Pes přítel člověka… aneb když tlapky pomáhají

Pes přítel člověka… aneb když tlapky pomáhají

Tisk

tlapky perexPejsek je vítaným společníkem většiny z nás. Dokáže uklidnit, povzbudit a díky nutnému venčení zajišťuje svému páníčkovi i tolik potřebný pohyb. Pro zdravotně postižené ale pejsek znamená mnohem víc. Především je to velký pomocník, který se takřka ničeho nezalekne. 

 

 

Obecně prospěšná společnost Pomocné tlapky vznikla v únoru 2001 a od té doby vychovala a vycvičila stovky asistenčních psů. Ti pomáhají především vozíčkářům, ale také lidem nevidomým a lidem s kombinovaným postižením.

Ovšem než se chlupatý pomocník dostane ke svému majiteli, nějakou dobu to trvá. Ze všeho nejdřív si zájemce o čtyřnohého kamaráda, musí podat žádost. Následuje zařazení do pořadníku, rozhovor s psychologem a výběr vhodného štěněte. Výcviku se pejsek podrobuje až ve 12 měsících a později. V té době už musí být jasné, že je zcela zdravý, má zvládnuté hygienické návyky, umí se chovat v bytě a nijak ho nestresuje městský ruch. Samotný výcvik pak trvá 6 – 8 měsíců. Během této doby jezdí budoucí majitel k pejskovi na návštěvu. Také závěrečnou zkoušku prožívají společně. Musí totiž před komisí prokázat, že tvoří sehraný tým, který se bez problémů dokáže pohybovat rušnou ulicí, cestovat dopravními prostředky a zvládat každodenní činnosti. Když se všechno povede, získá pejsek nového majitele.

tlapky 2

A s čím vším mu může pomoci? Například se svlékáním, s rozsvěcením a zhasínám světel, s otevíráním dveří, s pouštěním počítače nebo s nakupováním. Jestli pejsek na svoji službu „stačí,“ se pravidelně (minimálně jednou za 18 měsíců) prověřuje. Do „důchodu“ psí hrdina odchází zhruba v osmi letech. I přesto však většinou zůstává u svého majitele, který se mu tak snaží poděkovat za jeho dosavadní péči. 

Obecně prospěšná společnost Pomocné tlapky je neziskovou organizací a tak je víc než jasné, že finančních prostředků nemá nazbyt. Výcvik asistenčních psů je velmi zdlouhavý a finančně nákladný… přesto se pejsci novým majitelům předávají zcela zdarma. 

Pokud můžete, pomozte!

Nemusíte investovat velké částky. Stačí zaslat dárcovskou SMSku ve tvaru:
DMS POMOCNETLAPKY na číslo 87777.

Pokud dárcovským textovkám nevěříte, nakoukněte alespoň do dobročinného e-shopu Pomocných tlapek. Najdete ho na http://eshop.pomocnetlapky.cz/ Můžete si v něm koupit tričko, knížku o asistenčních psech, nebo třeba hrneček. Uděláte tak radost sobě (případně svým blízkým) a ještě přispějete na dobrou věc. No není to skvělé? 

tlapky logo

Více o Pomocných tlapkách (a možnostech pomoci) najdete na www.pomocnetlapky.cz.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Neviem či som si to tak vymodlila, ale aj pre mňa to bol spevácky najlepšie odspievaný koncert

ZEA200Speváčka ZEA, vlastným menom Alžbeta Ferencová, vystúpila na hudobnom festivale Pohoda v Trenčíne po prvýkrát. Ide o mladú speváčku, ktorá odštartovala svoju kariéru a len nedávno vydala prvý debutový album Burning light. Jej hlas je výnimočný to poznamena...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Stanislav Náčin hovoří nejen o cestě do Ria

piano 200Podívejte se na další díl talkshow Piano, která se koná v Baťově vile ve Zlíně a jednotlivé díly jsou prezentovány veřejnosti pomocí Youtube kanálu s názvem Fundchaser. Nejnovějším hostem je Stanislav Náčin, vozíčkář, vrátný a sportovec. Poslechnět...


Literatura

Nina a její lásky.

Nina 200Kniha Petry Braunové Nina, kterou v tomto roce vydalo nakladatelství Grada, má podtitul životní příběh Niny Divíškové a seznamuje čtenáře s životními peripetiemi známé divadelní a televizní herečky a...

Divadlo

Apostrof: Ženský úsměv

altPraha má za sebou již čtrnáctý ročník divadelního festivalu nezávislé a amatérské tvorby Apostrof. V Divadle Na zábradlí a v experimentálních prostorech NoD se odehrálo ve čtyřech dnech celkem devět představení. Objevily se soubory z mnoh...

Film

Temný rytíř povstal představuje důstojné zakončení Nolanovy temné trilogie

temny rytir povstalFanoušci temného rytíře se konečně dočkali. Po bezmála čtyřech letech se Bruce Wayne alias maskovaný hrdina z Gotham city opět vrací na plátna kin. To vše prostřednictvím režiséra, který před téměř sedmi let...