Lennonova zeď vždycky odrážela stav společnosti

Lennonova zeď vždycky odrážela stav společnosti

Tisk

Lennova zed -perexMuzeum paměti XX. století vydalo knihu Lennonova zeď, která se již krátce po svém vzniku stala pražským fenoménem, jehož význam významně přesáhl vzpomínkové místo věnované hudební legendě. Kniha vyšla poprvé v roce 2003, nyní se jedná o druhé – zásadně přepracované – vydání.

 

Dne 8. prosince 2020 uplynulo čtyřicet let od tragické smrti britského hudebníka a význačného mírového aktivisty Johna Lennona. Knihu autorů Petra Blažka, Filipa Pospíšila a Romana Laube, která obsahuje studie, rozhovory, dokumenty a rozsáhlou obrazovou přílohu plnou dobových fotografií, Muzeum paměti XX. století vydalo u této příležitosti. Na zdi na Velkopřevorském náměstí totiž několik dní po Lennonově smrti byl na jeho počest spontánně vytvořen prostý symbolický náhrobek. Vznikl na někdejším niku obecního vodovodu ve zdi Maltézské zahrady.

Na zeď přibývaly další a další nápisy, později se tam konala shromáždění, od roku 1984 i protirežimní demonstrace, přičemž někteří jejich účastníci patřili na konci osmdesátých let mezi spoluzakladatele dvou opozičních skupin – Nezávislého mírového sdružení – Iniciativy za demilitarizaci společnosti a Mírového klubu Johna Lennona.

Významný fenomén

„Lennonova zeď se před rokem 1989 stala významným fenoménem, ačkoliv již v roce 1982 byla překryta plakátovací plochou. Od poloviny osmdesátých let se podepisovaly petice s požadavky na zavedení náhradní civilní služby, odchod sovětských jednotek z Československa, propuštění politických vězňů či odstranění jaderných zbraní. Po roce 1989 odrážela její podoba také dobové spory o povahu společnosti. Toto místo se rovněž stalo významnou turistickou atrakcí, komerčním artiklem, a dokonce inspirací pro protestní hnutí na druhé straně zeměkoule,“ uvedl spoluautor knihy a člen správní rady Muzea paměti XX. století Petr Blažek.

Lennova zed - obal knihy

Ve dne výročí Lennonovy tragické smrti se s autory uskutečnila online beseda z Werichovy vily. „Pro spoustu Pražanů a návštěvníků Prahy se právě Lennonova zeď na Kampě stala symbolem svobody a konce jedné epochy. Tahle připomínka jeho památky vždy odrážela dobové spory o minulost i budoucnost společnosti. A jsem si jistý, že tomu tak bude vždy,“ uvedl ji předseda správní rady Musea Kampa – Nadace Jana a Medy Mládkových Prahy Jiří Pospíšil.

Jaká bude budoucnost?

Roman Laube zavzpomínal, že kolem let 1972, 1973 prvně zaregistroval na zdi poezii, většinou se jednalo o básničky Václava Hraběte. V okolí zdi byl veden neoficiální kulturně společenský život, a když se lidé odněkud vraceli, sdělili podle slov Laubeho nápisem něco ostatním. Dodal, že po smrti Lennona si do něj řada lidí projektovala názory, které nezastával. Zeď podle něj bude existovat i za dvacet, třicet či čtyřicet let, a uvidí se, v jaké podobě. Vždycky podle něj odrážela stav společnosti a toho, co se dělo v Praze. Filip Pospíšil dodal, že doufá, že zeď bude odrážet především život místních obyvatel, kterými se začne více plnit centrum města.

Kniha Lennonova zeď v Praze


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Praha-Klánovice


brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jak jsem se rozhodla zhubnout! Týden čtvrtý

Hubnuti 4 200Velikonoce. To jsem zvědavá, jak to zvládnu. Navíc další týden se nejdu vážit – krátký týden a pracovní proces se nedá jen tak ošidit (ten den mi chybí) – mohla bych nabýt dojmu, že mohu šidit. Nesmím! Chytrá váha paní doktorky Dany by mi dal...


Literatura

Kurzy s Davidem Deidou jsou mnohonásobně silnější než jeho knihy

altPřed časem jsem vám tu představovala knihu Davida Deidy: Cesta pravého muže. Fascinující dílo o partnerských vztazích!  Mgr. Denisa Palečková a Ing. Richard Vojík jsou  nejen partneři, ale také mezinárodně uzn...

Divadlo

Únorové divadelní tipy z Violy: Miroslav Donutil nebo David Prachař na jevišti legendární scény

DIvadlo Viola 200Přemýšlíte, jak si ukrátit dlouhé únorové večery? Přinášíme tipy na intenzivní divadelní zážitek v Divadle Viola na Národní třídě v centru Prahy.

...

Film

Epizoda ze života sběrače železa dostupná také on-line

epizoda ze zivota sberace zeleza 200Danis Tanović, kdysi proslavený válečnou tragikomedií Země nikoho, se v dramatu Epizoda ze života sběrače železa zahleděl na romskou populaci v současné Bosně. Oka...