Zámek Zbiroh zve na Slavnosti růžových vín

Zámek Zbiroh zve na Slavnosti růžových vín

Tisk

Slavnosti200Předposlední květnovou sobotu bude na zbirožském zámku pořádně živo. 23. května tady totiž proběhnou oblíbené Slavnosti růžových vín. Tradiční akce,  která začne v 11 a skončí v 18 hodin, s sebou přinese bohatý program pro všechny věkové kategorie.

 


Těšit se můžete na řemeslné tržiště, cimbálovou muziku i na nezbytné ochutnávky lahodného moku a jeho prodej. Přijedou ti nejuznávanější vinaři z Čech i Moravy. Ve zbirožské zámecké krčmě „U Rudolfovy kratochvíle“ se v den konání akce budou připravovat pokrmy podle staročeských receptur.

Slavnosti1


Pokud jste na Zbirohu zatím nebyli, pak vězte, že se nachází pouhých dvacet minut od Prahy, což z něj dělá ideální a velmi vyhledávané výletní místo.  Je to nejstarší šlechtický hrad u nás a zaručeně Vás uchvátí svými dokonalými interiéry. Disponuje totiž velkým množstvím salonků a sálů, gotickou hradní kaplí a dokonce i vinnými sklepy. Středověká krčma U Rudolfovy kratochvíle je u turistů i místních velmi oblíbená a to zejména díky zdejší skvělé kuchyni a stylové atmosféře.

Slavnosti2


Zajímavostí zámku Zbiroh je také to, že zde svého času pobýval Alfons Mucha, který tady prý namaloval své nejslavnější dílo – Slovanskou epopej.  V malé galerii zámeckého šenku najdete stálou expozici Muchových fotografií, které pořídil v letech 1910 – 1928. V letních měsících je prohlídka galerie součástí hradního okruhu.  

Slavnosti3

Slavnosti růžových vín
Zámek Zbiroh
23.5.2015 od 11 do 18 hodin 

Více informací o zámku i o službách zde poskytovaných najdete na www.zbiroh.com nebo na facebooku.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na festivalu Všemi směry se mi nejvíce líbí nadšení studentů do práce, říká Roman Bradáč

Bradac 200Roman Bradáč je bývalý zahraniční zpravodaj České televize. V současné době vyučuje na několika školách, včetně Vyšší odborné škole publicistiky. Studenti této školy už po jedenácté zorganizovali festival nezávislé publicistiky Všemi směry, Bradáč n...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Diář červené propisky na rok 2023

diar (2)

Máte už svůj diář na příští rok? Pokud ne, máme pro vás jedinečný tip! Diář červené propisky 2023 od nakladatelství Euromedia Group a autorek Karly Tchawou Tchuisseu a Sabiny Strakové. A co tento diář nabízí?

...

Literatura

Mého manžela nezastřelil Kajínek

manze200„Pro mě samotnou i pro celou naši rodinu byla Štefanova smrt strašnou tragédií, která dodnes poznamenává naše životy. Byla to skutečně obrovská rána pro všechny v mém nejbližším okolí. Ti, kterých se událost osobně nedotýkala, ji považovali naopak za ob...

Divadlo

Příběhy a postavy Bohumila Hrabala ožijí na scéně Divadla Kolowrat

Dum foto perexInscenaci Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet uvede na scéně Divadla Kolowrat v pondělí 21. května v 19 hodin pod produkční záštitou ArtWay, z. s. herecké kvarteto Milan Mikulčík, Simona Vrbická, Jiří Bartoň a Kateřina Březinová -...

Film

Krátkometrážní studentské snímky, které bojovaly o ceny na Českém lvu

Martin Kuba režisér vítěz ceny MagnesiaPro všechny milovníky krátkých filmů, poskytujících rychlou katarzi příběhů, je tady možnost podívat se na ty nejlepší snímky za uplynulé roky, které bodovaly na Českém lvu. Platforma dafil...