Vernisáž v Galerii GOAP – rozšíření expozice Andyho Warhola

Vernisáž v Galerii GOAP – rozšíření expozice Andyho Warhola

Tisk

DSC 0930Ve čtvrtek 22.3.2018 v Galerii GOAP na Staroměstském náměstí v Praze proběhla vernisáž , která rozšiřuje stálou expozici s tvorbou Andyho Warhola o unikátní exponáty.

 

Návštěvníci z celého světa, kteří do sídla galerie v renesančním paláci U bílého jednorožce na Staroměstském náměstí v hojném počtu míří, si vůbec poprvé mohou prohlédnout kolekci Warholových filmových plakátů z 60-70 let, dobové propagační fotografie, dopisy jeho matky, obraz z dílny jeho staršího bratra Paula a časopisy Interwiev Magazine, který Andy Warhol založil.

DSC 0934

Andy Warhol se souběžně s tvorbou obrazů a nemenší intenzitou věnoval i filmům – především coby režisér či producent participoval na několika desítkách snímků. Na místě je k vidění30 Warholových plakátů různých formátů, například k filmům: Cioa!Manhattan, Woman, Dracula, Trash, Flesh, Heat atd. Plakát k hororu Frankestein je dokonce opatřen osobním věnováním a podpisem světové filmové star Udo Kiera. Další vzácnou autentickou vzpomínkou na Andyho Warhola je několik čísel jeho časopisu Interview Magazine, v němž slavní vedli rozhovory s jinými slavnými.

DSC 0943

O hudební doprovod vernisáže se postaral Joe Karafiát, kytarista The Plastic People of the Universe a úžasná sólistka na elektrické housle.

 DSC 0935DSC 0941


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Klučov

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Tomáš Pilař představuje Stínohry

Stinohry 200Katedra designu Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci pořádá v Galerii N v Jablonci nad Nisou výstavu prací Tomáše Pilaře (1979), člena výtvarného odboru pražské Umělecké besedy a absolventa VŠUP v Praze, kde studoval malbu u prof. Pa...


Literatura

Regula Elizabeth Fiechter: Mystická Lenormand

Mysticka  Lenormand 200Pro Regulu Elizabeth Fiechterovou musel být splněný sen dostat do rukou vzácnou možnost „přepracovat, uhladit a načechrat“ své oblíbené karty. Lenormand, nádherné, věky přežívající dílo madame Lenormand, která s těmito kar...

Divadlo

Připravuje se nový, původní, český muzikál Doktor Faust

doktor faust200KVArt Production s.r.o. a Divadlo Na Maninách uvedou nový původní český muzikál Doktor Faust. Premiéra díla se uskuteční 16. září 2022 v pražském Divadle Na Maninách.

...

Film

Kniha o pozapomenutém proklatci nové vlny

nemec perexJan Bernard patří k význačným filmovým badatelům, spojeným zejména s pražskou FAMU, kde byl během 90. let děkanem. Zabývá se jak teoretickými otázkami, tak zkoumáním tvorby významných režisérů (Pier Paolo Pasolin...