Jen rodiče, kteří o sebe dobře pečují, mají sílu dobře pečovat o své dítě

Jen rodiče, kteří o sebe dobře pečují, mají sílu dobře pečovat o své dítě

Tisk

muj-maly-citlivy-zazrak perexPokud se dítě dá jen obtížně utišit a neustále působí nespokojené, jeho rodiče se často cítí přetažení, bojují s pocity vyčerpání a někdy i viny. Pomoci jim může příručka, která je konkrétními kroky povede k lepšímu zvládání každodenního života a ukáže jim způsoby, jak mohou svému dítěti pomoci. Naučí se vyrovnávat také s vlastními emocemi. 


Autorkou publikace s názvem Můj malý citlivý zázrak je Marei Theunertová, pedagožka, rodinná terapeutka a matka tří dětí. Knihu vydalo nakladatelství Kazda.

Můžou rodiče za své plačtivé, High-Need nebo vysoce citlivé dítě?

Kromě mnoha praktických tipů usnadňujících každodenní rodičovský život kniha obsahuje srozumitelné informace o tom, proč je pro děti, které se narodily s obzvláště citlivým temperamentem, tak důležitá bezpečná vazba a dostatek blízkosti. Mnoho rodin si během náročného období s miminkem klade vinu za to, že je jejich dítě nespokojené. Důvody dětského pláče však mohou mít desítky nejrůznějších příčin. Také názory na to, co je a není takzvaně normální, se naštěstí neustále vyvíjejí. A tak je fajn, že se tím někdo vážně zabývá a pomáhá osobám pečujícím o děti zorientovat se v této problematice. Ukazuje jim například, jak důležité pro celkovou rodinnou pohodu je stanovení potřeb samotných rodičů.

„Neustálé přehlížení vlastních potřeb může vést ke stavům vyčerpání, depresivním fázím a dalším negativním emočním stavům. To má následně dopad na vazbu mezi rodičem a dítětem. A stejné je to i s chozením po horách. Jsme-li hladoví a velmi unavení nebo necítíme-li se bezpečně, nemá smysl se vydávat na cestu, protože těžko budeme myslet na něco jiného a brzy třeba klopýtneme. Obráceně, pokud jsme dobře najedení a máme správné vybavení, můžeme se plně věnovat výzvám, které máme před sebou, ale také krásným výhledům, které nás na cestě čekají.“

Knihu můžete u nás vyhrát: Soutěžte o knihu Můj malý citlivý zázrak

Klíčem k pohodovému soužití je péče o sebe sama

Stěžejní myšlenka knihy, že jen rodiče, kteří o sebe dobře pečují, mají sílu dobře pečovat o své dítě, dává smysl. Musí to být nesmírně náročné, pečovat o děťátko, které hodně pláče a je mrzuté. Líbí se mi, z jakého úhlu se na to autorka dívá, a věřím, že mnoha rodičům použitá perspektiva může pomoci tohle pekelné období zvládnout.

I zpracování knížky mi sedí - přehledné, s logickou strukturou a vývojem, s trefným přirovnáním různých problémů k situacím z jiných sfér života, které vede k lepšímu vstřebání informací. Dobré jsou rovněž stránky nachystané pro zpětnou vazbu rodičů a také průběžné dodávání naděje, že se to časem zlepší, i odvahy, že to mamky a taťkové dokážou. Přínosná může být i pro prarodiče a další osoby, které jsou s rodinami v kontaktu. 

muj-maly-citlivy-zazrak

Můj malý citlivý zázrak
Podtitul: Jak dobře pečovat o náročné a plačtivé děti a nezapomínat přitom na sebe
Původní název: Mein sensibles kleines Wunder (2023)
Autor: Marei Theunertová
Překlad: Martin Richter
Žánr: zdraví a životní styl, populárně naučná
Nakladatelství: Kazda
Vydáno: 2024
Počet stran: 208

Hodnocení: 100 %

www.knihykazda.cz/muj-maly-citlivy-zazrak/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Herečka Bára Lukešová v rozhovoru o svém otci a pražské výstavě jeho filmové tvorby

bara lukesova perexVýběr z realizovaných i nerealizovaných návrhů filmového architekta Rudolfa Lukeše (1923 – 1976) přinese výstava v galerii Lucerna. Očekávaná expozice nazvaná „Rudolf Lukeš – Filmové návrhy“ bude ot...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vyšly další Téměř zapomenuté recepty

temer zapomenute recepty200Michaela Smolová se opět pustila do tvorby kuchařky a v nakladatelství Grada tak vyšly Téměř zapomenuté recepty 2. Kuchařka má tentokrát podtitul Klenoty rakousko-uherské kuchyně.

...


Literatura

Oběšení psi

obeseni psi 200Kniha Oběšení psi čtenáře přenese do Kodaně – domova Nielsa Oxena, bezdomovce, tuláka potloukajícího se ulicemi a živícího se odpadky. Později se dozvídáme, že záhadného muže, který býval členem speciálních jednotek na severu Kodaně, kde z...

Divadlo

Největší příběh všech dob

Nejvetsi pribeh 200Hra Patricka Barlowa „Největší příběh všech dob“ (Greatest story ever told). Divadelní „road movie“ se vrací! Aneb všechny cesty vedou na Golgotu...

 

...

Film

Nový díl Hunger Games je prequelem původní série

Hunger Games200Nový přírůstek v sérii Hunger Games nese podtitul Balada o ptácích a hadech a odehrává se více jak 60 let před posledním dílem, díky čemuž mohou diváci poznat trochu z minulosti Corionaluse Snowa, budoucího ředitele Panemu. Ten jako mla...