Průvodce minulostí a současností pražského kavárenského života

Průvodce minulostí a současností pražského kavárenského života

Tisk

prazska kavarna 200Zastavit se po náročném dni do útulné kavárny na šálek krásně vonícího povzbuzujícího nápoje nebo jen tak lelkovat s knihou, koukat se z okna kavárny na ruch ulice, to potřebuje občas každý z nás. Často v případě, že patříte ke kavárenským povalečům. Abyste věděli, kam zamířit, až ta chvíle přijde, prostudujte novou knihu o pražských kávových svatostáncích.

 

 

Kniha přináší informace o kavárnách, které v současné době můžete v Praze navštívit, ale dává nahlédnout i do pražské kavárenské minulosti. Některé kavárny změnily majitele, svůj design a nabídku, ale stále stojí na svém místě, některé jsou bohužel nenávratně pryč. Ale i o těch se v knize dočteme - kdy byly založeny, kdo byl jejich majitel a především to, jací zajímaví hosté zde trávili čas.

Ohniskem dění, nejen tedy kavárenského, je samozřejmě Václavské náměstí. Po jeho obou stranách dnes vidíte známé mezinárodní stravovací řetězce, ale je zde také mnoho historických budov - dnes užívaných nebo bohužel i těch, které chřadnou a kdo ví, zda jim jejich lesk a sláva bude někdy ještě navrácena.

Jako obdivovatelka umění bych Praze a návštěvníkům kaváren velmi přála, abychom měli možnost zažít původní výzdobu kaváren jako Café Montmartre s hlavním expresionisticky upraveným sálem Jiřího Krohy či Síně sedmi hříchů, Národní kavárny nebo Kavárny Arco s původní výmalbou Františka Kysely.

Kniha je rozdělena podle místa výskytu kaváren, barevně je rozdělena zeleně a modře podle toho, zda v dnešní době kavárna funguje či nikoliv. Zelená je ovšem přiřazená k již neexistujícím kavárnám a to je pro mě trochu matoucí (přece jenom zelenou asi máme většinou spojenou s něčím, co “je” - zelená na semaforu, zelená jako ukazatel on-line stavu atd.).

Skvělým nápadem bylo také do knihy zařadit dobové reklamy a citace ze vzpomínkových knih význačných osobností z kultury a samozřejmě dobové fotografie, které místa přiblíží nejlépe.

Uvedené informace přidávají zase další dílky do skládačky kulturní historie Prahy a přispívají tak ke komplexnímu pohledu. Já sama jsem si vypsala pár míst, která jsem dosud nenavštívila, ale určitě stojí za to. Věřím, že i vy si najdete v knize či přiložené mapě to pravé útočiště. A dalším pozitivním přínosem knihy je, že mě donutila se na Václavském náměstí zastavit a pořádně se porozhlédnout po zdejších historických domech a představovat si dobu sice minulou, ale krásně barvitou a noblesní.

 

prazska kavarna

Název: Pražská kavárna
Autor: Eva Bendová
Žánr: světová literatura
Vydáno: 2017
Nakladatelství: Verzone
Počet stran: 224
Hodnocení: 90 %
Foto: www.verzone.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jana Boušková: „Nad osobní kontakt s publikem nic není.“

Bouskova 200Rozhovor s harfistkou světového formátu Janou Bouškovou, která je neúnavnou patronkou festivalu Klášterní hudební slavnosti. Letošní 15 ročník má od 27. června do 13. září na programu symbolických 15 koncertů.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Na křtu Sexy strategie v Paláci knih Luxor to jiskřilo

Krest Praha perexV pondělí 23. listopadu byla v pražském knihkupectví Neoluxor pokřtěna nejnovější kniha Sylvy Lauerové – Sexy strategie, aneb staňte se lékem i drogou!<...


Literatura

James F. Twyman: Láska, duše a francouzská kuchyně

Laska duse a francouzska kuchyne 200„Michele mě mohla opustit kdekoliv, ale vybrala si jediné místo, kde se mě osvícený francouzský kuchař ptá na všechno, čemu nechci čelit…“

...

Divadlo

Filmař Marek Dobeš debutuje na divadelních prknech v hudební komedii Sni dál na téma kariéra vs. rodina

sni dal200Co je pro moderní ženu důležitější – kariéra nebo rodinný život? A může se jí vůbec podařit žít plnohodnotně, pokud obě polohy nedokáže skloubit? Odpověď na tyto otázky hledá divadelní hra režiséra a scenáristy Marka Dobeše „Sni dál,“ s podtitulem Neř...

Film

5 top filmových zážitků z letošních Karlových Varů

alt47. ročník MFF Karlovy Vary se chýlí ke svému závěru a filmoví publicisté i diváci mohou začít bilancovat. Tohoto úkolu se nyní zhostí i K21, a sice očima redaktora, který navzdory tomu, že se festivalového dění účastnil pouze...