Popelka 70 žije. Nezatěžuje se tím, co nemůže vyřešit

Popelka 70 žije. Nezatěžuje se tím, co nemůže vyřešit

Tisk

Hruskova perexPopelka 70. Knížku s tímto názvem si herečka a zpěvačka Eva Hrušková nadělila ke svým nedávným kulatinám. Rozhovor s první československou Popelkou z roku 1969 vedl nakladatel Pavel Mészáros. Zatímco první knížka, vydána k padesátinám černobílé filmové Popelky, byla věnována pohádce a lidem s ní spojeným, nová je o hereččině životě. Profesním i osobním, včetně jejího manželství s hercem Janem Přeučilem.

„Eva Hrušková a Jan Přeučil jsou pár, o němž se v bulváru moc nedočtete, a když už se tak stane, čtenář se nikdy nedoví o jakýchkoli rodinných skandálech, společenských excesech a vůbec, drbech všeho druhu. Zkrátka kde nic není, ani bulvár nebere…,“ píše Pavel Mészáros v předmluvě knihy.

Kulatiny Evy Hruškové potvrzují rčení, že věk je jenom číslo. Je v jednom kole. S loutkovým divadlem nesoucím její jméno jezdí po celé republice. Vystupuje nejen s Janem Přeučilem, ale i svým synem Zdeňkem Rohlíčkem. Radost dělají dětem v mateřských i základních školách, v divadlech, kulturácích i na venkovních slavnostech. Jejich představení jsou zábavná i vzdělávací. Jezdí třeba se Šípkovou Růženkou nebo představením Pověsti české aneb Pohádky pod Řípem. Hrají i pro dospělé.

Hruskova

Život Evy Hruškové nikdy nevykazoval znaky červené knihovny, přesto si na něj nestěžuje. Užívá si každé chvíle. A užila si i nedávný křest narozeninové knížky, který spojila s oslavou. Po celý podvečer z ní čišela neutuchající energie. Přišly kolegové z branže i kamarádi a spolužačky z gymplu. Kmotrami knížky byly zpěvačka Lucie Bílá a harfenistka Jana Boušková, kmotrem moderátor Aleš Cibulka. Kytarové sólo v Radiocafé Českého rozhlasu měl Štěpán Rak. Král pardubického perníku Pavel Janoš oslavenkyni daroval velké perníkové srdce.

Svůj vztah k životu Eva Hrušková bravurně shrnuje v Popelce 70: „Po všech životních kotrmelcích, po všech „nahoře“ i „dole“ mám v posledních letech pocit trvalého „nahoře“. A je to zejména díky Honzíkovi. Kdybych měla pojmenovat základní pilíře našeho vztahu, pak je to na první místě vnitřní klid. S Honzíkem žijeme opravdu v klidu. On mě naučil být nad věcí, zbytečně se nenervovat mezilidskými třenicemi, nezatěžovat se věcmi, které nemůžete vyšetřit.“

Foto: Jaroslava Raunerová


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Extrémní a tápající postavy v chytrém divadle, které občas bolí

200 tvarPřinášíme vám rozhovory se třemi členy souboru OLDstars, složeného ze studentů pražských uměleckých škol, kteří ztvárňují hlavní role v představení TVÁŘ V OHNI (Feuergesicht) Maria von Mayenburga – Annou Peřinovou (Olga), Jeníkem Tylem (Pavel) a Ma...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

10. ročník Svatojánské slavnosti NAVALIS 2018
Navalis 200Stejně jako v letech předešlých, tak i ve dnech 14. a 15. května 2018 proběhl další ročník Svatojánských slavností NAVALIS. Tentokrát se slavilo první jubilejní desáté výročí, které se v novodobé historii uskutečnilo v Praze.

Literatura

Vláda teroru Hillary Clintonové

Vlada teroru perexV nakladatelství Euromedia Group vychází politický thriller Vláda teroru (State of Terror) hvězdných spoluautorek Hillary Rodham Clintonové a Louise Pennyové v překladu Libuše a Luboše Trávníčkových.

...

Divadlo

78. sezónu otevře zlínské divadlo v novém sále: první premiérou bude Špína
mestke divadlo zlin sezona200Městské divadlo Zlín vstoupí v září do 78. sezóny. Diváci se mohou těšit na neobyčejně pestrou kolekci celkem jedenácti premiér: sedm ve Velkém sále, dvě ve Studiu Z a jednu v Dílně. Již nyní herci pracují na d...

Film

I v továrně se dějí zajímavé věci

karlik perex 1Film Karlík a továrna na čokoládu (2005) je povedeným pokračováním kariéry režiséra Tima Burtona a herce Johnnyho Deppa. Vybrali si k tomu klasické téma o mocném muži a jeho poddaných, jen ho tak trochu obrátili vzhůru nohama.