Muži, kteří nenávidí ženy v audionahrávce nemají chybu

Muži, kteří nenávidí ženy v audionahrávce nemají chybu

Tisk

altA sice díky bravurnímu umění Martina Stránského, známého z dabingu Dr. House a samozřejmě geniální zápletce Stiega Larssona. Čeká vás 15 hodin napětí a uvolnění zároveň. Délka vás nemusí děsit, chytne vás to tak, že neodejdete, dokud si neposlechnete příběh až do úplného konce.

 

 

Martin Stránský je hercem plzeňského Divadla J.K. Tyla a hostuje v Praze v Divadle pod Palmovkou. Za dabing seriálového Dr. House získal Cenu diváků a také je držtelem Ceny Františka Filipovského za nejlepší mužský výkon v dabingu.

Lze tedy po právu očekávat, že si s rozsáhlým dílem Stiega Larssona poradí. Neumím si představit jiný hlas, který by nás měl pátráním Mikaela Blomkvista po domnělém vrahovi Harriet Vangerové provádět.

Pochopitelně je to poněkud slabší s ženskými party (jelikož to není ženský hlas, trošku  mate ta polarita žena-muž a dialogy se někdy maličko stírají). Ale po několika hodinách poslechu tento malý nedostatek shovívavě přejdete a při druhém cédéčku ho již budete považovat za neodmyslitelnou součást. Stejně jako, snad až příliš časté, používání slovíčka „zjevně“.

Jinak velmi dobře ladí jemné hlasové nuance, když jde o dialogy jednotlivých  mužů. Je tady znát zkušenost dabéra.

V 32.části si například zajímavě hraje s hlasem, změkčení do maxima patří scéně dojetí v  nemocnici s Henrikem Vangerem…  mužem, který si Mikaela objednal pro sepsání rodinné kroniky a zároveň nenápadné pátrání po vrahovi své vnučky. Šedou eminencí celého příběhu je Erika Bergerová, šéfredaktorka a majitelka časopisu Milénium a také příležitostná,zároveň však stálá milenka Mikaela Blomkvista, který zde také pracoval…


Jenže věci se mění,  děj se dělí na dvě linie, druhá nás vede od Mikaela k Lisbeth Salanderové, problémové, leč geniální soukromé detektivce a hackerce  a nad vším se vznášejí ještě podivné spletky koncernu Vanger a jejich rozsáhlé rodiny.

Lisbethina  a Mikaelova cesta se spojuje, oba mají ve svých skříních kostlivce, kteří jistojistě vyplují na povrch v dalších dílech trilogie. Ale mezi nimi začíná vznikat zvláštní pouto.

alt

Švédský autor Stieg Larsson v hlavních hrdinech viděl dospělou dvojici od Astrid Lindgrenové – Kala Blomkvista a Pipi Dlouhou punčochu.

…děj se nenápadně stupňuje, až zjístíte, že se zhruba v desáté části nemůžete odtrhnout,  ve  čtyřicáté už neodejdete ani na záchod J, z poslechu se stává závislost…


Je příjemné, že na obalu cédéčka jsou jak seznamy zúčastněných osob a jejich stručné charakteristiky, tak i rodokmen rodiny Vangerů a také mapka ostrova Hedeby, kde se děj z větší části odehrává.

Příběh má množství chvil, které jsou překvapivé a nedovolí vám odejít… Například ve druhé polovině druhého CD se začínají otevírat nové dějové linie, které zapadají do těch předchozích.  A to tak, že se posluchači zřetelně uleví… pak se stane, že vám zbývá 8 kapitol (příběh je rozdělen do příjemně dlouhých – či spíše krátkých – úseků) a zdá se, že zápletka je vyřešena. Není… bonusový děj vás uvrhne do dalšího napětí, sice již se škodolibým úsměvem, ale přece…

Jsou zde výborně vykreslené postavy, vizuálně i psychologicky. Sondy do jejich nejniternějšího soukromí, myšlenek, domů a bytů.

Stieg Larson získal posmrtně několik literárních ocenění a původně jeho trilogie s názvem Millenium (toto je první část) měla být snad pětidílná. Více už nestihl, protože krátce po odevzdání rukopisu nakladateli Stieg Larsson nečekaně umírá.
Jeho román byl ve dvou verzích také zfilmován. Nejblíže se originálu ovšem jeví ta novější, letošní filmová verze z produkce USA s Danielem Craigem a Roony Marou v hlavních rolích.

Název: Milénium 1: Stieg Larsson: Muži, kteří nenávidí ženy
Interpret: Martin Stránský
Žánr: audiokniha, detektivní román, thriller
Stopáž: 14 hodin, 37 minut
Vydavatelství: Vydavatelství Českého rozhlasu, 2011
Hodnocení: 95%

Zdroj foto: Radioservis


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Merlin Jahodová: „Malování mě zachránilo!“

mer 200Říká, že ve své tvorbě se ráda vyjadřuje spontánně, rychle a podle momentálního rozpoložení. I když se u ní odmala projevoval výtvarný talent, k malování se dostala oklikou – až ve chvíli, kdy se jejímu synovi proměnil život. O to víc si váží daru, který...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Není apríl jako apríl

april thumbMěsíc duben má zaslouženě přívlastek apríl. Aprílové počasí si dokáže představit každý z nás – rychlé střídání slunečné oblohy se zataženou s přeháňkami nebo deštěm, větrno se střídá s bezvětřím, ráno mrzne, odpolední teplota je naopak na tričko....

Z archivu...


Literatura

Další true crime, která vám nedá spát

ramirez night stalker 200Nakladatelství JOTA poměrně brzy po první knize z edice true crime o Tedym Bundym přišlo s dalším titulem, který se tentokrát zaměřuje na Richarda Ramireze. Autorem je Philip Carlo.

...

Divadlo

Festival Setkání Stretnutie nabídne dramaturgické novinky z českých a slovenských divadel

setkani stretnutie200Poslední květnový týden ožije Městské divadlo Zlín česko-slovenským divadelním svátkem - mezinárodním divadelním festivalem Setkání Stretnutie. Program 27. ročníku bude nabitý jak v hlavním, tak doprovodném programu. Představí s...

Film

Jaký význam mají mýty v našem životě?

Uvahy 200Přemítáním o mýtech si tříbily mysl leckteré osobnosti tuzemské i světové kultury. Nyní se mezi ně zařadil David Jan Novotný, když vydal sborník studií Úvahy o mýtu. V osmnácti kapitolách se hravě přehoupl od biblických témat k souča...