Je libo cheesecake?

Je libo cheesecake?

Tisk

cheesecake200Pokud máte rádi tuto sladkou i slanou pochoutku, neměli byste si nechat ujít knihu Cheesecake od Isabel Pérezové obsahující recepty z cukrárny Aliter Dulcia.

 

 

 

Kniha kromě receptů obsahuje informace o dějinách sýrů nebo stručné historii tvarohových koláčů a dále zde najdete více o typech sýra, krémovém sýru a ricottě, a to včetně návodů na jejich domácí výrobu. Ty vypadají opravdu snadně a rozhodně stojí za vyzkoušení. Také se dozvíte něco o výrobě cheesecaků v cukrárně Aliter Dulcia.

„Pro každý okamžik, který si zaslouží být oslazen velkolepým tvarohovým dezertem, najdete odpověď na stránkách, jež se chystáte objevit. A tak, bez dalších řečí, vzhůru na oslavu,“ vyzývá před recepty autorka knihy Isabel Pérezová. Samotné recepty se pak dělí na ty z cukrárny (hvězdy cukrárny, italské, ovocné, americké, slavnostní a zimní) a ve světě.

Ke knize jsem byla neprávem skeptická, protože jsem si říkala, že u cheesecaků toho nejde příliš vymyslet. My tady známe sušenkový korpus s tenčí vrstvou mascarpone nebo čerstvého sýra, případně s ovocem. Ale kniha toho nabízí mnohem více a úplně jinak. Tvarohové koláče jsou pečené v dortových formách, jsou vysoké a opravdu poctivé!

Díky nádherným fotografiím a také používaným surovinám i lidským popisům, působí cheesecaky opravdu lákavě a člověk při čtení neví, jaký vyzkoušet dříve. Mně zaujala hned první hvězda cukrárny Aliter Dulcia v podobě cheesecaku s bílou čokoládou, dále cheesecake tiramisu, espresso nebo straciatella, ale také například mangový, limetkový s avokádem, borůvkový s ricottou, citronový s pistáciemi nebo ten s vanilkou a kardamomem. V létě musím připravit slaný cheesecake s mozzarellou a rajčaty a ze zahraničních jsem si poznačila cheesecake s baklavou, rumunskou dobrotu placinta cu branza (tvarohový piroh), švédskou ostkaku s cottage sýrem, malinami a mandlemi a zapekanku z Ruska s rozinkami a tvarohem.

Čtivé mi přišly také úvodní popisy o délce jednoho odstavce, kde jsem se často dozvěděla něco nového. Například u cheecake s donuty zjistíte, že „slavná smažená kobliha se zrodila v Holandsku v 17. století, přeplula Atlantik a s prvními emigranty se dostala na území, které se tehdy jmenovalo Nový Amsterdam dnes ho známe pod názvem New York, tedy do města, které nikdy nespí. Námořník Hanson Gregory do těsta udělal v roce 1847 díru, aby se koblihy smažily lépe a rychleji. Nabízíme vám cheesecake, který by potěšil i Homera Simpsona.“ (str. 130)

Cheesecake je opravdu zdařilá a kvalitní kuchařka, o které si troufám říct – víc takových!

cheesecake

Cheesecake
Sladké i slané potěšení
Autor: Isabel Pérezová
Překlad: Barbora Vrátilová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Esence (Euromedia Group)
Rok vydání: 2023
Počet stran: 232
Hodnocení: 92 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/632299-cheesecake-sladke-i-slane-poteseni.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Elize Ryd (Amaranthe) nejen o Masters of Rock: „Opravdu si užívám open air festivaly, protože to je tak obrovské a je tam tolik lidí!“

amaranthe elize 200Festival Masters of Rock se nezadržitelně blíží, tak jsme u této příležitosti vyzpovídali půvabnou děvu s čistým hlasem – Elize Ryd ze švédské skupiny Amaranthe. Můžete si přečí...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kniha plná tipů, jak snížit krevní tlak

jak-snizit-tlak-prirodni-cestou200V nakladatelství Kazda vyšla kniha alternativní lékařky Claudie Ritterové zaměřená na to, jak snížít krevní tlak přírodní cestou.

...

Literatura

Návštěva malé smrti

navsteva male smrti 200Dostala se mi do rukou útlá knížka Návštěva malé smrti a dýchlo na mě hořkosladké kouzlo. Námět je trochu strašidelný, pomyslela jsem si. Co to má znamenat? Jenže od počátku až do konce jsem jedním dechem ...

Divadlo

Studentský Cyrano z JAMU: beatbox a slam namísto alexandrínu

cyrano 200Příběh jednoho z nejslavnějších milostných trojúhelníků v novém přebásnění Martina Crimpa nabídne brněnské Studio Marta. Inscenace Cyrano bude mít premiéru 27. října v 19 hodin. Režisér Peter Smyczek a dramaturgyně Eva Kolomazníková o volné adaptac...

Film

Hudba z Marsu je hudba historie

hudba z marsu 200Budovatelská komedie Hudba z Marsu, ve které hrají hlavní roli tehdejší Československé hvězdy, jako Jaroslav Marvan nebo Oldřich Nový, nabízí možnost podívat se na povahu tehdejší spo...