Dům kultury v Kroměříži připravil na září dvě výstavy s obrazy i fotografiemi

Dům kultury v Kroměříži připravil na září dvě výstavy s obrazy i fotografiemi

Tisk

vystava km200Dvě výstavy nabídne v září Dům kultury v Kroměříži. Zatímco výstava LES bude prezentací mladičké výtvarnice Kristýny Chrastinové, druhá výstava nese název GLORIA IN URBE! a přinese tvorbu kroměřížských fotografů u příležitosti 760 let města Kroměříže. Zatímco LES bude k vidění v Pravé klubovně v prvním poschodí DK, expozice GLORIA IN URBE! bude ve foyer DK.

 

LES je název výstavy Kristýny Chrastinové, která bude k vidění v Pravé klubovny Domu kultury v Kroměříži od 31. srpna do 30. září. Výstava pokračuje v loni započatém výtvarném cyklu JUNIOR ART, který představuje mladé tvůrce.

Jmenuje se Kristýna Chrastinová a je jí 17 let. Studuje Střední Zdravotnickou školu v Kroměříži. Už od malička se věnuje malování. Z počátku chodila do Šipky v Kroměříži a později absolvovala sedm let Základní umělecké školy také v Kroměříži.

„Začínala jsem s technikou stínování tužkou, kdy jsem kreslila hlavně zvířata. Později jsem přešla na více technik, ale kreslení zvířat mi zůstalo dodnes. A proto jsem si vybrala téma les, kde mnoho zvířat obývá. Výstava se netýká jenom lesních zvířat, ale i krajiny, rostlin, hmyzu a krásy přírody,“ říká Kristýna Chrastinová na své první výstavě obrazů a ilustrací s kombinovanou technikou.

vystava km 1

GLORIA IN URBE!

„Fotografická výstava 760. výročí města Kroměříže je připravena Fotoklubem Domu kultury v Kroměříži od 4. září do konce září 2023. Na této výstavě uvidíte fotografie nejen od členů našeho fotoklubu, ale i od bývalých členů i fotografů, kteří nejsou členy našeho fotoklubu,“ říká Miroslav Pilát.

Každý s vystavujících přistoupil svým způsobem problematice fotografování města Kroměříže individuálně, nikdo nebyl svazován žádnou ideu pro tuto výstavu, a proto tato výstava je nesmírně pestrá. Mezi vystavujícími najdeme fotografie profesionála Jardy Stojaníka a mezinárodního mistra fotografie Standy Domanského. Z členů fotoklubu mohu jmenovat Jakuba Halama, Honzu Záhornackého, Marii Korbelovou a další tvůrce.

Slavnostní vernisáž výstavy proběhne 7. září v 16 hodin ve foyer Domu kultury Kroměříž.

„Na tuto výstavu bude navazovat pravidelná přehlídka prací členů fotoklubu Fotobraní 2023,” připomíná Miroslav Pilát.

vystava km plakat

Zdroj foto: autor článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martina Bittnerová: „Je důležité vyvolávat hlubší emoce!“

Bittnerova 200Viktor Dyk, Karel Hynek Mácha, Stanislav Kostka Neumann, Jiří Karásek ze Lvovic a další velikáni jsou v příbězích Martiny Bittnerové zajímavým způsobem „polidšťováni“. Spisovatelka a badatelka v jedné osobě nabízí nový pohl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Umělecká výstava Kuráž 2 v Galerii Lapidárium přináší rozmanitost

Lapidarium foto 2Sdružení nezávislých umělců pořádá uměleckou výstavu Kuráž 2, tato prodejní výstava je volným pokračováním úspěšné výstavy Kuráž, která se v roce 2015 uskutečnila v Kafkově domě. Výstava byla otevřena v úterý 4. června, ukončena bu...


Literatura

Pollyanna neztrácí své kouzlo ani takřka po 100 letech

pollyannaOsiřelá Pollyanna se po smrti rodičů přistěhuje k bohaté, ale protivné tetě, která ji chce vychovávat pomocí přísných trestů a hladovění. Pollyanna se však od svého tatínka naučila “hře na štěstí", s jejíž pomocí na každé situaci v...

Divadlo

Je přátelství víc než láska?

stara dobra kapela 200Studentská, a třebaže jen platonicky prožitá láska poznamená člověka na celý život. Ve většině případů zanechají tyto leckdy i první příznaky zamilovanosti příjemné vzpomínky. Najdou se však případy, které vyjdou z tohoto neop...

Film

Duna: Lynchova óda na prostor

lynch 200Pokud filmový fanoušek uslyší nebo přečte jméno David Lynch, zcela jistě ho to nenechá chladným. Ať už jsou emoce z jakéhokoli bodu celého spektra, tak vždy tam jsou, protože jméno tohoto svérázného režiséra snad ani nedokáže emoce nevyvolat. A pok...