Ve Strži bylo živo

Ve Strži bylo živo

Tisk

exkurze perŽe název Strž vám nic  moc neříká?  Ani Stará Huť u Dobříše? Ovšem jméno Karla Čapka již připomíná, že se jedná o jeho letní sídlo, na kterém často pobýval. Později po sňatku s herečkou Olgou Scheinpflugovou   dům získal v roce 1935 jako svatební dar od švagra Václava Palivce do doživotního užívání. Ten tím ocenil, jak si poradil s opravou domu i okolní džungli, ze které vybudoval opět  park. Čapek se nebál žádné fyzické práci a dokázal zaměstnat i své návštěvy. Velmi si zamiloval i okolí, kam chodil na dlouhé procházky. Některá jeho díla vznikla právě tam.

  

Pokud jste měli možnost navštívit  nově upravené expozice v jeho muzeu ve dnech 7-10.6.2017 jistě vás překvapil neobvyklý ruch v parku. To tam studentky ze střední umělecké školy z Trenčína připravovaly své závěrečné práce. Z přírodního materiálu vyráběly a instalovaly hmyz, připomínající tak jeho hru, kterou napsal se svým bratrem Josefem, s názvem Ze života hmyzu.

exkurze 2
Připomeňme si krátce tuto jejich nadčasovou hru z roku 1921. Průvodcem je tulák, který putuje říši hmyzu, setkává s motýly, kteří představují lidskou citovou nestálost i nesmyslné milostné vztahy. Sobecké shánění a hromadění majetku chrobáků a cvrčků na úkor jiných, faleš a zrada přináší tulákovi zklamání. Přichází proto do státu mravenců, kteří se však snaží ovládnout prostor i čas. Mnozí z nich podléhají tempu práce a umírají v zájmu celku. Jejich vůdce chce velké území a nadvládu nad ostatními druhy. Proto proti nim vedou válku. Válku prohrají a vůdce vítězů se prohlašuje za vladaře vesmíru. Tuláka to rozzlobí a vůdce zašlápne. Kukla, která neustále vykřikuje, že se z ní zrodí něco velkolepého, se přidává do večerního tanečního reje jepic a při tanci jako jepice hyne. V závěru umírá i tulák a jeho smrti přihlížejí dva neteční slimáci.

exkurze 3
Autoři nezachycují skutečné lidské charaktery, ale vybrali zcela úmyslně lidské negativní vlastnosti, které naopak zveličili.


Tak jak Karel Čapek řekl „Boj stvořila příroda, nenávist vynašel člověk“.

exkurze 4


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zdeněk Hanka vydal novou knihu Střípek malachitu Zdeněk Hanka vydal novou knihu Střípek malachitu

ZH200Zdeněk Hanka (*1956) je český spisovatel a lékař žijící od roku 1999 v Kanadě. Debutoval v roce 1989 sbírkou čtyř povídek z lékařského prostředí Lék pod kůží. Dále je autorem próz Kavárna, Platina,Partitura pro srdce, Hedvábný ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

CHLUPATÝ DOMÁCÍ KOČKOPES

Charles kockopes200Nemám ráda společné dárky, jsou s tím vždy spojené problémy. Jako když dceru napadlo věnovat nám k narozeninám, tedy mně a mužovi, kocoura. Ještě dnes po letech se rodina baví nad naší vášnivou diskuzí, která půlk...

Z archivu...


Literatura

Francouzské děti jedí všechno a vaše by mohly taky

francouzske deti jediVzhledem k současnému způsobu života stojíme jako rodiče velmi často před nutností změnit zažité návyky a naučit své děti zdravě jíst. Tahle knížka je dobrým návodem, jak na to.

 

...

Divadlo

Veroničin pokoj v divadle Reduta v Brně

Veronicin pokoj 200Jedna za scén Národního divadla v Brně, staroslavná Reduta kde byl divadelní sál přestavěn  v roce 1773 a čekal na nové otevření po rekonstrukci až v roce 2005, je malý prostorem, velký svými ambicemi..  Za deset let té nové existen...

Film

Film o hradišťské věznici Vězení dějin uvidí první diváci na festivalu v Jihlavě

Vězení dějinNový film Jana Gogoly ml. a Matěje Hrudičky, který tým začal vyvíjet roku 2019, se zařadil do soutěžní sekce Česká radost 27. Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Snímek Vězení dějin bude uveden v pátek 27. října 2023 ve světové premiéře. Film vznikl...