Sociální patologie odhaluje příčiny problémů u mladistvých

Sociální patologie odhaluje příčiny problémů u mladistvých

Tisk

Sociální patologieMůžeme se tisíckrát zamýšlet nad tím, proč tak snadno dochází k různým patologickým společenským jevům. Třeba proč mladí lidé nezvládají život, snadno podléhají nástrahám společnosti, závislostem na alkoholu a drogách, sebepoškozují se, mají problémy s poruchami přijmu potravy, deprese a sklony k sebevraždě, dopouštějí se kriminálních činů a tak dále. Stojí za tím nedostatek péče a lásky v rodině? Kniha Sociální patologie dvou kvalitních odborníků Slavomila Fischera a Jiřího Škody nejen popisuje tyto jevy se spoustou zajímavých příkladů ze života, ale také pomáhá těmto jevům lépe porozumět a tím jim i předcházet nebo se je snažit efektivně řešit. Odbornou publikaci vydalo nakladatelství Grada a jedná se již 3. vydání, rozšířené o aktualizace vyplývající ze současných celospolečenských změn a také o kazuistiky.

Sociální patologie: forenzněpsychologický rozbor vybraných sociálněpatologických jevů je velice zajímavá kniha nejen pro studenty vysokoškolských oborů speciální a sociální pedagogiky, sociologie, psychologie, ale také pro pracovníky zdravotnických, sociálních a pedagogických oborů, osob pracujících v sociálních službách, v dětských domovech či s mládeží, rovněž pro všechny laické zájemce o psychologii, potažmo také pro každého rodiče problémových či adoptovaných dětí, pro pěstouny a podobně. Publikace zpřístupňuje velice zajímavé informace, je odborná, avšak zároveň poutavá a čtivá, vedená jako učebnice, neboť v závěru každé kapitoly nechybí otázky a úkoly k zamyšlení.

Kniha rozebírá nejrůznější patologické jevy, s nimiž se může setkat naprosto každý, a to nejen ve své rodině, ale i v blízkém okolí. Je třeba porozumět tomu a mít informace o tom, co se děje a proč, jak můžeme pomoct a jak těmto problémům předcházet. Zaostřeno je hlavně na děti a mladistvé, kteří mnohdy pocházejí z rodin, kde docházelo k násilí, zanedbání péče a tyto děti si nesou traumata a citové deprivace, jež v převážné většině mohou za další a další patologické chování a jednání, závislosti, sebepoškozování, pokusy o sebevraždu, projevy agresivity a podobně. Knížka vymezuje, co ještě je normální chování, a co už ne, jak společnost a okolí ovlivňují vývoj a chování dítěte, nakolik má vliv genetika a to, co dítě zažilo ve své původní rodině, nechybí perfektní informace z psychologie, možnosti prevence a řešení. Informace jsou moderní a nejnovější, odpovídají dnešní době a současným přístupům.

Dozvíte se tak například, proč dochází k vandalismu, jak působí kratom a jak se projevuje závislost na něm, jaké jsou příčiny agresivity a jak ji můžeme rozdělit, něco o teorii subkultur, o závislosti na fentanylu, v podstatě se dozvíte o všech druzích závislosti, nejen na návykových látkách, třeba i o závislosti na nakupování, jak se u mladistvých projevuje antisociální chování, co je to trichotillomanie či bigorexie, jak pracovat se závislostí na mobilu a internetu či sociálních sítích, vše o patologiích v rodině a o kriminálním chování, o typologii delikventní subkultury a tak dále. To, co je rovněž opravdu zajímavé jsou četné kazuistiky a analýzy psychodiagnostických kreseb u patologicky se chovajících jedinců, které mě moc bavily. Kniha je opravdu skvěle zpracovaná, nelze jí nic vytknout, nechybí v ní vůbec nic, a ani nepřebývá. Obohacuje a vzdělává člověka přesně tím správným způsobem. Rozhodně hodnotím velmi vysoko a doporučuji všem. Navíc si sama při čtení každé kapitoly moc ráda zodpovídám a zpracovávám otázky a úkoly k zamyšlení.

Sociální patologie

Název: Sociální patologie
Autor: Jiří Škoda, Slavomil Fischer
Nakladatelství: Grada/edice Psyché
Rok vydání: 2024/ 3. rozšířené vydání
Počet stran: 312
Hodnocení: 100%

https://www.grada.cz/socialni-patologie-(2)-13793/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martina Boledovičová: „Tradice nám poskytují řád a nikdy neztratily platnost.“

Martina Boledovicova200Martina Boledovičová je zakladatelka nakladatelství Smart Press, matka jedné dcery a tří synů. Stála u vzniku mnoha projektů a zajímavých knižních titulů, mezi které patří mimo jiné Tradináře. Nápad na tuto edici přišel ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nenechte si ujít Prague Bike Fest

prague bike fest200Pokud fandíte cyklistice a elektrocyklistice, nesmí vás minout akce Prague Bike Fest na pražském Výstavišti o víkendu 27. – 28. dubna.

...

Literatura

Módní životopis - Hana Podolská ve víru dějin

hana podolska200V říjnu vyšla v nakladatelství Akcent životopisná knížka Hana Podolská ve víru dějin s podtitulem Královna módy první poloviny minulého století od autorky Nadi Dubcové. Pokud vás zajímá móda a/nebo historie, pak si v této útlé knížce ...

Divadlo

Shakespeare v Mahenově divadle NdB
necozaneco perJe to skutečně záhada. Velký dramatik Shakespeare napsal spoustu nejlepší divadelních her, jaké kdy se objevily a taky několik velmi špatných her. Jako by v Shakespearovi byli dva autoři. Nebo že by Shakespeare, onen herec co utekl ke k...

Film

Zanedlouho začne Febiofest

Febiofes tperexSpolu s festivalem v Karlových Varech a letní školou v Uherském Hradišti patří FEBIOFEST ke největším filmovým akcím, jaké se u nás pořádají. Jako obvykle ani letos nezůstane omezen jen na Prahu, kde se pořádá mezi 17. až 24. zářím: někt...