Vegani, veganky, vegančata mají českou kuchařku

Vegani, veganky, vegančata mají českou kuchařku

Tisk

VeganskaKucharka perexZdravé alternativní stravování je už delší dobu velkým hitem. Na sociálních sítích bují specializované skupiny, blogů s recepty je jak hub po dešti, zahraničních rádců neméně, a teď přichází na náš trh plody z vlastní zahrádky, tedy z české produkce. Ať už jsou zdravé pokrmy vaším životním stylem, nebo jen zpestřením každodenní stravy, můžete teď čerpat inspiraci z české kuchařky.

Hlavním posláním veganského stylu života je být etický. Vegani jsou proti zabíjení zvířat (k jakémukoliv účelu), a zároveň podporují myšlenku, že zvířata vůbec nemají sloužit člověku. Jí tedy pouze rostlinnou stravu – ovoce, zeleninu, luštěniny, obiloviny, oříšky a semena. Pokud máte pocit, že je jejich strava nudná nebo omezená, mýlíte se. Napadlo vás třeba z máku vyrobit mléko? Nebo si udělat alternativu tvarohu z bílého tofu? Z něj lze s pomocí černé soli (kala namak) také připravit veganská „míchaná vajíčka“ a chuť i vzhled je opravdu téměř k nerozeznání.

Předkládaná veganská kuchařka v sobě zahrnuje recepty v kategoriích snídaně, saláty a sendviče, polévky, hlavní jídla, nápoje a nesmí chybět ani dezerty. Některé z receptů se dají zařadit i do raw (syrové) stravy a mnoho z vybraných jídel je bezlepkových. K rychlému přehledu o receptu patří jednoduché štítky (např. bez sóji, bez ořechů, bez přidaného cukru atd.), podle kterých ihned zjistíte, zda vyhovuje vaší dietě, pokud v ní máte nějaká omezení.

VeganskaKucharka

Grafické zpracování má moderní hravý barevný nádech, už jen z ilustračních fotografií k jednotlivým pokrmům se vám budou sbíhat sliny, a pokud ještě nejste o veganské stravě přesvědčeni, určitě vás to navnadí alespoň k vyzkoušení. Recepty jsou poměrně jednoduché a rychlé, měl by je zvládnout i začátečník.

Zřejmě si budete muset do své kuchyně nakoupit pár nových ingrediencí (např. rýžový sirup, dýňový olej, Tahini pasta, hraška atd.), ve větších městech určitě nebude problém si je pořídit, v menších možná ano, ale v dnešní době se dá spousta věcí pořídit i v on-line obchodech.

Co mě překvapilo, je poměrně velké zastoupení veganských „uzenin“ a „mas“, obvykle vyrobených na bázi sóji nebo pšenice. Já osobně bych zařadila raději více zeleninových jídel, ale jak víme, sto lidí, sto chutí.

Psát recenzi na kuchařku a nic si z ní nevyzkoušet, to by byl, jak se říká „epic fail“, a tak jsem se pustila do vaření cizrnové polévky, která je v kuchařce sice popsaná jako spíše zahřívací podzimní, ale hodí se i teď v létě, když třeba zmoknete, což se v posledních dnech stává dost často, a taky do pečení jáhlového koláče, neboť cizrna i jáhly jsou v mé kuchyni už rezidenty, a za mě dobrý!

Kuchařka má podle mě co nabídnout jak samotným veganům, tak i těm, kteří hledají něco nového a nebojí se poznávat netradiční jídla a chutě.

Veganská kuchařka od českého kuchaře
Autor: David Zmrzlý a kolektiv
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2015
Počet stran: 152
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: www.kosmas.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Uherské Hradiště

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Host Piana Lucie Urban musí mít u sebe foťák pořád

lucie urban 200Pozvání do talk show Piano odehrávající se v Baťově vile přijala fotografka Lucie Urban. Na Facebooku její díla obdivuje skoro 6 000 lidí, má za sebou několik výstav a určitě mnoho před sebou – přesvědčte se sami.

...

Literatura

Seznamte se s ÁDéHáDětem Kryštofem

Krystof ADHD 200V nakladatelství Emiment vyšla kniha Pavlíny Brzákové se zajímavým názvem Kryštof ÁDéHáDě. Jak tento titul napovídá, jedná se o příběh Kryštofa trpícího ADHD, který možná mnoha lidem otevře oči.

 

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav uvede premiéru mystické komedie Hotel mezi dvěma světy

premiera200Hru francouzsko-belgického autora Erica - Emmanuela Schmitta Hotel mezi dvěma světy uvede v pátek 21. dubna Městské divadlo Mladá Boleslav. Inscenaci, která se hraje v překladu Michala Lázňovského, režíruje Petr Mikeska.

...

Film

Přehlídka Be2Can otevírá náruč

be2can perexČesko-slovenská distribuční firma Film Europe (která navíc provozuje i několik placených televizních kanálů) pořádá každoročně přehlídku svých filmů, posbíraných z nejprestižnějších filmových festivalů – z Berlína, Benátek a Cannes. K tomu odk...