Půda, duše a společnost: O potřebě souladu lidstva se Zemí

Půda, duše a společnost: O potřebě souladu lidstva se Zemí

Tisk

Duše, půda a společnostPředevším to, co je potřeba, je vtloukat lidem do hlavy ekologické myšlenky a motivovat je k vědomé zodpovědnosti za svůj život a ke snaze řešit enviromentální otázky. Filozofický spisek ekologického aktivisty Satiše Kumára nabízí silně duchovní rozměr knížky, která může být jak obohacením čtenáře, tak i alarmujícím čeřením zdánlivě poklidných hladin lidské duše.

Asi bych úplně nechtěla autora srovnávat s oblíbeným a nechvalně proslulým mystikem, který si nechával říkat Osho, ale při čtení knížky máte podobný pocit a potřebu si snad každou druhou větu poznačit někam do deníčku s myšlenkou, že to je opravdu vážně skvělý citát. Že se v těch slovech ukrývá hluboká moudrost a pravda. Že s těmito slovy a větami souzníte. Že s vámi rezonují, dotýkají se vás, nebo vás dojímají. Z knihy je cítit východní moudrost a autor k lidem promlouvá skrze mnohé obecné pravdy, které jsou však nezpochybnitelné a jejichž cílem je vyvolat skutečné uvědomění a změnu životního stylu, která by měla prospět celé lidské společnosti.

Knížku můžete číst po částech, přeskakovat a opakovaně se k různým kapitolkám vracet. Jen si dávejte pozor na to, abyste při čtení u sebe ještě více neprohloubili enviromentální depresi. Jak se uvádí na stránkách nakladatelství, Satiš Kumár objasňuje Západu východní moudrost. V zásadě říká, že péče o životní prostředí (půda), snaha o osobní harmonii (duše) a prosazování lidských hodnot (společnost) představují tři nezbytné morální pilíře naší doby. Kniha Půda, duše, společnost dokládá, že celostní přístup k životu vychází ze starobylé filozofie indických tradic hinduismu, buddhismu a džinismu, které pro nás oživili Mahátma Gándhí a Rabíndranáth Thákur. Jejich myšlenky následně přenesl na Západ E. F. Schumacher ve své knize Malé je milé.

Abychom se zasadili o novou udržitelnou budoucnost, musíme provést reformu vzdělávání. Podstata této transformace by pak měla spočívat v tom, že opustíme starou základní trojici „čtení, psaní a počítání“ a budeme se soustředit na novou trojici „hlava, srdce a ruce“. Půda, duše, společnost je praktickým návodem na to, jak vytvořit prostor pro radikální a přitom laskavou proměnu našeho myšlení i způsobu života.

Ukázka z knihy

Proč bychom měli přikládat hodnotu práci v kanceláři, bance nebo obchodě a podceňovat práci v kuchyni či na zahradě? (...) Když hovořím o práci rukama, nemyslím tím jen zahradničení. Podle mého názoru by měla každá škola i univerzita klást srovnatelný důraz na dovednosti při práci se dřevem, hlínou, kamenem vlnou a dalšími materiály. Náš vzdělávací systém vyzdvihuje pouze práci s myšlenkami, teoriemi a koncepcemi. (...) Člověka zahřeje u srdce, když si uvědomí, že díky práci rukama jsme nejen zdravější a šťastnější, ale ještě šetříme energií.

O autorovi

Satiš Kumár (*1936) je mírový a ekologický aktivista a publicista. V devíti letech vstoupil do řádu potulných džinistických mnichů, později se stal stoupencem učení Mahátmy Gándhího, jeho myšlenky nenásilí, pozemkové reformy Indie a mírového světa. V roce 1962 se spolu se svým druhem E. P. Menonem vydal na téměř třináct tisíc kilometrů dlouhou mírovou pouť z Indie do hlavních měst čtyř světových jaderných mocností: Moskvy, Paříže, Londýna a Washingtonu. Od roku 1973 žije v Anglii, kde se stal editorem věhlasného časopisu Resurgence (dnes Resurgence & The Ecologist) a také zakladatelem a ředitelem centra pro ekologická studia Schumacher College, kde působí dodnes. Ve svých padesáti letech podnikl další velké, tentokrát „jen“ dva tisíce kilometrů dlouhé putování po posvátných místech Anglie na počest lásky k životu a přírodě.

Je vyhledávaným a uznávaným řečníkem a vede workshopy o ekologii úcty, holistickém vzdělávání a dobrovolné skromnosti. Je autorem knih No Destination: Autobiography of Pilgrim (Bez cíle: Autobiografie poutníka, Green Books, 2014), You Are, Therefore I Am: A Declaration of Dependence (Ty jsi, a pro to jsem i já: Deklarace propojenosti, Green Books, 2002), The Buddha and the Terrorist (Buddha a terorista, Algonquin Books, 2006),, Soul, Soil, Society: a New Trinity for Our Time (Duše, půda a společnost: Nová trojice pro naši dobu, Leaping Hare Press, 2013) a Elegant simplicity: the art of living well (New Society Publishers, 2019, česky vychází jako Krása jednoduchosti: umění dobrého života, Alferia, 2021). V roce 2008 natočila BBC o jeho životě dokumentární film Earth Pilgrim (Poutník po Zemi).

big puda-duse-spolecnost-o-potrebe-soul-Yun-522324

Název: Půda, duše a společnost
Autor: Satiš Kumár
Počet stran: 199
Nakladatelství: Alferia/Grada
Rok vydání: 2023
Hodnocení: 95%

https://www.grada.cz/puda-duse-spolecnost-13071/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

O české hudbě s Wolfgangem Sawallischem

200 sawallischVýběr z rozsáhlého rozhovoru s Wolfgangem Sawallischem, který vedl v září 1987 v Praze Milan Slavický. Ten v úvodu píše, že dirigent odpovídal na otázky způsobem, který charakterizuje i jeho práci s interprety: „s vlídnou uvážlivostí, ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Tetování – módní fenomén i okouzlující umění

tattoo200Tetování má dlouhou tradici v různých částech světa. Jihoamerický indiánský kmen s pomocí genipapového barviva vytvářel jemné a nesmírně propracované symetrické ornamenty na obličejích, velmi podobné tetování již ve starověku. Ve starověké a středověk...


Literatura

Poznejte Dámu s veverkou

Dama s veverkou perexNakladatelství Jota vydalo román Dáma s veverkou americké autorky Elizabeth McKinzieové, který předcházely samé kladné recenze a byl také nominován na cenu National Book Award for Fiction za rok 2016.

Divadlo

Epilog jedné rodinné tragédie

epilog 200Může mít člověk, který má peníze a s nimi také velkou moc, ještě nějaký morální kredit? Dokáže rodina zbohatlíků ustát zamlčované nevěry, korupční aféry a vypjaté vztahy mezi rodinnými příslušníky? Na tyto otázky dostanete odpověď v Divadle na Vino...

Film

Příběh Lídy Baarové byl nepochybně mnohem barvitější než samotný Renčův film

lida baarova perexHned na začátku se musím přiznat, že jsem tvůrcům, když připravovali film Lída Baarová, nesmírně fandil. Dobře jsem si uvědomoval, že natočit dobový snímek není žádná legrace, ale současně se dnes nechci pouštět do nějaké sáhodlou...