Dokumentární film Býk a krotitel mapuje svět masek tradičního karnevalu

Dokumentární film Býk a krotitel mapuje svět masek tradičního karnevalu

Tisk

krotitel

Dokumentární film Býk a krotitel mapuje svět masek tradičního karnevalu konaného v sardské vesnici Escalaplano, přičemž jeho ztvárnění se pohybuje mezi poetickou vizí, převyprávěním tradice a antropologickou analýzou. Francesco Fadda se postaral o všechny jeho kreativní fáze, od kamery přes střih až po scénář a samozřejmě režii.

Říká se, že někteří muži se v noci proměňovali v býky a bučeli poblíž domů těch, kteří měli během dané noci zemřít. V duchu této pověsti si napůl člověk, napůl býk - „su boi" - divoce razí cestu ulicemi vesnice, nabírá lidi a svého krotitele na rohy a s řevem se vrhá na zem, aby všechny přítomné zastrašil. Jeho protiváhou a uklidňující postavou je „su domadori", který ho krotí, bodá a bije bičíkem. Krotitel je jakýmsi čarodějem, jenž iniciuje konejšivý rituál zvaný „s'imbruxiadura", který spočívá v tom, že navede býka do pomyslného kruhu a donutí ho, aby se kutálel po zemi tak, aby Země pohltila jeho negativní vlivy. Krotitel shodí býku pokrývku hlavy (skutečnou býčí hlavu), aby mu tak symbolicky navrátil lidské rysy a přivedl ho znovu k lidství.

Dokument ožívá na základě vzpomínek starých lidí - někdy jsou vzpomínky ostré, jindy jsou předávány pouze ve formě pocitů a emocí. Odvíjí se mezi těmito dvěma narativními rovinami, přičemž se snaží zprostředkovat určitá fakta spjatá s touto tradicí, ale zároveň podat tyto někdy už jen vybledlé vzpomínky podmanivým obrazem vyvolávajícím silné emoce.

Ráz dokumentu výstižně vyjadřují jeho úvodní slova: Je to příběh o ztracených a znovunalezených cestách vyprávěný jako pohádka, jako rituál, jako kouzelný příběh zahalený v karnevalovém hávu, který se stal tradicí. Je to cesta za poznáním lidské duše a jejích nepřeberných nuancí.

Býk a krotitel

Ve vzduchu sardského městečka Escalaplano visí napětí. Všude kolem se ozývají animální zvuky, hluk zvonců a křik. Začíná karneval Su boi e su domadori. Starobylá tradice, které možná hrozil zánik, se díky místním lidem sdruženým ve spolku Bois – fui janna morti udržela naživu. Díky vystaveným fotografiím a videodokumentu italského autora, rodilého Sardiňana Francesca Faddy, je pak můžeme nyní vnímat i my. Rituální karneval probíhající každoročně v únoru zprostředkovává nejen historickou sounáležitost a místně specifickou tradici, slouží i jako určitá forma osobní očisty a psychoterapie. Vynáší totiž na povrch archetypální fenomény. Rezonuje v něm obraz bipolárního světa, v němž žijeme jako lidé a v jehož krajních polohách se zmítá naše duše. Zdivočelý býk expresivně se pohybující ulicemi Escalaplana symbolizuje temnou energii každého z nás.

Stín duše. Mít ho pod kontrolou znamená integrovat ho, zkrotit jeho sílu. Tento akt při karnevalu zosobňuje postava krotitele (domadori), která býka doprovází, drží ho na „uzdě“ (sa soga), bičuje ho a pacifikuje. Snesení masky – býčí hlavy v závěru rituálního aktu dokoná onen „terapeutický“ proces očisty a navrácení člověka zmítaného v područí stínu do rovnováhy, tedy do lidské podoby. Je to obraz věčného procesu spojeného s lidskou existencí, kterému musíme na úrovni ega čelit dnes a denně. Myslím, že se jedná o klíčové téma lidského života, konfrontovat se s tímto zápasem, a pokud možno v něm stále vítězit. Tak se nejen naše duše vtělená do konkrétního těla posouvá, roste a zraje, ale kultivuje se i kolektivní duše celého lidstva. Malý, pro zbytek světa neznámý karneval v horské vesničce Escalaplano tak stále zpředmětňuje bytostnou zprávu o snaze žít život v rovnováze mezi světlem a stínem.

Kameraman, režisér a fotograf Francesco Fadda uvědomění o této pravdě, reprezentované působivým rituálním karnevalem, zhmotnil ve dvou jemu blízkýchvizuálních formách, tedy v sérii fotografií a v dokumentárním filmu. V obou případech byl autor veden snahou skloubit narativní výpovědní hodnotu s rovinou estetickou, respektive atmosférickou. Touha, nebo možná povinnost předat zprávu o rituálním aktu mu nestačila, a především u série fotografií se tak setkáme s interpretací posunutou do ryze umělecké polohy. V ní přesto zůstává přítomna samotná esence karnevalu. Animální pohyb, vířívá energie, mocný tok emocí. Z fotografií doslova vykřikují hlasy, ozývá se dupot a mrazivý zvuk vycházející z býčích rohů.

Fotografie neslouží jako prostý obrazový záznam, spíše máme co dočinění s petrifikovanou emocí, snem, z něhož tu a tam vysublimuje konkrétní tvář či maska. Francesco se totiž v obou mediálních formách, ať už filmu, či fotografii, pokusil o zachycení podstatného aspektu celého rituálu, tedy tajemství. Tajuplné dění doprovázené tajemnými bytostmi zastřené sazemi ze spálených korkových dubů, oparem štiplavého dýmu, prazvláštními pohyby a rohy protínajícími ztěžklou atmosféru karnevalem prosycené vesnice, to vše nás zavádí -jinam-. Do světa, v němž nevládnou data, čísla, grafy nebo statistiky. Vedou nás do starých tajuplných míst, v nichž se ještě komunikovalo symbolicky, skrze performativní akty rituálních pohybů, gest, masek a převleků. Známe to všichni, a i když se pokoušíme třeba na masopustní průvody hledět shora, pohledem takzvaně rozumného pozorovatele, něco hluboko v nás se probouzí k tichému úžasu, respektu a pokoře, k něčemu, co nás přesahuje, co nás vede k onomu surovému existenciálnímu bodu, v němž se mentální vrstvy rozpouštějí a naše duše splývá s veškerenstvem.

Francesco Fadda nám tyto mechanismy zprostředkovává a pobízí nás k mystickému ztišení, ale také k intenzivnímu prožitku konfrontace s temnými stránkami lidské duše. Účastnit se karnevalu v Escalaplanu prostřednictvím této výstavy, ale samozřejmě ještě lépe osobní návštěvou, může být pro každého z nás očistným aktem, kdy se skrze mohutné emoce účastníků potenciálně znovu narodíme jako vědomé lidské bytosti. (Text: Jaroslav Michna)

krotitel

FRANCESCO FADDA
Pochází z italského ostrova Sardinie, kde vystudoval fotografii na Evropském institutu designu ve specializaci zátiší a reportáž. Po pětiletém působení jako scénický fotograf ve starořímském divadelním amfiteátru Nora v sardském městečku Pula se přestěhoval do Říma, kde se začal věnovat kameře. Spolupracuje s italskou státní televizí RAI, pro kterou natočil a sestříhal několik sérií dokumentárních filmů, mimo jiné i o jízdě králů v jihomoravském Vlčnově. Natočil také dokument o jednom z nejslavnějších italských písničkářů Luciu Dallovi Senza Lucio, který byl uveden v kinech a poté v televizi Sky.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Anežkou Rusevovou

rusevova 200Anežka Rusevová je česká herečka, která už má za sebou účinkování v několika divadleních hrách i televizních pořadech. Pamatovat si ji můžete například ze seriálů jako Kriminálka Anděl, Ulice, Ohnivý kuře nebo Expozitura. V našem rozhovoru se doz...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zopakujte si díky jednohubkám ekonomii

Ekonomicke jednohubky200Ekonomické jednohubky je název další knihy Michala Skořepy, která vyšla v nakladatelství Grada.

 

...

Literatura

Naučte se francouzsky s úsměvem

francouzstina perexPokud rádi cestujete, víte, jaký je problém domluvit se v některých zemích včetně evropských anglicky. Příkladem může být Francie. Ten, kdo již Francii navštívil, možná zjistil, že je snadnější naučit se francouzsky, než se s Fran...

Divadlo

Pravda versus lež: drama Mléčné sklo s Martinem Dejdarem uvede Divadlo MANA

mlecne sklo 200Světové premiéry napínavé hry Mléčné sklo v novém obsazení se konečně dočkají diváci v Divadle MANA v Praze-Vršovicích. Dramatický příběh s kriminální zápletkou plný zvratů ale i s dávkou humoru s Martinem Dejdarem v hlavní roli zde poprvé u...

Film

Nepohodlné masakry

foto k filmu perexVe čtvrtek 30. listopadu tohoto roku jsem se v Berlíně zúčastnila premiéry filmu ZER tureckého režiséra s kurdskými kořeny Kazima Öze. Během 110 minut filmu jsem střídavě zatajovala dech, plakala a smála s...