Umělci a politička bojují za neprávem vězněného právníka

Umělci a politička bojují za neprávem vězněného právníka

Tisk

altDopis za propuštění neprávem vězněného právníka Kao Č´-šenga a lidí praktikujících duchovní cvičení Falun Gong předali do poštovní schránky čínské ambasády herec Jan Potměšil, politička Kateřina Jacques a violistka Jitka Hosprová.

 

 

Propuštění právníka Kao Č´-šenga, který je vězněn za obhajobu lidí praktikujících duchovní cvičení Falun Gong, požadují signatáři dopisu, například zpěvačka Marta Kubišová, spisovatel Jáchym Topol nebo senátorka Alena Palečková (ODS). Mezi iniciátory dopisu patří šéfredaktor česko-slovenské pobočky mezinárodního deníku The Epoch Times. Někteří ze signatářů - herec Jan Potměšil, politička Kateřina Jacques a violistka Jitka Hosprová - se dopis snažili předat představitelům čínské ambasády v Praze. Zvonili, bušili na dveře, nikdo však neotvíral. Dveře se jen jednou na chvíli pootevřely a hned zase hbitě zabouchly. Místo přijetí a převzetí dopisu legitimovala signatáře dopisu Policie ČR - přiblížili se totiž k chráněnému objektu.

Kao Č-šeng se nezalekl ani vězení

Předtím, než začal hájit lidi spjaté s duchovním hnutí Falun Gong, hájil Kao Č´-šeng, pocházející z chudých poměrů, práva lidí s postižením nebo těch, jimž byl vyvlastněn majetek, dále například vdov po mužích, kteří zahynuli při důlních neštěstích. Napsal knihu Za Čínu spravedlivější, která byla přeložena i do češtiny. Rodina právníka byla nucena emigrovat do Spojených států amerických. „Ačkoliv věděl, že riskuje ztrátu profese, rodiny, svobody i vlastního života, nezalekl se a jednal čestně. Za všechno dobré, co vykonal, ho čínský režim uvěznil. Každý, kdo se hlásí k ideálům humanity, musí s Kaem soucítit a v rámci svých možností ho podporovat. O to se snažíme,“ uvedla již dříve Jacques, která v minulém volebním období byla zakladatelkou a předsedkyní parlamentní skupiny přátel Tibetu.

alt

Na podporu Kao Č´-šenga se nedávno uskutečnil koncert v Senátu, jehož  organizátorem bylo občanské sdružení New Tang Dynasty ČR a záštitu převzala senátorka Palečková. Bez nároku na honorář vystoupili právě zpěvačka Kubišová, violistka Hosprová, herec Potměšil, který přečetl úryvky z knihy disidenta Za Čínu spravedlivější, a průvodkyně večerem Jacques. V závěru koncertu zazpíval a na kytaru zahrál Američan Daniel žijící v Hodoníně, se kterým se organizátoři náhodně seznámili na protestu, který se krátce před koncertem konal před čínskou ambasádou v Praze. „Při četbě knihy Kao Č´-šenga na mě dolehla veškerá tíha teroru v Číně,“ uvedl Potměšil.

Foto: autorka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Inšpektor vojenských hudieb Boris Hokin: Hudba ako taká je krásna,vždy vychádza zo srdca a má absolútnu logiku

boris Hokin rozhovor perexV rámci stého výročia Slovenského ochranného zväzu autorského sme spravili pre našu redakciu rozhovor s inšpektorom vojenských hudieb Borisom Hokinom.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Proč dráždí román Aleny Mornštajnové?

les-v-dome perexKniha Aleny Mornštajnové Les v domě (pozor, tento text obsahuje spoiler) se stala nejdiskutovanějším českým románem za několik posledních let. Aféru spustila publicistka Eva Klíčová, když ve své recenzi na on-line deníku Alarm autorku ob...


Literatura

Učitel, ten tvrdý chleba má


denik 200Deník kantora aneb učitel, ten tvrdý chleba má je název knihy Davida Macha. Jedná se o krátké příběhy psané deníkovou formou, které vás zaručeně pobaví i překvapí a možná se pak budete dívat na učitelské povolání trochu jinak… Původně vycházely j...

Divadlo

Gazdova krv vás dostane korektními i nekorektními vtipy

altDivadelní festival Střetnutí Stretnutie zahájila hra Gazdova krv, ve které excelovala tvář festivalu Szidi Tobias a nejen ona.

 

...

Film

Filmová propaganda v sovětském Rusku a nacistickém Německu

pro200Richard Taylor se v záslužné knize Filmová propaganda zaměřil na prvoplánová propagandistická díla, která vychvalovala přednosti nejproslulejších totalitních režimů světových dějin, bolševického a nacistického, usilujících o vytvoření ideálního "nového člov...