Matěj Homola: „S fanynkami jsme měli vždy krásné a kolikrát nadstandardní vztahy. Nerad bych zabíhal do detailů, toto tajemství si střeží každá kapela.“

Matěj Homola: „S fanynkami jsme měli vždy krásné a kolikrát nadstandardní vztahy. Nerad bych zabíhal do detailů, toto tajemství si střeží každá kapela.“

Tisk

wohnout homola200Kdo by neznal kapelu Wohnout. Energičtí kluci s výraznými texty a rychlou rytmickou muzikou. Když je slyšíte hrát live, tak vaše nohy zkrátka nezůstanou v klidu a než se nadějete, skáčete jak střelení. Vy si teď můžete přečíst rozhovor s jedním z bratrů Homolových.

 

 

Zdravím tě, Matěji. Děkuji, že jsi přijal pozvání do mého rozhovoru, a pojďme na to. Kdy sis poprvé pohrával s myšlenkou zajímat se profesionálně o hudbu? Věděl jsi už jako malej kluk, že se tím chceš jednou živit?

Vůbec mě to nikdy nenapadlo. Na základce mě hudba nezajímala, na střední škole jsem uměl pár akordů na španělku a připravoval se na kariéru fotografa. Když mi bylo asi dvacet, ponořili jsme s mým bratrem do samostudia hry na elektrickou kytaru, a teprve o pár let později přišel nápad založit kapelu. Teď už nás hudba živí přes deset let.

Kteří interpreti tě ovlivňovali, když jsi vyrůstal, a jaký měli vliv na vývoj Wohnoutů po hudební stránce?

Určitě mě nejvíc ovlivnila hudba, kterou jsem nasál z kazet klubů, do kterých jsem začal chodit dost brzo. Punk, nová vlna, později metal. Svobodomyslná muzika. Za všechny bych jmenoval Pražský výběr. Myslím, že se to odrazilo dost na našich prvních deskách. Teď ctíme v podstatě všechny žánry a nebojíme se nechat se ovlivnit čímkoliv.

wohnout homola
Co se ti vybaví jako první, když řeknu začátky kapely?

Období, kdy jsme tomu dávali strašně moc a ono se nám to nevracelo. Lidi nás neznali a nikdo na koncerty nechodil. To bylo trochu frustrující. Pro útěchu jsme si pořádali koncerty sami v jedné vesnici kousek za Prahou. A na to mám ty lepší vzpomínky - zakouřený sály narvaný kámošema, skejťákama a pankáčema.

S kapelou jste toho už hodně zažili. Jaký byl pro vás nejhorší a nejlepší zážitek?

Nedá se to takto říct. Asi před pěti lety jsme zjistili, že nás dlouho okrádala naše manažerka a pojala to ve velkým stylu, to byla velká deziluze. A nejlepší zážitek? Každý povedený koncert je velký zážitek.

Kde berete inspiraci pro vaše texty? Je to reakce na společnost? Nebo spíše vás to jen tak prostě napadne?

Je to text od textu. Spíš se je snažíme dělat nadčasové, trochu zašmodrchané, ne-polopatické, vyhýbáme se blábolení o lásce a neštěstích, ale přesto je v nich dost osobních zážitků, ať už z cestování, kalení, sportu či něčeho jiného.

wohnout homola3
Jak to měli Wohnouti s fanynkami, když se proslavili? Nebyl název Wohnout jen prvoplánovým krokem k balení holek? (smích)

S fanynkami jsme měli vždy krásné a kolikrát nadstandardní vztahy. Nerad bych zabíhal do detailů, toto tajemství si střeží každá kapela.

Projezdili jste snad všechno, co se u nás projezdit dá. Kam se nejradši vracíte? Kde jsou fanoušci nejvíce zapálení?

Nedá se to takhle říct. Lidi na nás chodí všude a musím říct, že máme smíšené a sympatické publikum. Hrajeme všude rádi. Neexistuje místo, kam bychom se neradi vraceli.

Jaké letní akce vás čekají? Kde vás budeme moct vidět?

Čeká nás spousta festivalů. Hrajeme na Sázavafestu, na Českých hradech… jsou jich desítky a já si je všechny nevybavuju.

wohnout homola4

Kdybys v životě mohl změnit jednu věc, která by to byla?

Abych se narodil znovu. A jako indická princezna.

Chceš něco vzkázat na závěr světu a vašim fanouškům?

Smějte se, usmívejte se a šiřte tuto nákazu co nejvíce kolem sebe.


Díky moc za rozhovor, měj se fajn a těším se na další setkání.

Zdroj foto: Sony Music Entertainment Czech Republic s.r.o.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jimi Hautamäki, bubenik z kapely Rockwalli

jimi 200Mladá kapela Rockwalli nám v krátkém rozhovoru prozradila, o čem ve skutečnosti je album Maa Kutsuu.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

SKUPINA KRAUSBERRY SLAVÍ: JEDENATŘICET LET S JEDENATŘICETI PECKAMI

kraus200Zaplaťpánbůh za některé vyhazovy! Kdyby nemusel Martin Kraus odejít z kapely Bluesberry, asi by nevznikla kapela Krausber ry. Scéna české populární hudby by byla ochuzena o energií nabitou, originální skupinu, o písničky jako třeba Vlakem na Kolín, S...


Literatura

Návrat do Stínadel

tajemstvi velkeho vonta perexPo dlouhých bojích ve Stínadlech zvítězilo vontské hnutí Žlutý květ a Velkým Vontem se stal jeho vedoucí Vláďa Dratuš. Zdá se však, že s ním v poslední době něco není v pořádku. Může za to návštěva tajem...

Divadlo

V Divadle Polárka budou mít všech 5 pohromadě

polarka 200Brněnské divadlo pro děti a mládež, Divadlo Polárka, oznámilo dramaturgický plán na sezónu 2022/2023. Pro ně to bude už 25., takže se rozhodli ukázat, že mají všech pět pohromadě.

...

Film

Nevěstinec (Vzpomínky z domu lásky) aneb prostitutky nesuďme příliš přísně!

nevestinec 200Francouzský film „Nevěstinec“ režiséra Bertranda Bonella není novinkou. Promítal se již v roce 2011 a promítá se dál ve filmových klubech. Sáhla jsem tedy po DVD, které vyšlo letos v edici Náročného ...