O svobodomyslnosti a lásce ve všech podobách s Adamem Pavlovčinem, vítězem Superstar

O svobodomyslnosti a lásce ve všech podobách s Adamem Pavlovčinem, vítězem Superstar

Tisk

adam perexU každého výherce SuperStar jsou lidé zvědaví, jaký bude jeho další osud. Adam Pavlovčin vystupující pod uměleckým jménem Adonxs tuto soutěž vyhrál v roce 2021 a už vydal svoji první píseň s názvem Moving On. Zároveň otevřeně mluví o vztazích, sexualitě a celé LGBT+ komunitě. Není proto divu, že se aktivně účastní letošního Prague Pride Festivalu. Spojil se, kromě jiného, také se značkou Coca-Cola. Co se mu na letošním duhovém festivalu líbí a jak vnímá přístup veřejnosti k LGBT+ komunitě?

Adame, mohl by ses nám v krátkosti představit?
Jmenuji se Adam Pavlovčin a na pódiu vystupuji pod akronymem Adonxs. Věnuji se tedy hudbě a vaši čtenáři si můžou najít můj první singl Moving on, třeba na Spotify nebo jiných streamovacích platformách.

Minulý měsíc si se zúčastnil duhového průvodu v Bratislavě. Jak bys zhodnotil atmosféru tam a tady na Prague Pride Festivalu?
V Bratislavě to pro mě byla premiéra. A vlastně i v Praze je to pro mě poprvé, minimálně v československých vodách. Pridu jsem se zatím účastnil jen v Londýně či Brightonu. Prozatím nevidím mezi Prahou a Bratislavou velké rozdíly. Atmosféra je tu otevřená a uvolněná, stejně jako v Bratislavě. Věřím, že letošní Prague Pride Festival bude velmi povedený.

adam 2

Uvedl jsi, že ses nikdy nepovažoval za aktivistu LGBT+ komunity, ale že ses jím tak nějak přirozeně stal. Co tě k tomu vedlo?
Je to tak. Sám sebe jsem nikdy nedefinoval jako aktivistu, protože si myslím, že být aktivistou je opravdu velká zodpovědnost. Člověk musí být vzdělaný v daném tématu. Já v podstatě jen žiju svůj život. Asi tím, že jsem mediálně známý, lidi možná pociťují tento přesah. Tím by asi byl přisouzený status aktivisty. Ale já jsem se mezi aktivisty nikdy sám neřadil, spíš jsem se jím stal svou přirozenou tvorbou. Zároveň si myslím, že je super, a i podstatné, normalizovat LGBT+ komunitu a vztahy.

Na letošním Prague Pride Festivalu ses stal tváří pro značku Coca-Cola. Proč ses pro toto propojení rozhodl?
Na festivalu je moje propojení trošku širší, spojil jsem se i s jinou značkou. S Coca-Colou jsme se propojili hlavně na Q&A týkající se témat Prague Pride či LGBT+ komunity. A pro spojení s Coca-Colou jsem se rozhodl, protože si myslím, že tyto různé otázky mohou zajímat jak moje publikum, tak i publikum Coca-Cola.

Co se ti tady na pražském Prague Pride Festivalu nejvíce líbí?
To místo. Líbí se mi, že je pro to vyhrazený celý Střelecký ostrov. Prague Pride Festival má krásnou atmosféru. Vyšlo i počasí, je tu skvělá nálada, umělci i line-up.

Kdybys mohl vzkázat něco lidem, kteří nejsou schopni přijmout sami sebe takoví, jací jsou. Co by to bylo?
Určitě bych vzkázal, že je to v pořádku, pokud to přijetí trvá delší dobu. Ne všechno musí být teď hned. Každý pocházíme z úplně jiných rodin, z úplně jiného rodinného zázemí a rozdílných podmínek. A bohužel někdy je ta cesta delší, někdy kratší. Každopádně nejdůležitější je nejdříve začít u sebe a až potom se zaměřit na své okolí.

adam 1

Co myslíš, že je ještě třeba udělat pro to, aby se lidé z LGBT+ komunity cítili více začlenění do společnosti?
Já sám se necítím nezačleněný. Ale máme přesně tyto pochody, abychom ve společnosti šířili empatii. Jak jsem už říkal, když se člověk projde po městě a je trošku více extravagantně oblečený anebo má myšlenky, že je příliš feminní, lehce se stane, že na něj někdo třeba zaútočí. Je důležité bourat mantinely a stereotypy, to pro mě znamená právě Pride. A zároveň kdybych v budoucnosti měl partnera, chtěli bychom založit rodinu, vzít si hypotéku a jiné běžné věci, určitě bych narazil na určité limity. Legislativa tu stále není dostatečná.

Na závěr netradiční otázka – co pro vás znamená luxus?
Luxus je pro mě určitě definovaný jako čas.

Foto: archív Adama Pavlovčina


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Bílá: „Dělám to, co cítím“

200rozČernobílé turné Lucie Bílé spěje do finále. Show plná pyrotechniky, nevídaných projekcí, kostýmů, ale i světlomalby Alexe Dowise a spousty tanečních vystoupení vyprodává haly v Čechách i na Slovensku aby rozehřála natěšené publikum. Jsem velmi ráda, že s...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

David Svoboda: „Myslím si, že kulturně zdaleka nezaostávám“

200rozOlympijský vítěz v moderním pětiboji z Londýna David Svoboda se věnuje sportu maximálně a volného času si proto moc neužije. Když se však i přes velkou zaneprázdněnost naskytne nějaká volná chvilka, rád si zajde třeba na zajímavý koncert či divadelní př...


Literatura

Prezident Václav Klaus v roli zahraničního zpravodaje

zapisky-z-novych-cest vaclav-klaus 200Ve své funkci prezidenta ČR procestoval Václav Klaus mnoho zemí na pěti kontinentech. Jeho zahraniční návštěvy jsou plné zážitků a dojmů, které si zaznamenává nejen pro sebe, a...

Divadlo

Podzimní divadelní předplatné v Domě kultury v Kroměříži láká na klasiku a známá jména

predplatne perexUž před prázdninami byl v Domě kultury v Kroměříži zahájen předprodej na podzimní cyklus divadelního předplatného. V atraktivní nabídce budou od září do prosince letošního roku uvedeny čtyři inscenace a jedno bonusové divadelní představ...

Film

Tlusté časopisy Kino-ikon a Iluminace opravdu existují

casop200Snad ke každému vědeckému oboru existují více či méně tlusté časopisy veskrze odborné, laickému čtenáři obtížně přístupné - a to jak zveřejňovanými texty, tak sehnatelností. Rovněž filmoznalci vydávají takové tiskoviny - na Slovensku je to Kino-ikon, u ...