Lahodně s Ellou? V českých podmínkách taky trochu draze

Lahodně s Ellou? V českých podmínkách taky trochu draze

Tisk

ella 200S blogery a food blogery jakoby se roztrhl pytel. Dnešní doba plná moderních technologií nahrává tomu, aby se někteří z nich stali známými téměř ze dne na den. A třeba Elle Woodward se podařilo po založení jejího blogu dokonce vydat knihu. A co jí k celé záležitosti změny životního stylu vedlo?

 


Někdy s námi život hraje zajímavé a překvapivé hry, které nám převrátí dosavadní bytí úplně naruby. A pokud se stane něco negativního, je velkou otázkou, jak z toho ven. Ella byla nucena změnit svůj životní styl kvůli diagnostikované nemoci – postulárnímu tachykardickému syndromu. Elle nemoc ničila autonomní nervový systém, dlouhou dobu zůstala připoutaná na lůžko. Až nakonec cítila, že sama musí něco změnit a nenechat svůj život pouze v rukou lékařů a začala studovat celostní medicínu.


Výsledek jejího zkoumání byl, že se Ella stala bezlepkovým veganem – nejí tedy produkty obsahující lepek a k tomu nic, co by nebylo rostlinného původu (tedy ne maso, vejce, mléko a s tím spojené živočišné produkty). A to je oproti jejím původním stravovacím návykům obrovský skok – už žádné fastfoody a nepřeberné množství sladkostí v kombinaci s ignorací ovoce a zeleniny.
Ella na svém blogu tedy začala vkládat recepty z ingrediencí, které splňovaly zásadu „bezlepkové“ a „vegan“. Ve svých receptech používá poměrně omezené množství základních surovin – hnědá rýže, pohanka nebo quinoa. Ostatní nejčastější suroviny uvádí v úvodu kuchařky a nelže, když tvrdí, že budou základem veškerých uvedených pokrmů. Například mandlové máslo, datle medjool, kokosový olej/mléko, alternativní sladidla (např. datlový nebo javorový sirup) jsou v Česku drahou záležitostí. Zmiňovaná quinoa (merlík čilský) může stát i 80 korun za 250 gramů, kilo datlí medjool seženete přibližně za 350 Kč. Řešením je nákup ve velkém množství nebo sledovat slevy.

ella


I kapitoly jsou netradičně rozděleny dle základní suroviny, ze které se jídlo skládá. Nápady jsou zajímavé a určitě slouží jako obrovská inspirace. Jednotlivá jídla jsou obvykle složená z poměrně malého množství ingrediencí, žádné jídlo není tedy zbytečně „přeplácané“, můžete si užívat hlavní chuť.


K přípravě Elliných jídel je docela záhodno mít kvalitní kuchyňský robot – zvlášť pro výrobu oříškových másel, popřípadě odšťavňovač. Ale můžete začít i s méně technicky náročnými recepty a tím pádem si vystačíte určitě i s tím, co už doma dávno máte.


Grafická úprava knihy je opravdu na vysoké úrovni, stránky jsou krásně barevné, radost se jen dívat. Co se týče jazyka – tam už je to horší. Na blogísek dobré, ale oficiální kniha by snesla méně toho všeho „úžasného“, „nejlepšího“ a „báječného“.

ella1


Deliciously Ella má mnoho fanoušků a je skvělé, že se i jiní učí novému zdravému životnímu stylu. Co bych také ocenila je, že je Ella přístupná tomu, že ne všichni jsou bezlepkoví vegani a je ráda i za malou změnu ve stravování a svůj životní styl chápe jako jednu z možností, ne jako jedinou, což se některým hlasům alternativní stravy stává.


Tak teď nezbývá než vybrat jeden z receptů a zkusit zaexperimentovat a třeba vás Ellina strava pohltí, nebo aspoň inspiruje a otevře dveře k novým surovinám a kombinacím.



Lahodně s Ellou/Deliciously Ella
Autor: Ella Woodward
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2015
Počet stran: 264
Hodnocení: 70 %

                
Zdroj foto: www.knihyomega.cz, www.kosmas.cz
www.knihyomega.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Festivalové otázky pro Jugiho z UDG

jugi udg 200Přinášíme vám první rozhovor ze série festivalového ‚popovídání‘. V chládku backstage na Benátské noci před koncertem kapely UDG jsme vyzpovídali bubeníka Tomáše Staňka neboli Jugiho

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Karty vodních chrámů: Procházka emocemi

KartyVodnichChramuCitlivá autorka, která sama doslova pluje v těchto energiích, nemohla stvořit nic krásnějšího. Hladiny emocí, posvátná symbolika ze všech kulturních koutů světa a v hlavní roli ženy, kněžky, bohyně. Plné emocí, plné moudrosti.

...

Literatura

Vidíš-li vosu, nehýbej se!

vidis-vosu-nehybej-se 200Eva Houserová, autorka s mnohaletými zkušenostmi jako redaktorka a editorka ženských časopisů, má skutečný dar zaujmout. Jako žena se dokáže vcítit do toho, co žena pr...

Divadlo

Špagety a pizza na sto způsobů

improshow 200V rámci italského dne na festivalu Culturea se představila Improshow z Brna se svou osobitou dávkou vtipu a improvizace.

...

Film

Festival ANIFILM zveřejnil výběr soutěžních snímků a představuje svůj letošní vizuál

anifilm 2022 perexMezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM proběhne letos v Liberci od 10. do 15. května. Představí se to nejlepší i nejnovější z animované tvorby, přijede řada tvůrců i fanoušků animace. Nyní skončila práce výběrové komise a ...