Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Uherské Hradiště

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Uherské Hradiště

Tisk

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak čtenáři listují, tiše rozmlouvají s pracovníky, radí se s dalšími čtenáři. Tvůrčí atmosféra, dá se říci. Knihovnice a knihovníci se dostanou téměř ke všem titulům, které vychrlí nakladatelé, mají možnost je alespoň prolistovat. Také vidí, jak jde který příběh na dračku, jak se o něj jejich čtenáři „perou“ či nikoli. A tak jsme oslovili pracovníky knihoven, aby nám prozradili, které knížky s chutí přečetli sami, které se nejvíc líbily jejich čtenářům a jak se vůbec rok 2012 v knihovně vyvedl.

Z Uherského Hradiště odpověděly H. Hanáčková a M. Čápová z oddělení pro děti

Které knížky byly u vás v loňském roce největším hitem? (cca 5) O které měly nejvíce zájem děti a o jaké dospělí? Čím čtenáře oslovily, co myslíte? Patří i mezi vaše favority?

Deníky malého poseroutky, Odkaz dračích jezdců 4-Inheritance, Garfield, Nový měsíc a Rozbřesk Stephenie Meyerové, Hraničářův učeň, a všechny Čtyřlístky – jak časopisecké, tak knižní tituly.

Preferují čtenáři díla českých nebo zahraničních autorů?

Nevidíme rozdíl, důležitý je pro děti titul.

knihovny uherske hradiste

Jaký knižní žánr je mezi vašimi čtenáři nejvyhledávanější? Je pravda, že to jsou detektivky?

Detektivky u nás zůstávají v pozadí, nejžádanější žánr je fantasy, hororové příběhy a komiksy.

Pokud by vaše knihovna mohla udělit Knihovnickou cenu některé z loni vydaných knih, tak které?

Miklínová, Galina: O Kanafáskovi
Vrchlický, Jaroslav: Začarovaný tatrmánek
Dauvillier, L.: Dítě s hvězdičkou

Jsou knihy, které na vás zapůsobily vysloveně negativně? Pokud ano, čím?

Ne.

knihovny uherske hradiste2

Každá knihovna připravuje spoustu akcí kolem čtení a čtenářství – pro děti i dospělé – kterými akcemi byste se rádi pochlubili?

Noc s Andersenem, Hradišťské sluníčko.

Vítáte celostátní kampaně na podporu čtení u mládeže, jakou je např. projekt Čtení pomáhá?

Ano.

Setkali jste se s nějakými kuriozitami? Zanechali čtenáři v knížkách třeba netradiční záložky, měli zvláštní přání, přebalili knihu do zajímavého obalu, rozveselila vás něčí poznámka napsaná v knize či vyřčená u půjčovního pultu?

Mezi pohádkovými knihami jsme v předvolebním vypjatém týdnu našli leták „Volím Karla“.

Zaznamenali jste nové výtvarníky, kteří by se kvalitou ilustrací přiblížili uznávaným autoritám takového formátu, jako byli Helena Zmatlíková, Adolf Born či Zdeněk Burian?

Renáta Fučíková, Jiří Votruba, Galina Miklínová.

knihovny uherske hradiste3

Mají rádi čtenáři v knížce obrázky? Vybírají si knížky podle toho, zda jsou ilustrované nebo ne? Jakou úlohu podle vás hrají ilustrace v knize?

Ilustrace hrají v dětských knížkách podstatnou roli, ti menší preferují více ilustrací, starší děti zase jdou po příběhu.

Myslíte, že je důležitá vnější podoba knih – vzhled obálky, vazba, písmo, formát?

Ano. Nakladatelé by možná mohli myslet i na knihovny a nevydávat knihy obřích formátů, ty se do poliček opravdu nevejdou...

Nabízíte nějaké typy elektronických čteček? Je o ně mezi čtenáři zájem? Jakou budoucnost podle vás mají elektronické knihy – pozorujete v té souvislosti úbytek čtenářů? Nebojíte se, že za pár let elektronické knihy ty papírové zcela vytlačí? Čtete je i vy sami nebo stále dáváte přednost klasické tištěné knize? Vidíte nějaký přínos tištěných knih oproti e-bookům (a naopak)?

Naše knihovna nabízí 2 ks Amazon Kindle, z toho jednu dětem, úbytek čtenářů nepozorujeme, děti dávají přednost opravdickým knihám, spíše si nosí tablety.

Jak je to s rozšiřováním počtu čtenářů, kteří si chodí knihy půjčovat? Kolik nových čtenářů vám přibude (v průměru za měsíc)? Jsou měsíce, kdy se počet nových zájemců rapidně zvýší? Přibývá nebo ubývá vaší knihovně čtenářů? Jakým způsobem spolupracujete s místními školami? Kdy se stávají školáci vašimi čtenáři? Vydrží jim „chození do knihovny“ po celou školní docházku nebo zaznamenáváte úbytek zájemců o čtení knih a nižší návštěvnost s postupem věku?

Oproti loňskému roku dětských čtenářů mírně přibylo. Všichni prvňáčci ve městě mají registraci pro první školní rok zdarma, největší úbytek nastává v 8–9 třídě, kdy mají děti jiné zájmy :-).

knihovny uheske hradiste4

Co si myslíte o vztahu mládeže ke čtení? Setkáváte se s mnoha dětskými či dospívajícími čtenáři, nebo se vám naopak zdá, že mladí o čtení ztrácí zájem? Co je, podle vás, příčinou tohoto stavu? (například souvislost s rozmachem internetu)

Zdá se nám, že internet děti od čtení neodvádí, spíše naopak, zájem o určité tituly vzbuzuje také třeba jejich filmové zpracování.

Jaká věková vrstva je nejpočetnější mezi vašimi čtenáři všeobecně? Můžete nám prozradit věk nejmladšího a nejstaršího čtenáře vaší knihovny?

Nejstarší čtenářka je narozena v roce 1914, do knihovny chodí od 2. třídy, pamatuje i knihovníka Bedřicha Beneše Buchlovana, nejmladší jsou 2 chlapci, oba narození 2011.

Jaké knihy si dnes lidé už vůbec nepůjčují?

Děti nemají rády staré otrhané knihy.

Kolik svazků vaše knihovna ročně vyřazuje? Jaký je jejich další osud?

Knihovna průběžně vyřazuje a nabízí tyto tituly k prodeji á 5,- Kč. O knižní bazar bývá velký zájem.

knihovny uheske hradiste5

Jaké další služby poskytujete vašim klientům kromě půjčování knih?

Půjčování zvukových nosičů, rezervace titulů pro děti zdarma, literární pořady a lekce informatické výchovy pro školy, literární a výtvarná soutěž pro děti…

Děkujeme Vám za Váš čas a za Vaši záslužnou činnost na literárním poli! 
Redakce Kultury21.

Knihovna Bedřicha Beneše Buchlovana, p.o. 
Velehradská 714
686 01 Uherské Hradiště

Více o knihovně se dočtete na: www.knihovnabbb.cz

knihovny uherske hradiste0

Zdroj fotografií: archiv knihovny


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Já rád hraju všude, ale všechna ta místa, kde vystupujeme, mají něco do sebe, říká bubeník Libor Školný

libor perexV otrokovické rockové kapele GAIA je její bubeník Libor Školný největším srandistou. Jeho smysl pro humor je pověstný a nakažlivý. Civilním povoláním je zlínský rodák svářeč - zámečník, ale k muzice má blízko už odma...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

POKEC s Terezou Kostkovou a Liborem Boučkem

pokec 200Moderátorská esa Terezu Kostkovou a Libora Boučka veřejnost moc dobře zná. Co mají společného? Mají za sebou moderování velkých televizních show. Tereza bravurně uvedla (spolu s Markem Ebenem) StarDance…když hvězdy tančí, TýTý nebo Silvestr. Libor má v...


Literatura

DVOJRECENZE: Tři vteřiny

Tri vteriny 200Stačí tři vteřiny zachránit život Paule?
Před časem vzbudila pozornost kniha Milénium švédského spisovatele Stiega Larssona. S neméně strhujícím románem přichází ke čtenářům i švédská sp...

Divadlo

Malované na skle ve Zlíně krásně namalovali

malovane-na-skle 200Podzimní večer 20. listopadu se v Městském divadle Zlín nesl ve slavnostním duchu. Jednak šlo o 51. reprízu představení Malované na skle, které získalo cenu Aplaus za nejlepší inscenaci 69. sezony a její představitel byl nomi...

Film

Ceny udělované v kultuře odrážejí ekonomii prestiže

altMédia nám ráda vnucují představu, že udělení nějaké prestižní ceny skutečně odráží hodnoty oceněného díla. Však také jeho atraktivita jako prodejného produktu tím každopádně vzroste. Stačí si připomenout třeštění pravidelně provázející udílení amerických Oscarů...