78. sezónu otevře zlínské divadlo v novém sále: první premiérou bude Špína

78. sezónu otevře zlínské divadlo v novém sále: první premiérou bude Špína

Tisk
mestke divadlo zlin sezona200Městské divadlo Zlín vstoupí v září do 78. sezóny. Diváci se mohou těšit na neobyčejně pestrou kolekci celkem jedenácti premiér: sedm ve Velkém sále, dvě ve Studiu Z a jednu v Dílně. Již nyní herci pracují na dvou inscenacích: Špíně v režii uměleckého šéfa MDZ Patrika Lančariče a Pohádce o stvoření v režii Hany Marvanové. Navíc chystá zlínské divadlo ve spolupráci s Filharmonií Bohuslava Martinů mimořádný projekt, první uvedení hry Toma Stopparda EGBDF v České republice. 

„Rok 2024 bude okrem iného významný aj tým, že sa bude konať Rok českej hudby, ktorý sa koná raz za desaťročie. Pri tejto príležitosti ponúkneme naozaj exkluzívny zážitok v podobe umeleckého spojenia Městského divadla Zlín s Filharmóniou Bohuslava Martinů. V českej premiére uvedieme hru pre hercov a symfonický orchester z pera zlínskeho rodáka Toma Stopparda. Tento projekt pripravujeme v rámci línie tzv. regionálnej dramaturgie, v ktorej popri regionálnych témach predstavujeme tiež diela významných rodákov nášho kraja. Ďalšia dramaturgická línia, ktorú s úspechom rozvíjame a ktorá si získava čoraz väčšiu pozornosť nielen našich divákov, ale aj odbornej kritiky, je uvádzanie nových hier v českej premiére,“ říká umělecký šéf divadla Patrik Lančarič.

První českou premiérou v sezóně bude již zmiňovaná inscenace Špína od významného současného maďarského dramatika a režiséra Bély Pintéra. Na prknech jeviště Velkého sálu bude mít premiéru 23. září.

„Keď som si prvýkrát prečítal túto hru, nasýtenú prvkami modernej balady, folklóru, irónie a krutého humoru, bol som ako uhranutý. Zasiahol ma silný príbeh a tiež nádherná divadelnosť, ktorá ho nesie v náručí. Rozozvučali sa mi v hlave tóny moravských ľudových piesní a obradov, ktorých tradícia siaha až do dávnej minulosti, no zároveň je veľmi úzko napojená na prítomnosť. Presne ten pocit, ako keď Jarmila Šuláková spievala s kapelou Fleret. A presne taká by mala byť aj táto inscenácia,“ přibližuje režisér inscenace Patrik Lančarič.

Druhou českou premiérou v pořadí bude také právě rozezkoušená Pohádka o stvoření od Hany Marvanové a Patrika Bouška. „V naší inscenaci dva klauni, Plus a Minus, jednoho dne omylem stvoří vesmír. A když už je takový vesmír na světě, je třeba ho prozkoumat a možná se o něj taky trochu postarat. Stvoření světa je báječné téma pro hravou, zábavně vědeckou inscenaci. Těšíme se, že společně se zvědavými diváky budeme objevovat taje vesmíru i naší vlastní existence... Skrze slovo, pohyb, ale hlavně s humorem a nadsázkou,“ říká režisérka Hana Marvanová. Pohádku o stvoření čeká premiéra první říjnovou neděli odpoledne.
 
mestke divadlo zlin sezona
Divácká anketa Aplaus 2023

Až do 31. srpna je možné hlasovat v divácké anketě Aplaus a dát tak svůj hlas herečce či herci, kteří diváky v sezóně 2022/2023 nejvíce zaujali. Cenu Aplaus za nejlepší inscenaci získá titul, který bude mít nejlepší výsledek za celosezónní hlasování diváků po každém představení. 

Vítězové budou vyhlášeni na slavnostním zahájení divadelní sezóny 9. září v nově zrekonstruovaném Velkém sále a získají skleněnou sošku z dílny výtvarníka Jiřího Vosmíka. Z platných lístků s vyplněnými kontaktními údaji bude vylosován výherce, který obdrží divadelní dárek. Hlasovat je možné elektronicky na webu divadla či prostřednictvím hlasovacích lístků a boxů umístěných u pokladny.

Vstupenky na zářijová představení zakoupí diváci od 9. srpna, předplatitelé ještě o dva dny dříve. 

Předplatné je v prodeji i po dobu letních měsíců. Provozní doba pokladny je 3. – 4. července od 11 do 17 hodin, od 7. července do 4. srpna je zavřeno, od 7. do 31. srpna od 11 do 17 hodin.

Půjčovna kostýmů je v červenci a srpnu uzavřena.

Více informací: www.divadlozlin.cz

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Jiřím Danielom, bývalým vedúcim redaktorom Dikobrazu o legendárnom karikaturistovi Jiří Winterovi Nepraktovi (1924-2011)

Neprakta perexV tomto roku si kultúrna verejnosť v Čechách pripomína nedožité deväťdesiate narodeniny výtvarníka, ilustrátora a karikaturistu Jiřího Wintera Nepraktu. Známy karikaturista bol vedúcou výtvarn...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Blood, Tears and Gold

blood tears and gold200Druhý únorový víkend byl pro experimentální prostor NoD ve znamení premiéry velice očekávaného projektu Blood, Tears and Gold. Autorská prvotina studenta scénografie pražského DAMU J...


Literatura

Blbněte s Oscarem Ivony Březinové

Blbnutí s Oscarem patří do řady „Béček“. Ano, od roku 2005 vycházejí autorčiny literární cestopisy, jejichž názvy začínají vždy písmenem „B“ (Básník v báglu, Blonďatá Kerolajn, Báro, nebreč, Bojíš se, Margito?, Blázniví donkichoti). V posledním Ivon...

Divadlo

Od mejdanu po drama. Ve Švandově divadle připravují Chlast, divadelní adaptaci stejnojmenného kultovního filmu

chlast 200Divadelní adaptaci snímku Chlast oceněného v roce 2021 Oscarem za nejlepší cizojazyčný film uvede koncem dubna Švandovo divadlo v Praze. Autory adaptace jsou režisér filmu Thomas Vinterberg a Claus Flygare. Ti svou divadelní verzi Chlastu postavili n...

Film

Nezdolná Jiřina Bohdalová si z lásky vrásky nedělá

altNový film Jiřího Stracha se s klidným svědomím dá přirovnat k o 11 let staršímu Babímu létu, ve kterém jako manželská dvojice, potýkající se se stářím, zářil Vlastimil Brodský a Stella Zázvorková. S filmem Vrásky z lásky h...