Epizoda ze života sběrače železa dostupná také on-line

Epizoda ze života sběrače železa dostupná také on-line

Tisk

epizoda ze zivota sberace zeleza 200Danis Tanović, kdysi proslavený válečnou tragikomedií Země nikoho, se v dramatu Epizoda ze života sběrače železa zahleděl na romskou populaci v současné Bosně. Okamžitě si však povšimneme, že zcela pomíjí jakékoli etnické i mentální odlišnosti, jeho pojetí je veskrze sociální. Chudoba a nemožnost se z ní vymanit zásadně limituje vedenou existenci, což se přirozeně vztahuje na každého, kdo se ocitl v sociálním propadu. Veškeré potíže pramení výhradně z nouze, nikoli z asociální nepřizpůsobivosti či naopak z nějaké rasové či jiné diskriminace.

Protagonisté příběhu - (ne)herci nepochybně předvádějí variace sebe samých, postavy mají stejná křestní jména jako jejich představitelé Nazif Mujić a Senada Alimanovićová - se nijak neodlišují od ostatního obyvatelstva, respektive od mentality publika, a nikdo, s kým se setkávají, zejména tedy zdravotnický personál, jim ani nedává najevo, že by jimi opovrhoval. Normy chování mají stejné, uklízejí ve svých bytech, nešíří nepořádek, chovají se způsobně, nekradou ani neloupí), v žádném případě nepropadají do jakýchkoli patologických excesů, dokonce lze uvažovat o až nezvyklé mírnosti, submisivitě, smíření s osudem. Žijí sice takříkajíc ze dne na den, živí se sběrem kovového odpadu, zejména porcováním autovraků, bez ostychu si uříznou stromek v blízkém lese.

Tanović vypráví o tom, jak se jedna rodina se dvěma malými dětmi ocitne v nesnázích, když nastanou komplikace v těhotenství - ženu bolí břicho, krvácí, plod prý odumřel a je zapotřebí operace. Jenže chybí tu zdravotní pojištění a lékaři jsou ochotni zákrok učinit až po zaplacení značné, pro rodinu nedostupné sumy (zhruba pět set euro). Naštěstí švagrová poskytne svou zdravotní průkazku…

epizoda ze zivota sberace zeleza

Povlovně, nevzrušivě vyprávěný snímek se vyhýbá záměrnému vyhrocování zápletek, i odmítavá stanoviska lékařů, ochotných poskytnout první pomoc, avšak za potřebný zákrok vyžadujících platbu, jsou zobrazena naprosto korektně. Režisér se dívá s určitým nezúčastněným odstupem, když sleduje všední dny svých hrdinů, běžná zápolení o každodenní přežití. Jeho obraz se vyznačuje určitou protokolární nezúčastněností, s níž přibližuje plynoucí dny podobné jeden druhému.

Všimneme si, jak lidé v osadě jsou si ochotni nezištně pomáhat, jak ani náznakem není zmíněno cokoli, co by mohlo narušovat v zásadě idylickou prezentaci romské komunity. V tomto ohledu film předkládá obraz lidí s nečekanou důstojností obývajících společenské dno, aniž by jejich etnicita hrála jakoukoli roli. Výsledkem je příběh prostý, který nic nepředstírá, ale stěží může zastřít patrné zjednodušení zvoleného náhledu.

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: film Epizoda ze života sběrače železa (oceněný na berlínském filmovém festivalu) bude vedle obvyklého uvedení v kinech zdarma dostupný on-line od čtvrtka 24.10. do neděle 27.10.2013. na DAFilms.cz (info zde:
http://dafilms.cz/event/142-we-are-opening-the-fall-festival-season/) a na Respektu.cz.

epizoda ze zivota sberace zeleza 2

Epizoda ze života sběrače železa (Epizoda u životu berača železa)

Bosna a Hercegovina, Francie, Slovinsko, 2013, 75 min

Scénář a režie: Danis Tanović
Kamera: Erol Zubčević
Střih: Timur Makarević
Hrají: Nazif Mujić, Senada Alimanovićová, Sandra Mujićová, Šemsa Mujić
Distributor: Artcam, premiéra 24.10.2013
Hodnocení: 70%

Foto: Artcam, www.newsee.hu


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nasycen se vrací: „Chceme si zahrát muziku, kterou bychom mohli sami poslouchat.“

nasycen200Říká v tomto rozhovoru zpěvák, skladatel a klávesista Raven a frontman pražské kapely Nasycen, která se v loňském roce po předlouhé pauze vrátila opět na scénu.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jaromír Hanzlík převezme v Karlových Varech cenu za umělecký přínos

HanzlíkJaromír Hanzlík oslavil v únoru již své sedmdesáté narozeniny a jako významnou osobnost českého herectví jej připomene i letošní karlovarský filmový festival, pořádaný již po třiapadesáté -  a opět na rozhraní června a července. Hanzl...


Literatura

„Krize budou přicházet do té doby, dokud budeme nafukovat bubliny.“

ekonomicke bubliny 200Nakladatelství Grada vydalo nedávno další knihu ekonoma Dominika Stroukala, tentokrát zaměřenou na Ekonomické bubliny.

 

...

Divadlo

Zničující a krutá láska na Větrné Hůrce

Vetrna hurka perexKdyž Kateřina a Heathcliff společně vyrůstali, slíbili si na svobodných úpětích Větrné Hůrky věčnou lásku. I když byl Heathcliff jen nalezenec, kterého do domu přivedl Kateřinin otec, aby se o něj postaral, Kateřina v tom nevid...

Film

Racek Jonathan Livingston: svoboda je cennější než cokoli jiného
ImageV úterý 6. března 2012 nabídne Česká televize všem zájemcům o emotivně hluboký zážitek snímek Racek Jonathan Livingston. Jeho příběh má u nás hluboké kořeny: před třemi desítkami let zaujal návštěvníky Lyry Pr...