Velká kniha vtipu Petra Urbana

Velká kniha vtipu Petra Urbana

Tisk

urban 200Velká kniha vtipu, kterou vydalo nakladatelství Grada Publishong, přináší průřez tvorbou Petra Urbana, který je známý především jako populární český kreslíř a ilustrátor. Z jeho pera před třiceti lety vzešla známá postavička Rudy Pivrnce, která zosobňuje se svérázným humorem a s dostatečnou mírou nadsázky nejrůznější lidské vlastnosti i neřesti a prožívá neskutečné příběhy.

 

 


Ruda Pivrnec oslovuje všechny sociální vrstvy čtenářů a stává se tak symbolem české povahy. Je prostě jedním z nás a nebojí se přiznat své dobré, ale i ty horší vlastnosti; i proto je sympatický a uvěřitelný.
Kniha přináší výběr téměř 500 vtipů ze všech etap tvůrčího období Petra Urbana.


Petr Urban a jeho Pivrnec
Petr Urban je známý český kreslíř a ilustrátor, autor oblíbené postavičky Rudy Pivrnce. Urbanovy kreslené vtipy rozličných témat se objevily už ve čtyřicítce knih, v kalendářích i na stránkách novin a časopisů.
V posledních několika letech se autor zabývá vytvářením vtipů na konkrétní politickou situaci. Dlouhodobě spolupracuje s časopisy, zaměřenými na volnočasové aktivity. 
Věnuje se i ilustraci děl jiných autorů; velkou životní nabídkou a současně výzvou se staly ilustrace světové klasiky, románu Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka. Petr Urban je autorem, kterého celoživotně provází nejen kreslení, ale i sport.
Není bez zajímavosti, že populární Ruda Pivrnec má i svou hospůdku v Praze na Starém Městě.

urban obalka


256 stran, 500 ilustrací, vázané, vydala Grada Publishing 2016, www.grada.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Daniela Krolupperová tráví léto v kraji Klíčníků…

200 danielaLetošní léto předvedlo různé podoby, kdy slunce pálilo o sto šest, na mnohé se nalepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“) a občas seslalo přílivy deště. Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí pod sl...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Francis Bacon & Bohumil Hrabal

altKdyby byl Bohumil Hrabal malíř, maloval by jako Francis Bacon. Kdyby byl Francis Bacon spisovatel, psal by jako Bohumil Hrabal.

 

...

Literatura

„Hovno“ se neříká

merde200„Knížka, bez které se tento rok neobejdete“ stojí na obálce téhle knihy. Merde!  Já už teď mohu s jistotou říci, že bych se bez ní obešla. Její autor, Angličan Stephen Clarke je především novinář. Sám roky ve Francii žil, proto je jeho kniha do značn...

Divadlo

Nadčasový příběh o velké lásce a velké nenávisti

Devet krizu200Muzikál Devět křížů napsaný speciálně pro brněnské divadlo vypráví starou moravskou legendu o ukrutném činu, který se podle kronik odehrál kolem roku 1540 v malé vísce nedaleko Velké Bíteše. Statkář z Hlubokého při své cestě z Bíteše z trhu dom...

Film

Kate Winslet prožívá mrazivé drama v horách

 

hora mezi nami 200Zima se teprve blíží, ale diváci si mrazivé teploty a všudypřítomný sníh můžou užít v novém romantickém dramatu Hora mezi námi. Podle traileru se může zdát, že se spíš jedná spíše o napínavý thriller – popravdě je film...