Cukráři a cukrárny na ctěnickém zámku

Tisk

Cukrarny 200Muzeum hlavního města Prahy pořádá v Zámeckém areálu Ctěnice od 21. 9. 2014 do 1. 3. 2015 výstavu Cukráři a cukrárny. Výstava zachycuje stručnou historii cukrářského řemesla a je první z dlouhodobého cyklu výstav, které budou navazovat na stálou expozici ze sbírek Muzea hlavního města Prahy umístěnou v zámku Ctěnice.


Lidé milují sladkosti od nepaměti, a tak je zajímavé připomenout si historii a výrobu čokolády, nugátu, marcipánu, perníku, cukru či zmrzliny. Již od středověku vzkvétalo na našem území pekařství a perníkářství; sladkosti se vyráběly převážně k nejrůznějším svátečním příležitostem.


V 15. století najdeme v Praze pekaře, koláčníky, kobližníky, mazanečníky a oplatečníky. Cukrářské řemeslo se oddělilo od perníkářů a pekařů v druhé polovině 16. století; v Praze se v té době nacházelo 14 cukrářů. Organizovaný cukrářský cech vznikl v Praze na počátku 17. století; po roce 1620 byl zrušen a znovu obnoven byl v roce 1724. Roku 1859 byly cechy v českých zemích zrušeny a jejich nástupci se stala společenstva. Jednou z hlavních náplní společenstva cukrářů byla výchovná činnost jak mladých cukrářů, tak širšího okruhu odborníků.


Na začátku 20. století bylo na našem území mnoho cukrářských výroben, které dosahovaly vysoké odborné úrovně. Jména firem jako Myšák, Štěrba, Dejmal, Pechek, Štaft byla uznávaná nejen u nás, ale i daleko za hranicemi. V té době patřilo české cukrářství mezi nejlepší v Evropě. Tento stav trval  až do 2. světové války, kdy byla činnost cukrářských provozoven omezena kvůli nedostatku kvalitních surovin, stagnaci výroby a odchodu kvalitních odborníků. Po roce 1948 byly prakticky všechny cukrářské výrobny znárodněny, což vedlo ke snížení úrovně celého oboru.
Převrat ve výrobě cukrovinek znamenalo rozšíření čokolády. A právě cestu čokolády do Evropy zaznamenává na výstavě ručně malovaná interaktivní mapa světa z roku 1517 doplněná o cestu Hernána Cortése z roku 1521, který jako první čokoládu do Evropy přivezl.


Součástí výstavy je také ruční stroj na výrobu zmrzliny, skleněná máselnice, tvořítko na sněhové koule a mnoho dalších cukrářských nástrojů, nádob, forem a tvořítek, které patřily do zařízení cukrárny, výrobny i prodejny.

Cukrarny


V rámci výstavy vznikla i řada doprovodných programů pro veřejnost a školy.


18. 10. 2014 - Perníkový den / lidový řezbář a příbramský perníkář představí perníkářskou tradici východních a středních Čech.
8. 11. 2014 – prezentace Muzea čokolády Choco-Story Praha.
6. – 7. 12. 2014 - Perníkářská adventní dílna.
17. 1. 2015 - Petráčkovy hořické trubičky.
31. 1. 2015 – prezentace Malířka marcipánu Jana Heimerová z Paskova a Perníková chaloupka /Muzeum perníku v Rábech u Pardubic přináší i neobvyklé zamyšlení nad pohádkou "O perníkové chaloupce"/.
7. 2. 2015 - Daniel Syrový, chocolatier.
8. 2. 2015 - Masopustní lidové sladkosti.


Interaktivní program pro žáky mateřských a základních škol: Cukr, káva, čokoláda
Žáci nahlédnou do období první republiky prostřednictvím předmětů souvisejících s pitím kávy, cukrárnami, cukrářskou výrobou a cukrovinkami. Tajemství cukrářské výroby představí dioráma prvorepublikové cukrářské dílny, kde se děti hmatem, čichem i zrakem seznámí nejen s cukrářským a perníkářským řemeslem.

www.muzeumprahy.cz


 

Zobrazit další články autora >>>