Jablko je vinno, aneb sonda do duše žen a mužů z roku 1976

Jablko je vinno, aneb sonda do duše žen a mužů z roku 1976

Tisk

altV uvedeném roce byla pořízena tato nahrávka knihy Miroslava Horníčka. On sám si ji i namluvil společně s Libuší Švormovou a je to přenádherný herecký koncert. Ti dva spolu souzní, “přemlouvají se”, splývají a zase se rozplétají do posluchačovy pozornosti.

 

 

Jen tak nějak nevím, jestli je opravdu vinno jablko.

Tři boje muže a ženy

Autorský výběr z kapitol stejnojmenné knihy, kterou v roce 1979 vydal Československý spisovatel s ilustracemi Adolfa Borna je mimořádně podařený. Máme tu tři příběhy slavných mileneckých dvojic – ovšem nečekejte nějakou romantiku  - naopak, budou to příběhy plné mužské a ženské rafinovanosti:

Samson a Dalila – o lásce k dlouhým mužským vlasům se tu dozvíte víc, než jste doposud tušili…

Ctirad a Šárka – ta ho panečku přelstila mužskými i ženskými zbraněmi, až chudák Ctirad svou hanbu  neunesl

Oldřich a Božena – tak ti to taky vyřešili, ale nebudu prozrazovat víc.

A čtvrtý hned zkraje! Aneb vygradovaný úvod hned na úvod!

Nemusíte se bát, že by vás tato exkurze do let dávno minulých- ba ani já jsem ještě nebyla na světě- nebavila. Naopak! Již první čtyřminutový úvod nás seznámí s průvodci  touto audionahrávkou a ukáže, co vás čeká, v naprosto zhuštěné podobě. Dokonale vypracované dialogy, které se v jednotlivých větách a myšlenkách vrací, prolínají se tu názory žen a mužů na jednu věc, ovšem stále se tu nevytrácí láska a porozumění  - ač si často muž a žena nerozumí.

Ano, myšlení je totiž  u obou trošku jiné a má jiné základy.

Dnes možná již tyto jemné nuance umíme lépe pojmenovat a respektovat, ale je s podivem, s jakou grácií a lehkostí – i když někdy i dobovou těžkopádností – tu Miroslav Horníček nahlíží do mužského světa a nechává se ovívat slovy Libuše Švormové, která mluví ženskou část.

Je opravdu muž víc?

Nejprve mi připadalo poněkud špatné, že tu za tu tolerantnější je tu vždy žena, nepere se se svým názorem, zatímco muž se snaží svým postojem zatlačit ženu do kouta a dát jí ve světě vedlejší roli.

Ale kdoví… možná právě to je to, co ve vás zanechá ten správný posluchačský zážitek.

Miroslav Horníček (10.11.1918 – 15.2.2003) tuto knihu napsal v době normalizace, kdy neměl příliš prostoru k výrazné veřejné seberealizaci, tehdy se věnoval tvorbě koláží a především vlastní literární tvorbě.  Jeho Dobře utajené housle byly v Supraphonu také vydány jako audiokniha. Napsal tehdy více než 20 knih a většinu také sám namluvil na gramofonové desky. Četl a namlouval nejen svá díla, ale i například  dílo Oty Pavla: Smrt krásných srnců. Za svůj život posbíral mnoho významných ocenění, včetně Ceny Thálie a Medaile za zásluhy.

I v tomto díle, v jeho slovech a tónu vycítíte jeho charakteristické vlastnosti – vtip, klid, radostnou srdečnost i hloubku moudrosti.  Je úžasné, že i tolik let po jeho smrti máme možnost slýchat jeho hlas ve zbrusu nových nahrávkách.

Jablko je vinno
Interpret: Miroslav Horníček, Libuše Švormová
Žánr: audiokniha
Stopáž: cca 60 minut
Vydavatelství: Supraphon, 2012
Hodnocení: 90%

Zdroj foto: Supraphon


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Löbl: Jsem trošku pověrčivý

1Herce a zpěváka Tomáše Löbla můžete vidět na jevišti Divadla Kalich v muzikálech Osmý světadíl, Pomáda, Atlantida a Srdcový král. Kterou ze svých rolí má nejraději se dozvíte v následujícím rozhovoru, který  poskytlo Divadlo Kalich

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Hrad Zvířetice bude centrem multikulturního dění

altVe dnech 22. - 24. června 2012 se rozvíří prach kolem zvířetické věže v tanečním rytmu. Po dva dny bude zřícenina hradu Zvířetice u Bakova nad Jizerou hostit hudebně divadelní a vizuální festival Zvířetice open air festival 2012

Z archivu...


Literatura

Romantický útěk do Cukrárny v Paříži

cukrarna v parizi 200V listopadu 2019 vyšla další kniha autorky romantických příběhů Julie Caplinové, která nás tentokrát zavane do města lásky, do Paříže. Budeme hýčkat chuťové pohárky a mlsat sladkosti a zároveň sledovat příběh mladé Niny, kt...

Divadlo

Halloweenská noc patřila ve Zlíně premiéře hry Kráska z Leenane

kraska200Městské divadlo Zlín se rozhodlo právě na Halloweenský večer, 31. října, uvést tragikomedii irského autora Martina McDonagha Kráska z Leenane. Jak se povedlo převést tuto trýznivou hru, nabitou referencemi na nelehký život v zapadlém Irsku, na zlín...

Film

Česká televize se vrací k Menzelovi

menzel rozmarne letoNa televizních obrazovkách znovu spatříme základní díla světové kinematografie, ať již se dotýkají hlubin lidské duše (jako Kieslowského triptych Tři barvy) nebo nahlížejí do soukolí mocenského zákulisí, v...