Tim Weaver „Němé oběti“

Tim Weaver „Němé oběti“

Tisk
obetiV předchozím jeho díle Bez slitování, autor uvádí krátkou zmínku mezi Davidem Rakerem a Colmem Healym o neúspěšném vyšetřování jednoho případu. Z toho vytěžil nápad na svou další knihu Němé oběti, kdy dokáže čtenáře opět vtáhnout do nového případu . V předchozích dílech,  byl David , bývalý právník, živící se pátráním po zmizelých lidech, s nechutí vnímán u policie, teď  je bývalým policistou požádán o pomoc.
 
 
 


Příběh začíná v minulosti, kdy neznámí vrah brutálně zabil matku a její osmiletá dvojčata. Vyšetřováním byl pověřen jeden z nejlepších vyšetřovatelů Metropolitní policie Colma Heala. Najít a potrestat viníka se nepodařilo a Colma to bere jako osobní selhání. A to tak, že si zničí nejen kariéru, ale i rodinu.  Jako bezdomovec se po letech obrací na svého jediného přítele, který chápe, že bez odpovědi, kdo a proč vraždil, zůstane Colmovi  dál život v troskách. Ani jeden z nich netuší, že jsou sledovány na každém kroku a vrah čeká pouze na správnou chvíli. Na tu, kdy bude moci pohřbít je i s posledními důkazy svých ohavných činů.


Neznalost předchozích knížek čtenáři nevadí. Autor o postavách řekne vše, co čtenář v této knize potřebuje vědět. Jeho postavy jsou vykresleny tak, že brzy jim jejich pohnutky i myšlenky uvěříte. Na začátku se začtete do dobré detektivky, pak se začíná přitvrzovat. K tomu složí popis nehostinných prostředí, tma, zima, fyzické vyčerpání, uvěřitelné dialogy, nejistoty, strach i déšť.  A do toho si autor přidává a pohrává se čtenářem, jako kočky s myší. Když už si uděláte svůj závěr na případné finále, náhle přichází zvrat. Tím přivádí do minulosti další osoby, které s dějem na první pohled vůbec nesouvisí. Že to není jen zbytečná vsuvka, poznává čtenář o několik stránek dál, protože minulost má každý i vrah. Knihu ani neodložíte, když  Raker najde mrtvého  Colma, jehož identitu policie potvrdí. Bude v pátrání pokračovat a kam se až dostane? Pokud to nevydržíte a nahlédnete na konec knížky, zjistíte, že vám to nic neříká a opět se vrátíte na nepřečtené stránky.


Tim Weaver patří mezi uznávané anglické autory. Jeho knížky dokládají svou propracovaností i řemeslným zpracováním, že stále svůj talent dokáže rozvíjet. V českém překladu mu výborně pomáhá i překladatelka Alžběta Lexová, která dokazuje, že britské prostředí výborně zná. Nevýhodou knížky je, že není vhodná na cesty, ale doma či na chatě si jí o dovolené určitě vychutnáte.

 
obeti
Název : Němé oběti , z anglického originálu What Remains  přeložila Alžběta Lexová
Autor :  Tim Weaver
Žánr : detektivní  thriller
Nakladatelství : Mystery Press
Rok vydání : 2017
Počet stran : 527
Hodnocení : 95 %
Zdroj fota  : Mystery Press

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Anna Bolavá: Mé texty vždycky byly více či méně bolavé. Pseudonym z nich přirozeně vyplynul

archiv Anna Bolavá 3Díky lásce ke knížkám se rozhodla studovat bohemistiku. Jako spisovatelka debutovala v roce 2013 básnickou sbírkou Černý rok a o dva roky později vydala román Do tmy, který jí o rok později vyne...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

PS: Pozor na depresi! Silný příběh o smrti partnera a trnité cestě jeho ženy zpět do života

ps miiluji te200Považuji se za emočně stabilního člověka, ale na straně 34 jsem si uvědomila, že je to už potřetí, co při této knize roním slzy.

...

Literatura

Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky

ryzce 900Cože je tato kniha? Kniha o ryzcích, fotoatlas ryzců nebo báječný receptář s voňavými recepty? Všechno dohromady. Jde o první knihu svého druhu u nás věnovanou pouze tomuto specifickému a u nás nedoceněnému druhu hub. Najdete tu fotoatlas 60 druhů ryz...

Divadlo

Rodina Homolkových se vrací! Švandovo divadlo uvede současnou adaptaci kultovní filmové komedie

ecce homo 200Babi Homolková, děda Homolka, Heduš, Ludva i nezbedná dvojčata se vrací! Osmapadesát let od natočení slavného filmu Ecce homo Homolka Jaroslava Papouška se hašteřivá rodinka poprvé objeví na divadelní scéně. Inscenace Ecce homo Homolka v režii m...

Film

Poslední návrat legendy – Logan: Wolverine

logan perexProzatím poslední zpracování X-men ságy a její snad nejproslulejší postavy Wolverina, které však funguje i jako samostatný film, se dostalo do českých kin 2.3.2016 a sklidilo obrovský úspěch.  Je tak také poslední rolí Hugha Jackmana