Temnota přichází. Je možné ji zastavit?

Temnota přichází. Je možné ji zastavit?

Tisk

Usvit temna perexPrastarý svět magie již neexistuje. Hrdinové jsou mrtví, z velkolepých paláců se staly ruiny a bitvy mezi dobrem a zlem jsou zapomenuty. Je jen jedna skupina, která si pamatuje na minulost – Správcové, kteří přísahali, že budou chránit lid v případě, že se Temný král ještě někdy vrátí. Mladý Will, jehož matka byla zavražděna, je na útěku. Když se od starého sluhy dozví, že jeho osudem je bojovat po boku Správců, začne zkoumat tajuplné umění magie. Sehraje svou roli v nadcházející bitvě a pomůže zachránit svět? A je vůbec možné Temného krále zastavit?

 


O autorce
Knihu Úsvit temna, kterou v českém překladu vydalo Nakladatelství Yoli, napsala australská spisovatelka C. S. Pacat. Ta má na kontě bestsellerovou fantasy trilogii Captive Prince a oceňovanou komiksovou sérii Fence, přičemž obojí se u čtenářů dočkalo ohromného ohlasu a stalo se inspirací bezpočtu fanfikcí. Úsvit temna je prvním dílem nové fantasy série. Po studiu na Univerzitě v Melbourne a několika letech strávených v Tokiu vedly cesty C. S. Pacat zpátky do rodné Austrálie, kde dnes žije a tvoří.

Poutavé seznámení s novým fantasy světem
Začátek knihy naznačil, že by se mohlo jednat o strhující a napínavý příběh. Veškeré napětí se ale později vytratilo a vyprávění probíhalo poklidně až do závěrečného zvratu, který ukazuje, jakým směrem se bude ubírat následující díl. Jako by hlavním účelem knihy bylo seznámit čtenáře s novým fantasy světem a jeho zákonitostmi a samozřejmě i s postavami. Svět je zajímavý a promyšlený, a tak vás bude bavit jej poznávat, k čemuž bezpochyby přispěje i nádherná mapa, kterou najdete na začátku knihy.

Pokud jde o postavy, těžko říct, zda vám sednou. Očekáváte typické young adult hrdiny? Nečeká vás žádné zklamání. Toužíte po propracovanějších a originálnějších postavách? V tomto případě vám Will a jeho společníci k srdci moc nepřirostou. Všichni však mají určitý potenciál, takže je možné, že se to v dalším dílu změní.

Bez ohledu na to, do kterého tábora se nakonec zařadíte, ale rozhodně oceníte poutavý a příjemný styl psaní a skvěle vybudovanou atmosféru příběhu.

Usvit temna

ÚSVIT TEMNA
Autorka: C. S. Pacat
Originální název: Dark Rise
Překlad: Anna Vrbová
Žánr: young adult, fantasy
Vydáno: Yoli, 2023
Počet stran: 472

Hodnocení: 75 %

www.knizniklub.cz/knihy/549976-usvit-temna.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

U divadla prostě určité věci říkat nesmíte, jinak si vytvoříte nepřátele na celý život, říká herečka Zuzana Geislerová

zuzana200I když se Zuzana Geislerová cítila vždy líp na divadelním jevišti, známou herečkou se stala až díky filmovým či televizním rolím. Vždycky se mi vybaví v televizní hře Píšťalka pro dva, kde představovala lazebnici Zuzanu, zatímco mnozí si ji třeba pamat...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

O nelidskosti businessu

Vyhoda spokojenosti 200Shawn Achor je populárním psychologem a také autorem knihy s názvem Výhoda spokojenosti, kterou u nás  vydalo nakladatelství ANAG. Achor se dlouhodobě zabývá využitím a podporou lidského po...


Literatura

Nenechte se stáhnout Ke dnu

Ke dnu PEREXV Odeonu vyšel druhý román autorky Anny Bolavé s názvem Ke dnu. Ten volně navazuje na její prvotinu Do tmy, za kterou loni obdržela Magnesii Literu za prózu. I tentokrát jsou její šance vysoké…

...

Divadlo

Zdenek Merta oslaví 70. narozeniny!

Zdenek Merta 200Respektovaný skladatel a producent hudebního divadla Zdenek Merta se narodil v Hranicích na Moravě a své dětství trávil například u své tety ve Veselíčku u Lipníka nad Bečvou, prožil ale také čtyři roky v Bejrútu, kde byl jeho otec dipl...

Film

Z Paříže do Paříze bez dokladů a bez peněz

z-parize-do-parize-4Bratři Maurice a Joseph jsou kluci. Jednomu z nich je deset, druhému dvanáct a bydlí v Paříži, kde mají příležitostí pro svá klukovská dobrodružství více než dost. Jednoho dne se ale všechno změní – maminka jim musí na kabát při...