Jak může všímavost pomáhat v terapii?

Jak může všímavost pomáhat v terapii?

Tisk

Všímavost a Já

Kniha Všímavost a Já od nakladatelství Portál má nádherný obal, který naznačuje jemnost a snovost. Jak je to s jejím obsahem? Když jsem knihu otevřela, malinko jsem se lekla. Čekala jsem totiž seberozvojovou literaturu na téma mindfulness. Takové knižní odlehčené pohlazení po duši. To jsem se trochu spletla. Nejedná se totiž o seberozvoj, ale psychologii a kniha jde docela do hloubky. Já v názvu je míněno jako Jungovo Bytostné Já.

Hned při druhém pohledu mě ale obsah upoutal. Autor vypadá jako velmi zajímavá osobnost, která bádá po tajemstvích lidské duše nejen ve vodách vědy a psychologie, ale i meditace, starých filozofií a dokonce psychotropních zkušeností. Tento otevřený a pokrokový přístup se mi líbí. Recenze na knihu od jeho kolegů z profese jsou přímo součástí knihy a potvrzují její kvality. (S jedním z nich jsem v pubertě chodila na výtvarku, svět je tak malý!)

O autorovi: PhDr. Jan Benda Ph.D. je psycholog a psychoterapeut s dvacetiletou zkušeností s využíváním všímavosti v psychoterapii. Prošel výcvikem satiterapie, Pesso Boyden psychomotorické terapie, terapie zaměřené na emoce a výcvikem pro práci se změněnými stavy vědomí. Opakovaně pobýval v meditačních centrech na Srí Lance. V Portále vyšla jeho velmi úspěšná kniha Všímavost a soucit se sebou.

Kniha je podle mě určena hlavně pro terapeuty, jimž ukazuje různé vzorce a přístupy, které mohou zjednodušit a projasnit jejich praxi. Určitě si ale počte i člověk, co se delší dobu zajímá o psychologii, nebo dělá pedagogiku. Nedoporučovala bych ji jen úplným začátečníkům, kteří nikdy s tématem nepřišli do praxe. Obsah by mohl být pro ně možná hůře stravitelný.

Způsob jazyka autora je lehký, v mnoha případech humorný, nebo přinejmenším hovorný. Nemáte pocit, že jste na odborné přednášce, byť kniha obsahuje opravdu hodně kontextu a doložených zdrojů, což považuji za plus a odborné renomé knihy. Zkrátka pokud vás něco zaujme, můžete si snadno dohledat další informace.

Povídání je proloženo jasnými příklady z praxe, kde autor řečené ilustruje na případech konkrétních lidí, což je moc příjemné propojení a lépe se potom teorie chápou. Zároveň to knihu jaksi odlehčuje a zlidšťuje. Kapitoly doplňují také jednoduchá a dobře popsaná cvičení, která vám pomocí všímavosti pomůžou v obtížných situacích a spojí obsah stránek s praxí.

Obsah celé knihy směřuje právě k všímavosti k vlastním potřebám, k odkrytí vzorců, které nás provází od dětství a znesnadňují nám vztahy s ostatními i se sebou samými. Ukazuje cestu k soucitu se sebou a vnitřní laskavosti. Dává na srozuměnou, ze náš život není neměnné status quo, ale že jsme jako lidé schopni vývoje a někdy nám v něm brání právě jen malé uvědomění. A to je za mě krásné a důležité poselství, tady navíc podložené dlouhou praxí a profesní odborností.

Anotace:

Představa, kterou máme sami o sobě, je formována v našem dětství a nezřídka je ovlivněna nejrůznějšími emočními zraněními. Kniha Všímavost a Já popisuje čtyři typy těchto zranění a ukazuje, jak je lze léčit a transformovat prostřednictvím všímavosti a soucitu k sobě. Nabízí postupy, jak odhalovat vlastní skrytá jádrová přesvědčení a jak ošetřovat ty nejbolavější niterné pocity – existenciální strach, stud a osamělost. Věnuje se ale i rozvíjení autentického a transcendentního Já a upozorňuje na nejčastější úskalí, s nimiž se můžeme setkat na duchovní cestě. Kniha čerpá z moderních terapeutických přístupů a integruje poznatky neurověd, psychedelického výzkumu i tradiční buddhistické psychologie. Obsahuje 20 praktických cvičení a představuje postupy a techniky, které lze využít v psychoterapii i v rámci osobního rozvoje.

vsimavost

Informace o knize:

NAKLADATEL PORTÁL
ROZMĚR 167 x 237 x 18
ISBN 978-80-262-2136-4
POČET STRAN 272
DATUM VYDÁNÍ 1.01.2024
EAN 9788026221364
VAZBA pevná vazba
JAZYK čeština

Hodnocení: 85%

https://obchod.portal.cz/psychologie/vsimavost-a-ja/

Recenzentka Ludmila Bakonyi Selingerová je autorkou knih pro děti a předškolní pedagog.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Johnny Pišto: „Žijte, jak vy sami chcete!“

zakazany ovoce pisto 200Johnny Pišto. Pohodovej, energickej a adrenalinovej chlapík, kterej se jen tak ničeho nelekne. Je neodmyslitelně spjat s kapelou zakázanÝovoce coby zpěvák a kytarista, ale vždy toužil bý...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Lucie Pytlová: Barefoot: žij naboso!

Barefoot

Barefoot mě úplně nebralo, ale miluju bosé chození a všechny vjemy na bosých nohou, včetně ledové vody v lednu. Líbila se mi knížka Lucie Pytlové? Ano, a moc. A to zejmén...


Literatura

Temnota přichází. Je možné ji zastavit?

Usvit temna perexPrastarý svět magie již neexistuje. Hrdinové jsou mrtví, z velkolepých paláců se staly ruiny a bitvy mezi dobrem a zlem jsou zapomenuty. Je jen jedna skupina, která si pamatuje na minulost – Správcové, kteří přísahali, že budou chránit ...

Divadlo

Teenagerský muzikál Andílci za školou si odbyde svoji premiéru 22. října

andilci z skolou laurinova 5angelsNový teenagerský muzikál Andílci za školou bude mít premiéru 22. října. Režie se ujal Filip Renč, hudbu složil Michal David a texty si vzal na sta...

Film

Nataša Gollová dostávala role bezstarostných dívek, ale její život nebyl peříčko

natasa 200Kdyby na začátku své filmové kariéry Nataša Gollová vytvořila postavu princezny, možná by to byla ta nejněžnější a nejkřehčí princezna, jakou mohl kdy český film mít. Takovou roli však na Barrandově nikdy nedostala. Ale přece ji role éterických dívek...