Vidíš-li vosu, nehýbej se!

Vidíš-li vosu, nehýbej se!

Tisk

vidis-vosu-nehybej-se 200Eva Houserová, autorka s mnohaletými zkušenostmi jako redaktorka a editorka ženských časopisů, má skutečný dar zaujmout. Jako žena se dokáže vcítit do toho, co žena prožívá. Její příběhy plynou samy a jsou to přesně ty kousky, které mám nejraději. Nemohla jsem se od nich odtrhnout, hltala slova, byla zvědavá, jak to bude pokračovat a současně jsem se snažila to finále oddálit, protože jsem věděla, že s rozluštěním příběh končí. Nejsou tu žádná zbytečná a slepá místa, žádné nudné pasáže. Šestnáct povídek – šestnáct různých příběhů, které spolu nesouvisí. Jediné, co je spojuje, je kriminální zápletka. A ještě jedna věc – pachatelem je vždycky žena. Na jedné straně něžné pohlaví, na straně druhé bojovnice za svá práva se vším všudy. A to doslova znamená, že když je třeba, uchýlí se až k tomu nejhoršímu. Příběhy jsou inspirovány skutečnými životními prožitky, přesto však jde o naprosté fabulace, které jsou však velmi věrohodně a opravdově podané, včetně detailů a kriminalistických postřehů, dedukcí a postupů.

Ať už je to Jana, Tereza, Marie, Ludmila, Soňa, Zora, Zdena či další ženy, které vymyslely rafinované scénáře k dosažení svého cíle, všem jsem rozuměla a chápala je. Na druhou stranu jsem je ale nechápala a kroutila hlavou nad tím, proč nemohly najít jiný způsob. Copak měly zapotřebí si takhle zpackat životy? Chápu, že být neustále terčem partnerových pěstí a žárlivých scén (o čemž taky něco vím), nechat se ponižovat a znásilňovat, to nesnese dobrovolně žádná z nás. I když znám pár takových, které v takovém prostředí žijí a ještě se svého násilnického protějšku zastávají. Ale budiž, to je jejich rozhodnutí. Dokážu pochopit, že nechuť a strach mohou lehce přerůst v nenávist a taková „náhodná“ autonehoda na sebe nenechá dlouho čekat. Ale co pak? Dá se žít s vědomím, že jsem zabila, nebo nechala zabít? Zpravidla se stejně na všechno přijde. Na něco dřív a na něco později. A potom jsou ten vytoužený klid a svoboda ty tam. Ale to se mi to říká, když se na to koukám z venku. Říká se, že zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Tady je šestnáct zoufalých žen a… Ať je to matka, dcera, milenka, sestra, manželka nebo třeba kamarádka, každé z nich právě dokapala ta její poslední kapka.

Nechci se tu příliš rozepisovat o jednotlivých povídkách, i když už jejich názvy samotné jsou přitažlivé. Tak namátkou: Trochu pokakaný štěstíčko, Smrt baletky Lenky, Dárek ze záhrobí, Výhybka na kolejích života. Není žádná z nich, kterou bych hodnotila jako nejlepší a o žádné z nich nemůžu říct, že by byla nejhorší. Každá je jiná, stejně jako jsou rozdílné hlavní hrdinky. Nenajdete tady dva stejně spáchané zločiny, dva stejné motivy. I pohnutky a dost závažné důvody jsou rozdílné. Autorka umí vystihnout situaci, vyjádří emoce tak, že je cítíte a na okamžik se v nich ocitnete sami. A to mě baví, když se mi potí ruce a jsem nervózní, zrychlí se mi tep a dech a v hlavě mi to šrotuje. Chce se mi radit, okřikuji hlavní hrdinku, zlobím se na ni, obdivuji ji za statečnost a současně jí spílám za hloupost.

Tohle je přesně ta kniha, která bude putovat od kamarádky ke kamarádce, se kterými si půjčujeme knížky, které nás fakticky nadchly. Říkám si, že je dobře, že jsem ji objevila. Budou Vánoce, svátky, narozeniny… A co má člověk pořád vymýšlet? Trávím hodně času s knihami a je to určitě správně využitý čas. Tím spíš mě těší, že držím v ruce opravdový skvost od české autorky. Říkala jsem už několikrát, že nakladatelství JaS má cit pro výběr autorů. A tahle Vosa je jen dalším důkazem toho, že píle a odhodlání, k tomu kus toho srdce a lásky, se jistě vyplatí. Tohle jsou totiž hodnoty, kterých si neobyčejně vážím! Kdyby byl v hodnocení vyšší limit, bylo by těch sto procent pouze odrazovým můstkem.

Přečetla jsem toho za poslední dobu poměrně dost. Jak taky jinak má člověk trávit čas v nemoci i v nemocnici než s knihou v ruce? Naprostým hitem se pro mě jednoznačně stala právě kniha se žlutočernou obálkou zobrazující vosu sedící na citrusovém plodu. Vidíš-li vosu, nehýbej se! To je název jedné z povídek, podle které je pojmenovaná celá kniha a která mi, stejně jako patnáct dalších, brala dech.

vidis-vosu-nehybej-se

 



Název: Vidíš-li vosu, nehýbej se!
Autor: Eva Houserová
Žánr: Próza / Krimi povídky
K vydání připravila: Jana Semelková
Korektura: Jitka Neureuterová
Návrh obálky: Alexandra Horová
Sazba a grafická úprava: Karim Shatat
Vydalo: JaS nakladatelství, Praha 5
Rok vydání: 2015, 19. publikace, vázaná
Počet stran: 190
ISBN: 978-80-87654-10-1
Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: jasknihy.cz




 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kultura pro mě znamená čtení v posteli a fascinaci lidskou tvořivostí

Radka perexŠéfredaktorka Kultury 21 Radka Mothejzíková toho stíhá opravdu hodně. Kromě civilního zaměstnání, má spoustu koníčků a svůj vlastní krámek v České Lípě. Obětavě se věnuje i vedení magazínu K21, což všichni maximálně oceňujeme. Možná vás bude zajímat,...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Udělejte si doma nějakou vietnamskou specialitu

vic nez jen vietnamska kucharka200Vydavatelství CPress vydalo nedávno knihu s názvem Víc než jen vietnamská kuchařka. Jak vypadá a co vše v ní najdete? To vám prozradí tato recenze.

 


Literatura

Fantasy ze světa knihomolů
neviditelnaknihovna 1Nakladatelství Omega přichází s novinkou přímo určenou všem knihomolům. Od toho se také odvíjí její název Neviditelná knihovna. Jedná se o první díl z velice zajímavé fantasy trilogie od britské autorky Genevieve Cogman.

Divadlo

Jak moc se může lišit subjektivní zkušenost a to, co považuje za skutečnost justice?

Na-prvni-pohled perexTessa Ensler (Marie Štípková) je elitní obhájkyní. V soudní síni se cítí jako doma a její práce ji nesmírně baví. Aby vyhrála, je ochotná udělat cokoliv. Promyslet dokonalou taktiku, pokládat správné otázky, po kterých mohou nás...

Film

Legenda o Tarzanovi

tarzan 200Filmů o Tarzanovi vznikl za posledních sto let bezpočet, statečný muž z divočiny bojoval se všelikými chamtivci, ovšem teprve nyní v nejnovější verzi nazvané Legenda o Tarzanovi se stáváme svědky pokusu propojit Tarzanova dobrodružství s kritikou...