Ze zámoří do Čech: Čokoláda, káva a čaj v raném novověku
Banner

Ze zámoří do Čech: Čokoláda, káva a čaj v raném novověku

ze zamori (2)Pokud patříte mezi milovníky kávy, čaje a čokolády, zbystřete! Odborná a nadmíru zajímavá publikace docenta Karla Černého vám poskytne stejnou euforii jako ony zmíněné stimulanty, bez kterých si dnes leckdo nedokáže představit svůj den. Kniha není jen pro zájemce o historii, ale zaujme i širokou veřejnost. Lidé se totiž od pradávna zajímali o všechno to, co je k jídlu a zkušenosti našich předků se přece vždycky hodí!

Věděli jste například, že čokoláda se kdysi používala spíše jako nápoj, a to většinou slaná, anebo s přísadami nejrůznějšího koření? Sladká čokoláda, tak jak ji známe dnes, rozhodně vždy nebyla. Cukr se s kakaem začal kombinovat až o nějakou dobu později. Teprve dnes lidé opět začínají přicházet na chuť slaným čokoládám s obsahem vysokého procenta kvalitního kakaa. Ani já nedám na takovou čokoládu dopustit. A společně s mým oblíbeným darjeelingem tvoří na mém pracovním stole základ každého dne. Pokud se chcete dozvědět více o tom, kde se vzaly tyto pochutiny, které mají jen ty nejlepší účinky, určitě byste měli sáhnout po této obsáhlé publikaci. Ačkoli je Karel Černý historik, který se specializuje hlavně na dějiny moru, dějiny medicíny a poslední dobou také na historii stravování, nečekejte žádnou suše napsanou odbornou publikaci. Autor píše velmi záživně, čtivě a vtipně. Z každé věty čiší hluboká znalost i opravdový zájem a snaha předat své vědění širokým čtenářským vrstvám. Mám od pana docenta Černého ještě doma jeho knihu Mor 1470 - 1830: Epidemie v lékařských traktátech raného novověku a ta patří mezi mé obzvlláště oblíbené, nesčetněkrát jsem z ní čerpala cenné informace do svých článků.

Kniha Ze zámoří do Čech představuje nejen méně známou a nesmírně zajímavou historii kakaa, čaje a kávy a složité cesty, jak se tyto dobroty dostaly do našich českých zemí, ale také další souvislosti, pojednání o nejrůznějších potravinách, o historii kuchařských knih, zakládání kaváren, o tom, kde se našlo nejstarší kávové zrno v Čechách, co si o čaji zaznamenal Jan Ámos Komenský, podle jakých receptů se u nás v době baroka vařila čokoláda, jaké léčebné účinky kakaa, čaje a kávy se využívaly nebo v jaké netušené podobě se čokoláda, káva i čaj kdysi konzumovaly. Při čtení této publikace se nestačíte divit, budete mít oči navrch hlavy. Rozhodně se dozvíte spoustu informací, které nikde jinde nenajdete a o kterých jste zcela jistě nevěděli. Zcela jistě a ráda připravím některé nové články z dějin medicíny, které už spoustu let publikuji na webu Vitalia.cz, jež se budou přímo dotýkat tématu kávy, čokolády a čaje a budou odkazovat na tento cenný zdroj, jakým bezesporu kniha Karla Černého je. Na to se velmi těším... 

Krátká ukázka z knihy:

Na rozdíl od nás měli historičtí lékaři zcela jiný pohled na konzumaci některých potravin. Často se setkáváme s až patologickou obavou z ovoce a částečně i zeleniny. V podstatě lze říci, že se renesanční lékař díval na takové hrušky nebo jablka stejně podezřívavě, jako dnešní dietolog na tučné vepřové. Důvody pro tento postoj nejsou zcela jasné, ale s největší pravděpodobností se jednalo o výsledky empirického pozorování populace v době sezónního dostatku ovoce. Lidé měli tendence nevyhazovat potraviny a zároveň měli daleko menší technické prostředky k jejich dlouhodobému uchovávání. Takže když se urodilo ovoce, všichni jedli ovoce, což bylo často spojeno se zažívacími potížemi. Lékaři pak zřejmě dedukovali, že ovoce je nebezpečné.

Z toho pravidla lze vyjmout jen některé výjimky jako například jalovčinky nebo citróny, limetky a pomeranče, které byly vnímány jako velmi zdravé. Na indexu zakázaných potravin byly také houby, tvrdý sýr nebo hovězí.

Název: Ze zámoří do Čech: Čokoláda, káva a čaj v raném novověku
Autor: Karel Černý
Počet stran: 494
Vydání: 2020
Nakladatelství: Academia
Hodnocení: 100 %

ze zamori

https://www.academia.cz/ze-zamori-do-cech--cerny-karel--academia--2020


 

Přihlášení



Soutěže

Má cesta za štěstím - autobiografie Mistra

gottPrávě vychází unikátní autobiografie největší legendy české a československé hudební scény všech dob. Autentický obraz fascinující životní dráhy výjimečného umělce s mezinárodním renomé, který na hudebním nebi začal zářit ve svých dvaceti letech.
SUPRAPHON

V hlavní roli Tomáš Holý a jeho nesnadný život i tragický konec

Český spisovatel, básník a držitel Magnesie Litera – Kosmas Ceny čtenářů za rok 2018 Ota Kars přichází s již druhou knihou o jednom z nejslavnějších českých dětských herců. V hlavní roli Tomáš Holý, tentokrát prostřednictvím krásně zpracovaného grafického románu.
Nakladatelství Argo

Rozhovor

Pavlína Brzáková: Jaké to je být „zapisovatelkou“ Jaroslava Duška

Pavlina Brzakova 200Pavlína Brzáková je velmi zkušená, zcestovalá a nezvykle vystudovaná etnoložka. Šéfredaktorka časopisu Regenerace a dáma s hlubokou znalostí kultur sibiřských kočovných pastevců.  Osud tomu chtěl, že jí redaktorsky a spisovatelsk...

Hledat

Videorecenze knih

Vymazlené dítě harfistky Jany Bouškové – sólové album Má vlast

Dokážete si představit harfu jako plnohodnotný sólový nástroj, který dokáže znít jako celý symfonický orchestr? Harfistka Jana Boušková pojala tuto otázku jako výzvu a v průběhu čtyř let upravila vybrané skladby českých velikánů, jakými jsou Smetana, Dvořák a Suk, do zcela unikátní podoby.
Supraphon

Čtěte také...

Český šperk v Českém centru - aneb současná česká módní bižuterie

sperk 200Nová výstava Českých center představuje umění českých sklářů nejen doma, ale i v zahraničí. Projekt s názvem Hand Made Dreams/Současná česká módní bižuterie má za cíl oživit povědomí o české bižuterii s důrazem na její rozmanitost. Přestože je tato p...

Z archivu...


Literatura

Sandra Brown odhaluje Skryté zlo

skryte zlo 200Představovat českým čtenářkám ikonu Sandru Brown je zbytečné, u nás jí vyšla celá řada knih. Tou nejnovější je temně nazvaný román Skryté zlo, který v září vydalo nakladatelství Ikar. Čeká nás milostný příběh, životní útrapy ve vztahu, ale t...

Divadlo

Absolventka Harvardu a velitel zvláštních jednotek. Muzikál IAGO láká diváky na moderní pojetí Othella

Othello Lukas Adamec Iago J. Ledecky DSC1934 zarlivostMinulý týden proběhla v pražském divadle Hybernia poslední tisková ...

Film

Zlín Film Festival poprvé ONLINE! Jaký bude?

zlinfest 200I když nic nemůže nahradit společné sdílení filmových zážitků v plných kinosálech, rozhodli jsme se letos čekání na klasickou podobu festivalu zkrátit online verzí Zlín Film Festival – část 1, který bude nejen ochutnávkou filmového a doprovodné...