Ráda pracuji nejen v ateliéru, ale i s lidmi, nechci, aby se ze mne stal ateliérový samotář, říká malířka Rosana de Montfort

Ráda pracuji nejen v ateliéru, ale i s lidmi, nechci, aby se ze mne stal ateliérový samotář, říká malířka Rosana de Montfort

Tisk

rosana foto perexKdyž mi i ve světě respektovaná malířka Rosana de Montfort naznačila, na čem všem pracuje, na čem se podílí, a že to není jen výtvarná tvorba, usoudil jsem, jestli za touto neskutečně tvůrčí a aktivní umělkyní nestojí náhodou celý tým. Ale není to pravda, ostravská rodačka je šikovný všeuměl, už leccos dokázala a mnoho ještě dokáže, o čemž ostatně svědčí i tento rozhovor.

Jdete s výstavou k výstavě, ale hlavně máte co nabízet, jste neuvěřitelně aktivní a tvůrčí. Co nabídnete Kroměříži?

V Kroměříži se objeví vlastně úplně poprvé většina mých obrazů pospolu. Téma DULCE DYSTOPIA zachycuje naši vývojovou tendenci k využití IT nejen k všeobecnému rozvoji a růstu, ale i ke kontrole a závislosti na technologii. V kolekci obrazů zachycuji to, co jsem prožila a co pravděpodobně ještě prožiji.

Jako malá jsem byla průmyslové dítě, neboť jsem vyrůstala v Ostravě. Tam jste v sedmdesátých a osmdesátých letech považovali červánky s komíny za romantiku. Malebné fabriky, jejich oranžově osvětlené vchody a okna mne fascinovaly. Obrazy ukáží dojmy průmyslového rozvoje od mého dětství až po čas, který teprve přijde.

Výstava bude obsahovat asi čtyřicet maleb převážně velkoformátových rozměrů. Uvidíte zde i můj slavný triptych "PEACEFUL ALTERNATIVE". pokud se vše technicky podaří, bude i na obrovských stropních deskách probíhat promítaný přehled všech maleb, včetně těch, které již našly jiné domovy. Chtěla bych, aby si návštěvníci výstavu opravdu užili.

rosana foto1

Jak, kdy a kde bude výstava k vidění?

Výstava začíná slavnostní vernisáží v pátek 5. srpna v 16.30 hod a potrvá do konce září. Expozice bude instalována ve foyer Domu kultury v Kroměříži. Je to obrovský otevřený prostor, kde instalovat bude radostí.

Určitě jste nebyla prvně v Kroměříži, co vás ve městě zaujalo?

Máme s manželem rádi historii, proto je Kroměříž naší destinací v hledání architektonických pokladů. Koukáme se na štukové ozdoby, navštěvujeme výstavy, flákáme se po zahradách a kavárnách. Moc mne zaujaly parky a zeleň, která všechnu tu architekturu zaplavuje. Je to přenádherné město a bude nám nadále milou destinací.

rosana foto2

Na čem pracujete v těchto dnech a co vaše další výstavy a prezentace?

Je toho opravdu hodně. Kromě stálých výstav v Café Martin na Novojičínsku a Vinárně pod Pálavou na olomouckém Dolním Náměstí mám nové projekty, které zaberou většinu roku 2022 a 2023.

Výstava "DULCE DYSTOPIA" proběhne v Kroměříži 5. 8. - 30. 9. 2022. Tuto akci jsem už zmínila.

Účast na 1. Aukčním výtvarném a fotografickém salónu v Galerii ART MOZAIKA. Zde se prezentuji svým obrazem "MY LIVING TREASURE". Vernisáž proběhla 1. 8. 2022 v 18 hodin v prostorách galerie na adrese Politických Vězňů 8, Praha 1.

Teď chystám další výstavu, kde bude k vidění i druhý obrovský 5,2 m velký triptych "ZPÁTKY KE KOŘENU", který je bráchou toho v Kroměříži. Bude vystaven v Galerii FELIDAE, jejíž kurátorkou je moje kamarádka a kolegyňka z Miss Československo 91, Romana Štryncl. Expozice se nachází v srdci Brna v největší kočičí kavárně Evropy, Café Schrödinger. Otevřená bude cca od druhé půlky srpna na adrese Dominikánské náměstí 5, v prostorách bývalého Livingstonu. To bude var!

Dalším výtvarným výbuchem bude akce 17. 9. 2022 v Galerii MORITZ na Zámku Bílovec, kde připravuji opravdu vzrušující expozici zvanou "Setkání v Čase". Vystavovat budou nejen parťáci z naší umělecké skupiny Magnus Gradus, geniální malíř Jaroslav Jerry Svoboda (Praha) a Radomír Bárta (Brno) a moje maličkost, ale přidá se k nám i český Bosch, Michal Janovský. Z toho si asi i já sama sednu na zadek. To bude zase var...

Připravuji také s výše jmenovanou kamarádkou a umělkyní, Romanou Štryncl, třetí ročník projektu ROMY&ROSE, kde spolupracujeme se zámky a instituty NPÚ v podpoře českých útulků. Vystavujeme své obrazy a Romy jedno ze svých děl vydraží na podporu útulku, který se v té části nachází. Je to velmi oblíbená akce a my jsme se v projektu spojily jakoby nenuceně a spontánně. Takže pro 3. ročník ROMY&ROSE 2023 teď hledám zámecký, nebo jiný zajímavý prostor, kde bychom výstavu mohly uskutečnit. Pokud budou čtenáři o něčem vědět, neváhejte mne kontaktovat na emailu Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript . Moc moc děkujeme!

rosana foto3

Další akce, které připravuji, jsou dva koncerty klasické hudby v Galerii MORITZ na Zámku Bílovec, kde právě probíhá i výstava Antonína Gavlase. V úterý 9. 8. v 19 hodin se tam uskuteční hudební program "Tóny a tance ze Starého a Nového Světa", kde nám Beatriz Lafont Murcia spolu s Cristiánem Gutiérrezem a Janem Čižmářem, představí španělské a jihoamerické barokní písně.

Ve čtvrtek 11. 8. v 19 hodin pak uvítáme v Galerii MORITZ "Tourdion a Bohemian Lute Orchestra", v podání Anežky Šejnohové, Radky Kubínové, Mirky Holé, Jana Čižmáře, a dalších. Jde o koncert moravské renesanční hudby příčných fléten a renesančních louten.

Na podzim 2022 by se měl rozjet projekt, na kterém se podílím, pod názvem "NA JEDNÉ LODI, NA JEDNOM BŘEHU" pana galeristy a umělce Libora Hřivnáče v Opavě. Projekt bude myslím startovat v Galerii Hřivnáč a putovat dále do dalších výstavních míst. Projektu se účastní přední umělci české tvorby a budu jej hostovat i v galerii MonAmi v Bílovci, kde působím jako kurátorka od roku 2021.

Na září a říjen připravuji výstavu významné ostravské umělkyně, Hany Puchové, a to v Galerii MonAmi. Na tuto akci se velmi těším, neboť tato velmi erudovaná umělkyně má ojedinělý styl a profesionálně se věnuje výuce dětí. Určitě se ji zeptám na pár rad, neboť také pomáhám s výukou na gymnáziu a vedu kurzy. V MonAmi organuzuji asi šest výstav ročně.

rosana foto4

Na květen a červen roku 2023 se chystám do Vrbna pod Pradědem s výstavou "DULCE DYSTOPIA", kterou mi osvěží rocková bohyně a zpěvačka ze skupiny Citron, TANJA. A to bude teda... To bude asi taky var.

Budu také vystavovat v Popradu na Slovensku v Galerii ART LASÁK. Zde budu mít komornější tvorbu. Výstava se předpokládá na 12. 8. - 9. 9. 2023.

No a jako zlatý hřeb mé tvorby bude výstava v Slezskoostravské Galerii na radnici Slezské Ostravy, kterou mám naplánovanou na září - říjen 2023, kde také oslavím své padesátiny. Do toho všeho bych chtěla postavit svou galerii M, jejíž projekt je nyní u architekta, který se spolu s památkáři snaží vytvořit budovu a zahradu hodné našeho Bíloveckého historického jádra města.

Vy se teda nudit nebudete, to nehrozí. Těší vás zájem organizátorů a vůbec všech důležitých lidí, kteří vaši tvorbu oceňují a propagují?

Samozřejmě. Ráda pracuji nejen v ateliéru, ale i s lidmi. V životě jsem vždy držela tyto dva životní styly v rovnováze, aby se ze mne nestal ateliérový samotář. Těší mne, že potkávám lidi, se kterými si mám co říci. Přicházejí mi se svými projekty a myšlenkami do života neustále a velmi spontánně. Vzniká z toho spojení takový velmi organický tok.

rosana foto5

Stejně by mě zajímalo, kdo je tím prvním, kdo vaši tvorbu vidí a jaké jsou obvykle jeho nebo jejich komentáře, názory?

Běžně je to manžel, který je na mou tvorbu zvyklý, a proto ho to nijak nepřekvapí. Neboť se také věnuje umělecké činnosti (maluje, produkuje hudbu a fotí), často mi poradí, okomentuje, doporučí změny atd. Máma zato je tvrďák (smích). Ta mne od malička cepovala k perfekcionismu a byla k mým výtvorům velmi kritická a upřímná. Pokud si nejsem v něčem jistá, ukáži to jí a ta řekne buď "Domalovat/Přetřít!".

Co vaše další koníčky, zájmy či vášně?

Jsem stavitel a švadlenka. Hrozně ráda tvořím cokoli, schodiště, kuchyně, ručně dělám nábytek, sprchové kouty, mozaiky, jezírka. Dělám vše, co si dokážu představit. S manželem jsme opravili už několik nemovitostí v Anglii i v Česku a on ví, že se na mne může spolehnout nejen se statickým a technickým řešením, ale i s kompletním interiérovým designem.

Šiju od dvanácti. Kdysi jsem se tím v Mnichově i živila u firem jako jsou Gianni Versace, Harry's Men Fashion a Escada.

rosana foto6

Jak prožíváte léto?

Převážně pracuji na obrazech. Mám ale i čas na dům. Neustále v něm něco stavím. Teď je to obrovské jezírko 10x20m. Zkouším vynalézt filtrační řešení a učím se zvládat chemii, aby bylo jezírko jednou průzračné. Chtěla bych se v něm i přes zimu otužovat.

A ještě jedna otázka. V příštím roce budete mít kulatiny. Bude ještě něco "velikého" co se týče výstavy či prezentace vaší tvorby?

Bude (smích). Jak jsem se již zmínila, budu mít obrovskou výstavu v Slezskoostravské Galerii. Ale možná to ještě něčím doplním a vymyslím fakt nějakou šílenost. A vůbec, nechte se překvapit!

Foto archiv


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Občas to hraničí s akousi schizofréniou, říká o své práci operní pěvec Šimon Svitok

simon svitok perexBylo to začátkem loňského roku,  co barytonista Šimon Svitok, sólista a zároveň umělecký šéf Státní opery Banská Bystrica, oslavil dvacet let působení na divadelní scéně. Bylo to pěkné výročí a tak jsem tomu věnoval několik člán...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

,,Nezáleží na tom, kdo je má matka, či otec. Záleží na tom, kdo jsem já!“

vero200Mám pocit, že ji znám celý život. A přitom jsem ji poznala až nedávno, když jsem četla její knihu. Dlouho bych mohla mluvit o pocitech, které mě provázely, když jsem tuhle knihu četla. Byla jsem smutná, zhnusená, otřesená, plakala jsem, taky jsem se ale s...


Literatura

Vyvýšené záhony krok za krokem

jak na vyvysene zahony 200Vyvýšené záhony se v poslední době stávají trendem a přinášejí spoustu výhod. Díky novince z nakladatelství Kazda od Joachima Mayera o nich zjistíte vše potřebné.

 

...

Divadlo

Stále stejný příběh – inuitská legenda ožije v „recyklované“ inscenaci

Stále stejný příběh A-Vosickova small2Orchestr BERG a PONEC – divadlo pro tanec otevřou v úterý 5. září 2023 novou sezónu premiérou hudebně-taneční inscenace Stále stejný příběh. Renomovaná choreografka Mirka Eliášová a špičková ...

Film

Hon: nezištné lži na komunální úrovni

hon jagten 200Obecně vzato jsou skandinávská dramata opředena řadou mýtů. Například, že seveřané točí často filmy o patologických jevech ve společnosti (násilí, alkoholismus, rodinné krize) a že je točí realisticky a bez cíleného uspokojování diváckých oč...