POPELKA SLAVILA V „TOBOGANU“

POPELKA SLAVILA V „TOBOGANU“

Tisk

Popelka perexTřetí březnová sobota v Českém rozhlase byla zasvěcena skutečně významnému výročí české kinematografie. Dlouholetý moderátor pořadu Tobogan Aleš Cibulka hostil v přímém přenosu opravdu vybranou společnost. Všichni, kteří se sešli ve studiu „Dvojky“, mají jedno společné - stáli u zrodu jedné naší filmové legendy, slavné černobílé televizní pohádky o Popelce, která byla poprvé uvedena právě před padesáti lety, o Vánocích roku 1969.


Na pódiu se sešli hlavní protagonisté téhle půvabné filmové klasiky, tedy v první řadě filmová Popelka Eva Hrušková, představitel prince Mojmíra Jiří Štědroň, a taky panský kočí, jehož v pohádce ztvárnil tehdy desetiletý Antonín Navrátil.

Jak předeslal Aleš Cibulka, po padesáti letech je vše dovoleno, takže hosté zcela spontánně a s náležitým odstupem vzpomínali i na události a zážitky, které rozhlasoví posluchači měli možnost slyšet vůbec poprvé. A protože neodmyslitelnou součástí pohádky byly i nádherné písničky, není divu, že znovu zazněly i během rozhlasového přenosu. Popelka a princ Mojmír si je prostě zopakovali naživo po padesáti letech a nutno konstatovat, že jejich soudobé hlasové projevy se od těch filmových opravdu příliš neliší.

popelka 1Hvězdný „Popelka Team“ v březnovém toboganu představil nejen protagonisty filmové pohádky, ale i zbrusu novou knihu „Popelka a spol.“, která vyráží do světa současně s pořadem „Popelka na Cibulce“. Foto: Jaroslava Raunerová

Hostům ve studiu i rozhlasovým posluchačům přinesl Tobogan dvě důležité informace: Až do konce roku 2019 se mohou setkávat s protagonisty černobílé Popelky v rámci pořadu Popelka na Cibulce. Už v době vysílání Toboganu má jeho moderátor Aleš Cibulka ve svém diáři několik desítek představení po celé republice, a termíny a místa jejich konání stále přibývají.

Jestliže film přežije půlstoletí, stává se legendou a sluší se zdokumentovat jeho historii. Tenhle úkol na sebe s velkou radostí vzal autor a zároveň nakladatel Pavel Mészáros, který společně s Evou Hruškovou přivedl na svět knihu, věnovanou právě černobílé klasice. Byla poprvé oficiálně představena právě během rozhlasového přenosu, nese název Popelka a spol., a kromě osobních vzpomínek přináší i rozsáhlou fotodokumentaci, často i ze soukromých archivů, která doposud nebyla zveřejněna. Bude se slavnostně křtít koncem března a přinese opravdu mnoho zajímavého a doposud nevyřčeného.

Popelka 3Eva Hrušková a Pavel Mészáros se zbrusu novou knížkou - Foto: Jaroslava Raunerová

Nebyl by to Aleš Cibulka, aby svůj pořad nezpestřil opravdu originálním způsobem. Pro celé své „popelkovské“ turné vymyslel speciální disciplínu, a sice soutěž v přebírání hrachu. Jak to bude fungovat, si vyzkoušel právě v Toboganu. Soutěžícími byli „Popelčin“ manžel Jan Přeučil a již zmíněný autor knihy Popelka a spol. Pavel Mészáros. Oba pánové se úkolu zhostili s maximální zodpovědností a klání ukončili remízou.

„Nebylo to jednoduché“, prozradil Jan Přeučil. „Aleš nám do ošatky nasypal čočku, hrách a fazole. Všechno prý v bio-kvalitě. Čočka byla červená, placatá, a celkem dobře rozeznatelná. Ale ty biofazole a biohrách byly skoro stejné - skoro stejně zelené a šišaté. Jestli tahle soutěž čeká diváky ,popelčího turné‘, držím jim palce.“

Popelka 2Jiří Štědroň coby princ Mojmír a Popelka Eva Hrušková po letech skvěle „vystřihli“ scénu z pohádky jak hlasově, tak i pohybově. - Foto: Jaroslav Hauer

Téměř sportovní výkon zhodnotil i Pavel Mészáros: „Myslel jsem, že si během časového limitu vyzobu hrách aspoň k obědu, ale fakt to nebyla legrace. Nehledě na to, že jsme na to byli sami a holubi nikde. Nicméně mi tenhle Tobogan přinesl nezapomenutelný zážitek. Není to poprvé, co jsme se s Janem Přeučilem společně setkali na pódiu. Ale pouze Aleš Cibulka může za to, že jsme se s Mistrem společně na veřejnosti hrabali v luštěninách. No řekněte - kdo se může pochlubit podobným zážitkem?“

Popelka 4Takhle knížku Popelka a spol. zanedlouho uvidíme za výlohami knihkupectví…. – foto: AOS Publishiíng

Opravdu unikátní překvapení pro diváky i pro samotnou „černobílou“ Popelku Evu Hruškovou připravil Aleš Cibulka, když do éteru zazněla autentická nahrávka milého vzkazu od Popelky „barevné“ tedy od herečky Libušky Šafránkové. A víte, že mezi vznikem černobílé a barevné verze filmové Popelky uplynuly jen čtyři roky?


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hana Křížková: „Bez Popelky si nedovedu představit Vánoce“

krizkova 200U příležitosti jarního turné velkolepého projektu Popelka na ledě jsme oslovili optimistickou zpěvačku Hanu Křížkovou. Dozvíte se nejen spoustu zajímavostí o Popelce na ledě, ale také na vás zajisté dýchne ta v...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jezero místo povrchového dolu - utopie se stává skutečností

jezero Milada 200Měsíční krajina severních Čech se pomalu začíná měnit. Před padesáti lety si málokdo dokázal představit, že v blízkosti města Ústí nad Labem vznikne centrum vodních sportů a rekreace. Ale stalo se skutečností, a i když se říká „že, prv...


Literatura

Vyrazte si s klokanem do Cannes

klok 200Jede jede klokan je prý kniha veršů pro neukázněné děti. Alespoň tak se to uvádí na obálce. Povedené básničky napsal Jiří Dědeček. Nutno podotknout, že jsou rozverné a rozpustilé, ale netuším, proč by j...

Divadlo

Zveme vás na komedii Na Zlatém jezeře

na zlatem jezere200V loňském roce měla premiéru divadelní hra, Na Zlatém jezeře se Simonou Stašovou a Ladislavem Frejem v hlavních rolích.

...

Film

ČT Art slaví. Diváci se mají na co těšit.

PRAHA – 21.8. 2014. Při příležitosti oslav ročního vysílání, představila alternativní ČT Art veřejnosti „fajnšmekrovsky“ přichystanou nabídku podzimního vysílacího schématu včetně dvanácti premiér a tří přímých přenosů v prvním záříjovém týdnu.

 

...