Ze zámoří do Čech: Čokoláda, káva a čaj v raném novověku

Ze zámoří do Čech: Čokoláda, káva a čaj v raném novověku

Tisk

ze zamori (2)Pokud patříte mezi milovníky kávy, čaje a čokolády, zbystřete! Odborná a nadmíru zajímavá publikace docenta Karla Černého vám poskytne stejnou euforii jako ony zmíněné stimulanty, bez kterých si dnes leckdo nedokáže představit svůj den. Kniha není jen pro zájemce o historii, ale zaujme i širokou veřejnost. Lidé se totiž od pradávna zajímali o všechno to, co je k jídlu a zkušenosti našich předků se přece vždycky hodí!

Věděli jste například, že čokoláda se kdysi používala spíše jako nápoj, a to většinou slaná, anebo s přísadami nejrůznějšího koření? Sladká čokoláda, tak jak ji známe dnes, rozhodně vždy nebyla. Cukr se s kakaem začal kombinovat až o nějakou dobu později. Teprve dnes lidé opět začínají přicházet na chuť slaným čokoládám s obsahem vysokého procenta kvalitního kakaa. Ani já nedám na takovou čokoládu dopustit. A společně s mým oblíbeným darjeelingem tvoří na mém pracovním stole základ každého dne. Pokud se chcete dozvědět více o tom, kde se vzaly tyto pochutiny, které mají jen ty nejlepší účinky, určitě byste měli sáhnout po této obsáhlé publikaci. Ačkoli je Karel Černý historik, který se specializuje hlavně na dějiny moru, dějiny medicíny a poslední dobou také na historii stravování, nečekejte žádnou suše napsanou odbornou publikaci. Autor píše velmi záživně, čtivě a vtipně. Z každé věty čiší hluboká znalost i opravdový zájem a snaha předat své vědění širokým čtenářským vrstvám. Mám od pana docenta Černého ještě doma jeho knihu Mor 1470 - 1830: Epidemie v lékařských traktátech raného novověku a ta patří mezi mé obzvlláště oblíbené, nesčetněkrát jsem z ní čerpala cenné informace do svých článků.

Kniha Ze zámoří do Čech představuje nejen méně známou a nesmírně zajímavou historii kakaa, čaje a kávy a složité cesty, jak se tyto dobroty dostaly do našich českých zemí, ale také další souvislosti, pojednání o nejrůznějších potravinách, o historii kuchařských knih, zakládání kaváren, o tom, kde se našlo nejstarší kávové zrno v Čechách, co si o čaji zaznamenal Jan Ámos Komenský, podle jakých receptů se u nás v době baroka vařila čokoláda, jaké léčebné účinky kakaa, čaje a kávy se využívaly nebo v jaké netušené podobě se čokoláda, káva i čaj kdysi konzumovaly. Při čtení této publikace se nestačíte divit, budete mít oči navrch hlavy. Rozhodně se dozvíte spoustu informací, které nikde jinde nenajdete a o kterých jste zcela jistě nevěděli. Zcela jistě a ráda připravím některé nové články z dějin medicíny, které už spoustu let publikuji na webu Vitalia.cz, jež se budou přímo dotýkat tématu kávy, čokolády a čaje a budou odkazovat na tento cenný zdroj, jakým bezesporu kniha Karla Černého je. Na to se velmi těším... 

Krátká ukázka z knihy:

Na rozdíl od nás měli historičtí lékaři zcela jiný pohled na konzumaci některých potravin. Často se setkáváme s až patologickou obavou z ovoce a částečně i zeleniny. V podstatě lze říci, že se renesanční lékař díval na takové hrušky nebo jablka stejně podezřívavě, jako dnešní dietolog na tučné vepřové. Důvody pro tento postoj nejsou zcela jasné, ale s největší pravděpodobností se jednalo o výsledky empirického pozorování populace v době sezónního dostatku ovoce. Lidé měli tendence nevyhazovat potraviny a zároveň měli daleko menší technické prostředky k jejich dlouhodobému uchovávání. Takže když se urodilo ovoce, všichni jedli ovoce, což bylo často spojeno se zažívacími potížemi. Lékaři pak zřejmě dedukovali, že ovoce je nebezpečné.

Z toho pravidla lze vyjmout jen některé výjimky jako například jalovčinky nebo citróny, limetky a pomeranče, které byly vnímány jako velmi zdravé. Na indexu zakázaných potravin byly také houby, tvrdý sýr nebo hovězí.

Název: Ze zámoří do Čech: Čokoláda, káva a čaj v raném novověku
Autor: Karel Černý
Počet stran: 494
Vydání: 2020
Nakladatelství: Academia
Hodnocení: 100 %

ze zamori

https://www.academia.cz/ze-zamori-do-cech--cerny-karel--academia--2020


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Jsem z těch tkalců, co pracují současně na více stavech,“ prozrazuje na sebe spisovatelka Martina Drijverová

altPo dlouhých čtrnácti letech se Albatros vrátil ke knize Domov pro Marťany. Už její první vydání se vleklo neuvěřitelných 8 let. Nakladatelé, jako kdyby se této knížky báli. Veřejnost odborná ji vřele přijala – získala pět lit...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Velikonoční piva a jiné speciály mají stále více příznivců

veliko200K Zelenému čtvrtku patřilo podle tradic zelené pivo. České pivovary se vracejí k tradici výroby speciálních piv pro různé slavnostní příležitosti. Mnohé pivovary vidí v rozšíření nabídky šanci, jak si udržet zákazníky. A mnozí pivaři, kteří ještě před...

Z archivu...


Literatura

Než se rozední, zbývá jim poslední tanec...

svitani nad savanou 200Hana Hindráková vydala další knihu Svítání nad savanou s podtitulem Než se rozední, zbývá jim poslední tanec. Její fanoušci nepřijdou o Afriku, ale mohou se těšit na více odpočinkové čtení.

Divadlo

Zlínské divadlo součástí celosvětového unikátního projektu na podporu Běloruska

Urazeni200Městské divadlo Zlín se jako první v České republice zapojí do scénických čtení současné běloruské hry Uražení. Bělo/R/usko. Akce je součástí celosvětového projektu Insulted. Belarus(sia) Worldwide Readings. Jde o vyjádření podpory a sounáležitosti...

Film

Diagnózy času nabídnou projížďku dějinami českého filmu

diagnoza casu obalka 200Dějiny národních kinematografií mají zpracovány snad v celé Evropě, jen v České republice na ně čekáme marně. Přitom Československý filmový ústav (předchůdce dnešního Národního filmového archivu) práce na nich započal př...