčetněkrát jsem z ní čerpala cenné informace do svých článků.

Kniha Ze zámoří do Čech představuje nejen méně známou a nesmírně zajímavou historii kakaa, čaje a kávy a složité cesty, jak se tyto dobroty dostaly do našich českých zemí, ale také další souvislosti, pojednání o nejrůznějších potravinách, o historii kuchařských knih, zakládání kaváren, o tom, kde se našlo nejstarší kávové zrno v Čechách, co si o čaji zaznamenal Jan Ámos Komenský, podle jakých receptů se u nás v době baroka vařila čokoláda, jaké léčebné účinky kakaa, čaje a kávy se využívaly nebo v jaké netušené podobě se čokoláda, káva i čaj kdysi konzumovaly. Při čtení této publikace se nestačíte divit, budete mít oči navrch hlavy. Rozhodně se dozvíte spoustu informací, které nikde jinde nenajdete a o kterých jste zcela jistě nevěděli. Zcela jistě a ráda připravím některé nové články z dějin medicíny, které už spoustu let publikuji na webu Vitalia.cz, jež se budou přímo dotýkat tématu kávy, čokolády a čaje a budou odkazovat na tento cenný zdroj, jakým bezesporu kniha Karla Černého je. Na to se velmi těším... 

Krátká ukázka z knihy:

Na rozdíl od nás měli historičtí lékaři zcela jiný pohled na konzumaci některých potravin. Často se setkáváme s až patologickou obavou z ovoce a částečně i zeleniny. V podstatě lze říci, že se renesanční lékař díval na takové hrušky nebo jablka stejně podezřívavě, jako dnešní dietolog na tučné vepřové. Důvody pro tento postoj nejsou zcela jasné, ale s největší pravděpodobností se jednalo o výsledky empirického pozorování populace v době sezónního dostatku ovoce. Lidé měli tendence nevyhazovat potraviny a zároveň měli daleko menší technické prostředky k jejich dlouhodobému uchovávání. Takže když se urodilo ovoce, všichni jedli ovoce, což bylo často spojeno se zažívacími potížemi. Lékaři pak zřejmě dedukovali, že ovoce je nebezpečné.

Z toho pravidla lze vyjmout jen některé výjimky jako například jalovčinky nebo citróny, limetky a pomeranče, které byly vnímány jako velmi zdravé. Na indexu zakázaných potravin byly také houby, tvrdý sýr nebo hovězí.

Název: Ze zámoří do Čech: Čokoláda, káva a čaj v raném novověku
Autor: Karel Černý
Počet stran: 494
Vydání: 2020
Nakladatelství: Academia
Hodnocení: 100 %

ze zamori

https://www.academia.cz/ze-zamori-do-cech--cerny-karel--academia--2020


 

Zobrazit další články autora >>>