Zázračné stromy popisuje malá, ale užitečná knížka!

Zázračné stromy popisuje malá, ale užitečná knížka!

Tisk

big zazracne-stromy-D0i-401647 (2)

Malá, ale užitečná. Tak bychom mohli označit knížečku Zázračné stromy, kterou v edici Pergamen vydalo nakladatelství Dokořán. Autorem je finský vědec Olavi Huikari.

Knížka o stromech je nádherně ilustrovaná a naprosto kouzelná.

Autor řeší takové otázky jako: co je strom, kolik stromů existuje, jaké místo mají rostliny v potravním řetězci, jak spolu komunikují jednotlivé části stromu, z čeho se skládá list, co je to kambium a borka, jak poznat stáří stromu, jak stromy jedí, jakou funkci mají kořeny, zda strom cítí bolest, jak se rozmnožuje, jestli stromy vidí, co se kolem nich děje nebo jestli stromy spí. V závěru knihy nechybí ani praktický slovníček vysvětlující různé pojmy.

Myslím si, že ačkoliv je knížka pojata odborně, je velmi čtivá a zaujmout může každého milovníka přírody a našich milých společníků stromů, bez kterých bychom nemohli žít tady na Zemi. Potěší i svou grafikou a krásnými ilustracemi. Určitě může být i skvělým vánočním dárkem!

Ilustrovaná knížka Zázračné stromy je výsledkem mnoha let vědeckého výzkumu o životě stromů. Proniká do jejich tajemného světa a nabízí nám nové pohledy na podstatnou součást přírody, o níž toho víme stále málo. Strom může žít stovky let, úzce spolupracuje s jinými rostlinami, zvířaty i mikroorganismy. Skupina stromů tvoří les, jenž nám poskytuje potravu a prostředí pro rozmanité formy života. Cílem této knihy je pomoci lépe pochopit tajemství stromů, jejich částí, růstu, dynamických změn a to, jak je jejich život propojen s tím, co znamená být člověkem.

O autorovi:

Profesor Olavi Huikari byl mezinárodně uznávaný finský vědec, který se zabýval lesem a stromy, a ředitel Finského institutu pro výzkum lesa.

big zazracne-stromy-D0i-401647

Název knihy: Zázračné stromy
Autor: Olavi Huikari
Nakladatelství: Dokořán
Žánr: populárně naučná
Rok vydání: 2019
Hodnocení: 90%

https://www.dokoran.cz/index.php?Zazracne_stromy&p=book&id=1091


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Letní kočičí a pohádkové novinky z LIKA KLUBU

lika klub logoZatímco si leckde stěžují na „okurkovou“ sezonu, v nakladatelstvích je tomu během prázdnin právě naopak. Všichni finišují s přípravami knih, aby byly všechny včas hotovy pro tak toužebně očekávaný vánoční trh.

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Užijte si dokonalý svatovalentýnský den

valentyn 200Oslavy svatého Valentýna jsou opravdu za rohem a je nejvyšší čas rozmýšlet, čím uděláte radost svým milovaným. Nemusí se přitom jednat jen o partnera nebo partnerku, radost můžete udělat svým rodičům, dětem či kamarádům. Přinášíme vám tipy, kde si...

Z archivu...


Literatura

Prší, prší, stopy mizí

dest-smyva-stopy perexDo vod švédského krimi románu vstoupila další autorka – Mikaela Bley. V Česku nyní můžeme číst její prvotinu, která se jmenuje v původním znění Lycke. To je také jméno malé holčičky, po které budeme pátrat. Autorka ukazuje...

Divadlo

Inženýr Prokop otřásá divadelním světem

krakatit 200Karel Čapek si stále drží status nejhranějšího českého dramatika. Ať už sám, nebo ve spolupráci s bratrem Josefem totiž vytvořil dramata, jež svými náměty neztrácejí na aktuálnosti. I přes široký výběr z Čapkových dramat se n...

Film

Krátkometrážní studentské snímky, které bojovaly o ceny na Českém lvu

Martin Kuba režisér vítěz ceny MagnesiaPro všechny milovníky krátkých filmů, poskytujících rychlou katarzi příběhů, je tady možnost podívat se na ty nejlepší snímky za uplynulé roky, které bodovaly na Českém lvu. Platforma dafil...