Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! učí děti i dospělé šetrněji zacházet s potravinami

Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! učí děti i dospělé šetrněji zacházet s potravinami

Tisk

Zachraň jídlo!Až do konce října bude v unikátních prostorách žižkovské Galerie Atrium v Atriu na Žižkově přístupný interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! Ten je postavený na faktech dodaných organizací Zachraň jídlo a srozumitelně je veřejnosti interpretuje v interaktivním prostoru, který vzdělává a baví. Autory výstavy jsou kurátor Fuczik a umělci Vendula Chalánková a Viliam Slaminka.

Děti i dospělí mohou do výstavy zasahovat, doplňovat ji a obohacovat její poselství o vlastní zkušenosti. Sami si například mohou vyzkoušet, jaké vzdálenosti musí jídlo urazit, než se dostane na náš stůl. Nebo mohou vyzkoušet vaření beze zbytků. Na výstavě uvidí i díla legendy českého surrealismu Jana Švankmajera, slovenského umělce Petera Králika nebo studentů Mirka Koudely a Daniila Masagutova.

„Spolupráce s Vendulou Chalánkovou a Viliamem Slaminkou probíhala kvůli protiepidemickým opatřením většinu času na dálku. Přípravy tak byly hodně náročné. O to větší radost máme ze společného výsledku,“ přibližuje kurátor výstavy Fuczik.

Zachraň jídlo!

„Zachraň jídlo! je druhým interaktivním výstavním projektem, který vznikl v rámci nové koncepce Galerie Atrium. Ta nabízí zajímavá témata překračující běžný umělecký rámec a zaměřuje se na aktuální společenské problémy. Snaží se je interaktivním a vizuálně atraktivním způsobem přiblížit všem sociálním i věkovým skupinám,“ doplňuje Marie Kašparová, ředitelka příspěvkové organizace městské části Praha 3 Za Trojku, která provozuje Atrium na Žižkově.

Za více než polovinou vyhozeného jídla v EU stojí domácnosti. Přitom by bylo možné potraviny ještě využít. Zbylé knedlíky nemusí skončit v koši, z tvrdého chleba se dají připravit nové dobroty a zelenina je stejně dobrá, i když už nevypadá jako z reklamního letáku. Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! ukazuje, kolik vody a dalších zdrojů s vyhozeným jídlem přijde na zmar, a učí, jak plýtvání jídlem omezit.

Zachraň jídlo!

„Baví nás propojovat téma produkce jídla a plýtvání spolu s uměleckým prostředím. Téma, kterému se věnujeme už řadu let, získává díky uměleckým dílům nový a neotřelý rozměr. Věřím, že děti i jejich rodiče se tu dozví nové informace o jídle, se kterým se každodenně setkávají ve své kuchyni. Kromě jiného se ve výstavě věnujeme i možnosti darování hotových jídel z jídelen, což je naše letošní velké téma,“ říká Anna Strejcová, ředitelka organizace Zachraň jídlo.

Doprovodný program bude zaměřen na děti i dospělé a vysvětlí, jak omezit plýtvání surovinami, představí nejrůznější způsoby práce s jídlem i nové netradiční recepty a nabídne komentované prohlídky.

Zachraň jídlo!

Zachraň jídlo! 

Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo!
16. 6.–31. 10.
st–ne 14:00–19:00
Atrium na Žižkově – Galerie Atrium
Čajkovského 12, Praha 3 – Žižkov

Vstupné dobrovolné.
Více na atriumzizkov.cz

Zachraň jídlo!

Galerie Atrium

Galerie Atrium je výstavní prostor v Atriu na Žižkově. Program se zaměřuje na aktuální společenská témata prezentovaná současnými umělci.

Za Trojku

Organizátorem projektu je příspěvková organizace městské části Praha 3 Za Trojku, která provozuje kulturní centra Vozovna a Atrium na Žižkově.

Zachraň jídlo

Partnerem projektu je organizace Zachraň jídlo. Ta od roku 2013 učí české domácnosti využívat jídlo do posledního kousku prostřednictvím osvětových kampaní a happeningů. Úřadům, firmám a institucím přináší ověřená data a snaží se u nich prosadit systémové změny. V současné době usiluje o zjednodušení darování hotových pokrmů z jídelen lidem v nouzi.

Zachraň jídlo!

Zdroj foto: zachranjidlo.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Pavlovský: „Čistota půl zdraví. CREW celé.“


pavlovsky jiri 200Jiří Pavlovský
. Jméno, které by měl znát každý fanoušek ať už fantastické, nebo komiksové literatury v našich krajinách. Jiří Pavlovský byl jedním ze zakladatelů komiksového nakladatelství

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Opusťte fádní život všedňáků a začtěte se do kouzelných Mýtů

myty9 200Po sedmi měsících čekání nám komiksové nakladatelství Crew servíruje nabušené téměř dvouset stránkové propracované a napínavé příběhy z dílny Billa Willinghama. Řeč je o Mýtech s pořadovým číslem devět a názvem Synové impéria. Klasicky vás čeká vysok...

Z archivu...


Literatura

Tim Weaver „Němé oběti“
obetiV předchozím jeho díle Bez slitování, autor uvádí krátkou zmínku mezi Davidem Rakerem a Colmem Healym o neúspěšném vyšetřování jednoho případu. Z toho vytěžil nápad na svou další knihu Němé oběti, kdy dokáže čtenáře opět vtáhnout do nového případu . V př...

Divadlo

Vršovické divadlo MANA uvede inscenaci To nemyslíš vážně, Pavlíčku o osudu Pavla Kohouta

To nemyslis vazne Pavlicku 200Silný příběh inspirovaný životem mimořádného českého dramatika Pavla Kohouta To nemyslíš vážně, Pavlíčku uvede divadlo MANA v pražských Vršovicích. Kohoutův podivuhodný osud, jeho vtip, bystrost i prozření...

Film

Fénix s polámanými křídly

fenix200Další drama na programu Severské filmové zimy, tentokrát z Norska. Znovu se setkáváme s partnerskou dvojicí umělců. Možná vám to připomíná dříve představený finský film Nicota, ale nemusíte se bát, že by šlo o stejný příběh. Umělecká ega jsou jediným po...