Sebeanalýza, aneb laická psychoanalýza pro každého

Sebeanalýza, aneb laická psychoanalýza pro každého

Tisk

SebeanalýzaKniha Sebeanalýza od německo-americké psychoanalytičky Karen Horney vyšla poprvé v roce 1942, tedy pouhých pár let po Freudově smrti. Psychoanalýza už tehdy žila vlastním životem a pořádně se rozvětvovala – v rámci jedné takové větve to byla právě Horney, která zkoumala možnosti psychoanalýzy prováděné laikem na sobě samém. A jak dokazují novodobé reedice knihy ve světě i aktuální české vydání u nakladatelství Portál, mnohé její postřehy jsou zajímavé dodnes.

Psychoanalýza do kapsy

Aby snad hned v úvodu nedošlo k nějakému nedorozumění – Karen Horney se s Freudovými teoriemi příliš neztotožňovala, k mnohým z nich se naopak stavěla velmi kriticky. V její nepříliš dlouhé knize tak nenajdeme žádné triády id-ego-superego, obskurní sexuální teorie ani složitější slovník. Kniha velmi dobře obstojí sama o sobě bez potřeby jakýchkoli hlubších znalostí oboru a je tak dostupná širokému spektru čtenářstva.

Ale přesto – psychická práce nezbytně vyžaduje nějaký teoretický rámec a tím je zde autorčina vlastní teorie neuróz, kterou lze do větší hloubky studovat už v jejích ranějších dílech, rovněž přeložených do češtiny. V knize se nicméně setkáváme jen s nejnutnějšími základy, které Horney považovala za přínosné pro praxi sebeanalýzy.

Lze nahlédnout do své mysli a neskočit pod vlak?

Hned v první kapitole se Horney docela pochopitelně zabývá samotnou proveditelností sebeanalýzy. První otázka: Dokážu sám sebe nahlédnout upřímně a bez zkreslení? A druhá otázka, pro někoho možná i zajímavější, následuje: Dokážu pak psychicky unést to, co se o sobě dozvím?

Samozřejmě, pokud by Horney nevěřila v možnost sebeanalýzy, pak bychom dnes nečetli 200stránkovou knihu, ale jen nějakou kratší odbornou esej. Jak autorka například argumentuje, i taková odborná psychoanalýza vyžaduje značné úsilí klienta a jeho plnou součinnost s terapeutem. Pokud sám jedinec nepociťuje potřebu poznat svou vlastní mysl, pak s ním nic nezmůže ani ten nejlepší analytik. Mnohdy klient „prozře“ sám od sebe až delší dobu po ukončení sezení, v některých případech může být psychoterapeut dokonce i jaksi na překážku, neboť mu klient vlivem zvláštních nevědomých mechanismů nechce dopřát potvrzení správnosti jeho odborného vhledu. Nezřídka i sám analytik dochází k chybným závěrům, neboť klientovu mysl může skutečně poznat jedině sám klient. Sebeanalýza už je tedy v určité formě tak jako tak častým spontánním jevem. Laická sebeanalýza dle Horney sice nemůže být plnou náhradou za odbornou pomoc, je však určitou střední cestou mezi ní a úplným nicneděláním. Například pro ty, kteří si ji nemohou dovolit.

Na druhou stranu, nemohou se laikové touto amatérskou sebeanalýzou spíše poškodit? Jestliže je analýza dle Freuda chirurgií mysli, není nebezpečné pohrávat si se skalpely odborníků? Co když odhalím nadmíru bolestné obsahy mysli a pak je už nedokážu sám unést? Inu, nehledě na to, že taková domněnka takřka upírá většinovému člověku jistou svéprávnost, Horney ji na základě vlastní praxe spíše smetává ze stolu. Podle jejího názoru v mysli vždy působí jisté sebeobranné síly, které nám zabraňují vidět takové postřehy, na které ještě nejsme připraveni – platí to při odborných sezeních, lze to očekávat i v sebeanalýze. Kromě toho, nevědomé sebedestruktivní sklony jsou zajisté mnohem nebezpečnější než případný analytický vhled, který jim i za cenu určité nevyhnutelné strasti učiní jednou provždy přítrž.

Cíl sebeanalýzy

K čemu má vlastně taková sebeanalýza vést? K zbavení se neuróz, symptomů? Tak to vnímala mnohá velká jména psychiatrie i psychologie a lze s tím samozřejmě souhlasit. Přesto se jedná o negativní pojetí, neboť požaduje pouhou svobodu od něčeho. Horney se naopak řadí k neméně četným pozitivistům, kteří věří i v získání jakési vnitřní svobody k něčemu, například svobody k naplnění životního potenciálu každé jedinečné lidské bytosti. Na tomto místě znovu připomeňme, že se jedná o knihu z 40. let, tedy z doby dávno před masivní explozí výdělečného žánru self-help literatury – její záměry a teze lze ještě brát za nanejvýš upřímné.

Cesta sebeanalýzy

Víme tedy, že sebeanalýza je skutečně proveditelná, víme též, k čemu má vést. Jak má však něco takového vypadat? Čemu se autorka celých těch 200 stran věnuje? Horney nás mimo jiné seznamuje s tím, v jakých krocích u nás bude pravděpodobně probíhat odhalení, a především pak zpracování tzv. neurotických potřeb. Dále ukazuje, jak vypadá standardní práce analytika s klientem z perspektivy každého z nich. Ukazuje tím, co se žádá po klientech a na co si naopak dávají pozor psychoanalytici, abychom si v sobě dokázali lépe představit a spojit obě role. Horney o tom mluví také proto, neboť metoda sebeanalýzy se v principu nijak zvlášť neliší od práce v odborných sezeních – jde primárně o volné asociace, do jisté míry to může zahrnovat i náročnou disciplínu analýzy snů.

Napříč celou knihou nás také provází velice komplexní případ ženy jménem Clare, jejíž (sebe)analýza slouží jako názorná ilustrace mnohých psychických procesů a vhledů. To pak místy doplňují i další zajímavé příklady klientů, s kterými Horney pracovala.

sebeanalyza

Sebeanalýza
Autor: Karen Horney
Překlad: Pavla Le Roch
Doslov: Jiří Jakubů
Žánr: psychologie, rozvoj osobnosti
Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2023
Počet stran: 247
Hodnocení: 100 %

https://obchod.portal.cz/odborna/sebeanalyza/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Benešov

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Fitness diář 2024 nejen na hubnutí

Fitness diářJestli existuje něco, co ještě nemáte a co by vám mohlo být ku prospěchu, dozajista to bude Fitness diář na rok 2024 od společnosti Fitshaker. Tento diář vychází již podeváté a je velice oblíbený. Já sama se nestačím divit, co všechno v něm najdu a jsem z něj úplně nadšená...


Literatura

Ostrov žen moře: Další skvost autorky Tajemství hedvábného vějíře

Ostrov zen more 862x390Dalším z pozoruhodných a poutavých románů autorky bestselleru Tajemství hedvábného vějíře Lisy See nás tentokrát přivádí do prostředí korejského ostrova Čedžu, kde ženy vykonávají náročnou a neb...

Divadlo

Česko slovenský festival Setkání Stretnutie 2024 je za dveřmi!

setkani stretnutie200Už 28. ročník mezinárodního divadelního festivalu Setkání Stretnutie přinese v termínu 14. – 18. května výběr toho nejlepšího, co se v poslední době urodilo na česko-slovenské divadelní scéně. Vstupenky jsou v prodeji od začátku...

Film

Jak se zbavit toxického zaměstnavatele?

Renfield perexRenfield (Nicholas Hoult) je oddaný a neustále ponižovaný Drákulův zaměstnanec. Jeho narcistický pán (Nicolas Cage) vyžaduje, aby mu Renfield sháněl kořist přesně podle jeho požadavků a poslouchal každý jeho příkaz bez ohledu na to, jak poniž...