Seznamte se s prací vyjednavače

Seznamte se s prací vyjednavače

Tisk

vyjednavac200V nakladatelství CPress vyšel knižní rozhovor Markéty Nekolové s policistou Karlem Pošívalem odhalující práci vyjednavače. Doporučuji jej nejen milovníkům true crime.

 

 

 

Knihy jako jsou tyhle, tedy ty, které představují nějaké povolání, mám moc ráda. Zde je bonusem jak moc zajímavá profese, tak také silná osobnost pana Pošívala i dobrá tazatelka. A navíc čtenáři dostanou ještě dva rozhovory – s velitelem policie a jednou policistkou.

Na první pohled se zdá, že se jedná se o jeden dlouhý rozhovor. Je však rozdělený do kapitol zaměřujících se na nejrůznější aspekty této práce. Patří mezi ne například předpoklady a příprava, aktivní naslouchání, práce s hlasem, empatie nebo tvorba důvěry. Také jsou zde tipy, čemu se při vyjednávání vyhnout nebo kapitola zaměřená na obchodní vyjednávání.

„Jsou případy, kdy se důvěru nedaří vybudovat opravdu dlouho. Jedno z umění, které by měl dobrý vyjednavač ovládat, je umění trpělivosti a umění udržet si nastavení mysli na pozitivní výsledek. To znamená neztrácet po několika hodinách neúspěchu naději, nepřijít o víru, že to dobře dopadne. Je důležité udržovat si takhle čistý vnitřní stav. A udržitovat si v sobě pravdivost vůči tomu, s kým mluvíme. Protože člověk v takové krizové situaci je velice senzitivní a vnímá, jestli to, co mu říkáte, je pravda.“ (str. 122)

Vyjednavač v knize vysvětluje, co je důležité a jak jeho povolání funguje, a přitom vzpomíná na nejrůznější případy, které jsou pro běžného člověka až nepředstavitelné a při jejich čtení mrazí. Celá kniha mi přišla jako velmi zajímavý vhled, čtení mě opravdu moc bavilo a stránky utíkaly rychlým tempem. Tak závěrem jen říkám: víc takových knih a více lidí jako je Karel Pošíval!

Karel Pošíval pracuje od roku 2001 u pražské policie. Začínal na místním oddělení ve čtvrtém pražském obvodě, pokračoval na oddělení hlídkové služby, odkud přešel k zásahové jednotce. Tady získal specializaci policejní vyjednavač. Tuto specializaci vykonává 17 let. V posledních letech řídí a metodicky vede tým pražských policejních vyjednavačů, což je jeho hlavní pracovní náplň. Pořádá pravidelné semináře pro policisty i zájemce z civilního sektoru v oblasti krizové komunikace a vyjednávání. Jeho snahou je lidem předat principy, které mají zásadní podíl na tom, že jsou policejní vyjednavači úspěšní při řešení krizových situací, jako jsou případy sebevražedného jednání, zadržování rukojmí nebo barikádové situace. Principy, které vycházejí z respektu, úcty, klidu, zájmu o druhého, trpělivosti a flexibility.

Markéta Nekolová (dříve Bidlasová) se narodila v roce 1970. Vystudovala divadelní dramaturgii, pracovala jako dramaturgyně a dramatička, scenáristka, lektorka tvůrčího psaní. Momentálně je literární redaktorkou. Napsala několik divadelních her, pohádek, filmových a televizních scénářů a dvě knihy. Přičemž jednotícím prvkem byla snaha dotknout se pokud možno zábavnou cestou existenciálních témat. Získala několik prestižních ocenění (Cenu Alfréda Radoka, nominace na Českého lva, Cenu české kritiky). Markéta žije se svým mužem Radkem a dětmi v Praze a věnuje se také sebezkušenostní praktické filozofii Principy života.

vyjednavac

Vyjednavač
Autor: Karel Pošíval, Markéta Nekolová
Žánr: non-fiction, rozhovor
Nakladatelství: CPress (Albatros Media)
Rok vydání: 2023
Počet stran: 232
Hodnocení: 90 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/84724916/vyjednavac/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Roman Janků: „Po dvaceti letech začínám mít opravdu obavu o budoucnost živých koncertů klasiky na menších městech.“

Roman Janku200K současné situaci v kultuře se v následujícím rozhovoru vyjadřuje dlouholetý organizátor koncertů klasické hudby a zakladatel cyklu KLASIKA VIVA Roman Janků.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kurz vaření I. Španělská-kuchyně

chefparade skolaVždycky jsem toužila učit se novým věcem. Baví mě poznávat jiné kultury a hlavně jejich gastronomii. Proto, když se mi naskytla příležitost připravit pro vás sérii fotoreportáží z kurzů vaření, neváhala jsem ani chvilinku. Jako první jse...

Z archivu...


Literatura

Živí mrtví vám ukousnou čas již po čtrnácté

zivi mrtvi perexNakladatelství Crew nám přináší fanoušky oblíbenou komiksovou sérii Živí mrtví již se čtrnáctým titulem, jenž se honosí názvem Není úniku. Dočkáme se nelítostné řežby, nečekaného párování i filozofických...

Divadlo

Hrabě Monte Carlo byl fascinující

HrabeMC perexMěstské divadlo Zlín přeneslo své návštěvníky do město hazardu – Monte Carla, kde se na malém zapadlém náměstíčku rozjela napínavá komedie plná lásky.

...

Film

Nad námi Elysium jako běžným smrtelníkům nedostupné místo

200 filmJihoafrický režisér Neill Blomkamp upoutal nezvyklou sci-fi Distrikt 9, v němž se zcela obešel bez obvyklých žánrových klišé a příběh vybudoval jako varování před rasovými předsudky a ústrky, které postihnou zbídačené mimozemšťany, kteří nalezli pramál...