Šarlatán- zapomenutý léčitel

Šarlatán- zapomenutý léčitel

Tisk

 

mikolasek1Pracoval každý den bez odpočinku a dovolené, a vždy v ráno u jeho brány stály stovky lidí. Denně stihnul léčit a diagnostikovat okolo 250 pacientů a někteří museli přijít na několikátý pokus, aby se na ně dostalo. Jan Mikolášek – pro některé poslední naděje na uzdravení, pro další symbol buržoazního kapitalismu, který se vysmíval do tváře komunistickému režimu.

Na základě jeho života uvedly kina film Agnieszky Holland Šarlatán s Ivanem Trojanem v hlavní roli, který se už nyní jeví jako divácky velmi úspěšný. Scénář k němu napsal Marek Epstein, a právě on se po společně s Josefem Klímou rozhodl ke zvláštnímu kroku – vydat tento scénář jako knihu.

Jan Mikolášek vyobrazený v tomto filmu a knize je postava, která moc sympatií nevzbuzuje, přesto si k němu cestu najdete. Jediné co chtěl, bylo léčit, bylo mu jedno koho. Nedělal rozdíly mezi vysokými politiky, hereckou elitou a obyčejnými lidmi. Ačkoliv se tvářil, že jej politické režimy moc nezajímají, uvědomoval si, že někteří z jeho klientů jsou velmi vlivní lidé a spoléhal se na jejich podporu. V mládí jej ovlivnila jeho zkušenost z války, kdy na rozkaz velitele musel popravit svého kamaráda, který byl chycen a odsouzen za dezerci. Dokonce se po tomto pokusil o sebevraždu, která nevyšla a on si jen způsobil průstřel ramene. Dostane se díky tomu domů a pomáhá v rodinném květinářství.

Jeho život změní setkání s místní léčitelkou, která ho přijme k sobě do učení a ukáže mu, jak podle moči diagnostikovat nemoci, a taky jaké bylinky na ně ordinovat. To se stane po její smrti základem jeho vlastní práce.

mikolasek

Zdroj foto: informuji.cz

Život léčitele Jana Mikoláška

V knize se prolínají vzpomínky na jeho minulosti, tak i současnost. Hlavním tématem je jeho vztah s Františkem Palkem, který se stal jeho pomocníkem a následně milencem. Sám Mikolášek byl kdysi ženatý, ovšem o ženě nemluví, manželství nebylo šťastné. Sám Palko je také ženatý, avšak svou manželku má až na Slovensku. Ačkoliv je vztah mezi muži velmi blízký, okolí nijak nevyjádří nahlas své domněnky o jejich možném mileneckém vztahu.

Mikolášek je čím dál více trnem v oku komunistickému režimu. Jeho buržoazní styl života – velká vila, americké auto, drahá umělecká díla a i to, že on sám zaměstnává pár lidí, kteří dle slov funkcionářů mohou budovat socialismus v továrnách. Také jeho prodej bylinných směsí, díky kterým údajně vydělává na poctivých lidech.

On sám o peníze moc nestojí, přispívá kde může, beztoho aniž by očekával něco zpět. Dle jeho slov chce jen jediné. Léčit lidi. Toto jediné má pro něj smysl. Ač jsou kniha i film jeho pouze životem inspirovány, rozhodně stojí za přečtení i shlédnutí. Už jen abychom se seznámili s tímto pozoruhodným člověkem, na něhož se v průběhu let téměř zapomnělo.

Kdo napsal knihu podle filmu Šarlatán?

Josef Klíma (* 19. března 1951) je český investigativní novinář, spisovatel a televizní reportér. Vystudoval Gymnázium Oty Pavla v Radotíně a Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy. Spolu zakládal týdeník Reflex, v letech 1990-1992 byl jeho šéf reportérem, spolu zakládal také české televizní investigativní pořady Na vlastní oči, Soukromá dramata a v letech 2014–2018 moderoval pořad Očima Josefa Klímy. 12 let psal sloupky do Lidových novin - rubrika s názvem Poslední slovo. Je nositelem novinářské Ceny Ferdinanda Peroutky (2006) a Ceny Jana Beneše (2009). Vydal CD Na vlastní uši (1999 - autor hudby i textů), koncertuje s triem Na vlastní uši band. Pořádá přednášky pro středoškoláky a učně na téma Kriminalita mládeže po celé republice.

Marek Epstein (* 30. září 1975 Praha) je český scenárista, spisovatel, dramaturg, příležitostný herec a režisér. V roce 2003 vystudoval scenáristiku a dramaturgii na FAMU v Praze. V současnosti přednáší na Filmové akademii Miroslava Ondříčka v Písku. Napsal mnoho scénářů k televizním i klasickým filmům. V letech 2003 a 2004 získal hlavní cenu Sazky v rámci Českého lva za nerealizované scénáře (Amen Sam – ROMing), Rebarbora – Ryna. V roce 2007 debutoval jako spisovatel s novelou Ohybač křížů. Na ni navázal povídkovým souborem Ocucanej konec (2014). Příležitostně hrál vedlejší role v seriálech Hospoda a Poste restante a ve filmu Výheň. Režíroval filmy Chodec (2001) a Neděle (2003).

sarlatan

Zdroj foto: kczahrada.cz

Ukázka z knihy Šarlatán: 

Jan a František seděli v šeru ordinace, židle proti sobě, jakoby se chystali hrát rukama přetlačovanou. Tmavou místností prosvěcoval jen Janův bílý plášť.
„Tohle jsi mi ale už vyprávěl. A mockrát…“ řekl František nechápavě.
„Stokrát už lidi přečetli bibli a nepochopili nic!“
František nakčí obočí. Zkoumavě. „ Chceš mi naznačit, abych zavolal tvým pacientům do Chicaga?“
„ Chtěl jsem jen říct , že nejtěžší trest je volba.“
František pokrýval hlavou, vytáhl cigarety a gestem se optal, jestli si může zapálit. Když Jan přikývl, vpustil mezi ně oblak dýmu.
„ Tys to přece nechtěl udělat.“
Hleděl Janovi do očí, ale najednou jakoby jeho pohled ztrácel stabilitu.
„ Nebo ano?“
„ Jdeme spát, „ zvedl se Jan a nakročil ke dveřím. František čekal, jestli se ohlédne, než vyjde. Neohlédl.

Název: Šarlatán
Autor: Josef Klíma, Marek Epstein
Žánr: beletrie
Vydáno: 2020
Stran: 222
Vydalo nakladatelství: Euromedia Group a.s.
Hodnocení: 95 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na dráhu modelky se rozhodně nechystám, říká Soňa Drábková

sona perexOkatá a sympatická černovláska. Tak lze charakterizovat Soňu Drábkovou, která v minulých týdnech pózovala Robertu Rohálovi. Společně vytvořili fotografickou kolekci, jejíž vernisáž proběhne začátkem příštího roku v Kroměříži. Zatímco v případě ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Svět knihy skončil, ať žije Svět knihy!

K21SvetKnihy perexV polovině května se v Praze konal již 20. ročník Mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy. Od čtvrtka 15. až do neděle 19. května poskytlo holešovické Výstaviště již tradičn...


Literatura

Když země vydává svědectví dávných zločinů a dvířka minulosti nejdou pořádně otevřít

May perexSouostroví Vnějších Hebrid je kousek země, k němuž sedí nejlépe přívlastek drsná. A jakoby drsné podnebí formovalo charaktery obyvatel ostrovů, jakoby severní vichry přivály pohnuté osudy lidí. Přes to všechno ale souos...

Divadlo

Rozpustilé jeptišky z východočeské autodílny

jeptisky perexVětšina katolíků a především nekatolíků má ve svém povědomí pevně zafixováno, že jeptišky jsou vzorem serióznosti a kvůli dodržování přísné řehole ani nemají šanci zažít nějakou legraci. Dramatik Dan Goggin stejně jako staré...

Film

Hádkovi: Když se pohádat, tak s vlastníma

Hadkovi200Komedie režiséra Vojtěcha Moravce o rodině, která se pořád hádá. Ať dělají Hádkovi, co mohou, nikdy se na ničem neshodnou a každý z nich si nakonec myslí to svoje. Ve vzduchu teď navíc visí rozepře o dědictví po dědovi a o jeho posledním přání vyje...