Naučte se správně dýchat a zbavte se únavy

Naučte se správně dýchat a zbavte se únavy

Tisk

10-nadechu200V Nakladatelství Kazda vyšla další tenká, ale přínosná kniha o zdraví, tentokrát zaměřená na zajímavé téma v podobě dýchání. Díky ní se o něm můžete dozvědět více a udělat nějaké přínosné změny.

 

 

 

Kniha 10x se nadechněte a bude po únavě je prezentována jako tréninkový program pro větší množství energie. Jak se dozvíte už z přebalu knihy, tak může přinést: lepší výkonnost, kvalitní spánek, vyšší odolnost, snížení rizikových faktorů, klidnější noci, lepší zdraví a rychlejší regeneraci.

Titul začíná testem, ve kterém můžete zjistit, jak jste na tom s dechem a energií spočívajícím v zadržení dechu. S výsledky je pak možné dále pracovat napříč celou knihou a cílem je, aby se zvětšila doba, po kterou jste schopni zadržet dech.

Následuje dlouhá teoretická kapitola vysvětlující, Co se děje při dýchání. V ní je nejprve popsáno, proč je lepší dýchání nosem a jak si na něj zvyknout, následují informace o dokonalém dýchání v každodenním životě, o tom, jak může být výhodou nedostatek vzduchu a zjistíte také, co dýchání ovlivňuje a obohatí vás také dechová cvičení pro každý den. Další část je praktická a nacházejí se v ní konkrétní tipy na zvýšení hladiny energie, a to jak bez přístroje, tak s hypoxickým přístrojem. V závěru najdete slovníček pojmů, užitečné informace a tipy a rejstřík.

Při čtení mě překvapilo, že pro někoho může být takovým problémem dýchání nosem. Sama si pamatuji, jak jsem se ho musela učit jako malá před první návštěvou zubařky, ale dnes na něj vůbec nemyslím. Zaujala mě například kapitola o zívání a vzdychání a také kašlání a kýchání.

„´Správné´“ kašlání a kýchání

Nutkání ke kašli nebo kýchnutí bychom neměli potlačovat, ale je dobré následně ztrátu oxidu uhličitého kompenzovat, protože jeho nízká hladina dále oslabuje organismus v případě zdravotních problémů. Zadržet dech na několik sekud po kašli a kýchnutí můžeme vždy – i při té nejhorší rýmě. Krátká dechová pauza je užitečná také při smrkání a škrábání v krku.“ (str. 51)

K tréninku mě kniha zatím nepřesvědčila, ale líbí se mi její praktičnost a dozvěděla jsem se díky ní zajímavé věci o dýchání, nad kterým běžně člověk příliš nepřemýšlí.

Titul můžete vyhrát v naší soutěži: Zjistěte, jak dýcháním získat více energie

Doktor Egor Egorov se již více než 20 let intenzivně zabývá energetickým metabolismem lidského těla. Na začátku roku 2000 opustil dobře placenou práci anesteziologa, protože si stále jasněji uvědomoval, že chronické nemoci nelze léčit pomocí prášků a injekcí. Odjel do USA, aby se dozvěděl více o vysokém samoléčebném potenciálu buněk. Po návratu si v Berlíně otevřel svou první soukromou praxi biologické celostní medicíny.

Doktor Egorov se již více než 10 let zabývá vlivem dýchání na energetickou bilanci těla. Je spoluautorem několika studií o hypoxii a přednáší na mezinárodních kongresech. Své znalosti a zkušenosti předává svým kolegům na seminářích a vzdělávacích akcích v Německu i v dalších zemích. Je považován za jednoho z předních odborníků na hypoxii v Evropě.

10-nadechu


10x se nadechněte a bude po únavě
Autor: Egor Egorov
Překlad: Martin Richter
Žánr: zdraví a životní styl
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2024
Počet stran: 176
Hodnocení: 85 %

https://www.knihykazda.cz/10x-se-nadechnete-a-bude-po-unave/?variantId=11900


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je to crazy a mělo to být crazy, říká Vlady Gryc o svém novém klipu Tchýně

vlady perexJe to pár dnů, co představil zpěvák a textař Vlady Gryc svůj první videoklip s písničkou Tchýně. Zatímco hudba je dílem Hellmuta Sickela, postavu příšerné tchýně si ve zmíněném klipu střihla šansoniérka a muzikálová herečka Renata Drössler. I...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

V bílém plášti s úsměvem i s nostalgií

bily plastMáte v oblibě příběhy z lékařského prostředí? Ať už jsou to romány nebo povídky, případně filmy a televizní seriály - často nás fascinují a zajímají, protože se mohou stát každému z nás. A co si budeme povídat - zdraví máme každý jen jedno. Velice kvalitní sbírka povídek z lékařsk...


Literatura

Constantin Kinský o svém dětství, předcích a milovaných lesích

všechno je dar perex
Útlá knížka se životními názory Constantina Kinského a jeho vnitřní filozofií vznikala po dobu dvou let při rozhovorech s Natálií A. Rollko. Ukazuje, jak na malém prostoru se dá vyjádřit filozofie člověka tak, až...

Divadlo

Festival Setkání Stretnutie odtajnil program

setkani stretnutie200Ve Zlíně se od 14. do 19. května bude konat 28. ročník česko-slovenského divadelního festivalu Setkání Stretnutie. Na co se můžete těšit?

 

...

Film

Nejlepší slovenský film roku 107 MATEK vstoupil 5. 5. do českých kin bude exkluzivně online na DAFilms

107matek 200Jaké je to přivést na svět dítě tam, kde svoboda končí vězeňským dvorem? Film Petera Kerekese je neotřelým pohledem na téma mateřství.

...