Švédskou rally rozhodla závěrečná rychlostní zkouška

Švédskou rally rozhodla závěrečná rychlostní zkouška

Tisk

rally perexDruhý podnik světového šampionátu WRC zamířil na sever Evropy, kde se odehrál již 63. ročník populární Švédské rally, která se kompletně odehrává na sněhu. O vítězi si to rozdali tři piloti až na záverečné rychlostní zkoušce.

 


Celý závod odstartoval superspeciálkou, kterou překvapivě vyhrál Pontus Tidemand na slabším Fordu Fiesta RRC. Ale pravé erzety přišly na řadu až v pátek ráno. Po první etapě, která čítala celkem 9 rychlostních zkoušek o celkové délce 126 kilometrů, se vyhříval na prvním místě Andreas Mikkelsen (Volkswagen Polo R WRC), který měl náskok 19 vteřin na Thierryho Neuvilla z Belgie (Hyundai i20 WRC). Dva největší favorité, tedy Jari-Matti Latvala a Sebastien Ogier (oba Volkswagen Polo R WRC) se dostali do potíží. Latvala bohužel vyletěl mimo trať, a než ho obětaví diváci dostali zpátky na trať uběhlo více jak 8 minut. Ogier se dostal také mimo trať, ale i přes toto zaváhání si držel čtvrtou příčku a na Mikkelsena ztrácel 24 sekund. Náš Martin Prokop (Ford Fiesta RS WRC) si hlídal sedmou příčku.

Sobotní etapa obsahovala 8 rychlostek a dalo se očekávat, že nejvíce bude útočit Ogier. Na čele to vřelo, a po sobotě šel do čela s nepatrným náskokem sekundy a půl Thierry Neuville. Na záda mu dýchal Mikkelsen. Již na rozdíl necelých 10 vteřin se dokázal přiblížit Ogier a bylo jasné, že závěrečná etapa bude velmi zajímavá. Nepopulární čtvrtou příčku obsadil Mads Ostberg (Citroën DS3 WRC) a nejlepší pětici uzavíral Ott Tänak (Ford Fiesta RS WRC). Martin Prokop nadále držel sedmé místo, ale při pohledu na časové rozdíly bylo více než zřejmé, že na něj zaútočí jak britové Meeke a Evans.

rally

Závěrečná nedělní etapa měřila necelých 47 kilometrů a měla rozhodnou o celkovém vítězi. Před poslední erzetou celé soutěže bylo pořadí následující, Mikkelsen, Ogier a Neuville, ale rozdíl mezi těmito třemi borci byl pouhých 4,60 vteřiny. První z této trojice vyjel na trať Neuville, který zajel výborný čas, ale musel si ještě chvíli počkat jak vše dopadne. Sebastien Ogier na poslední rychlostce nasadil brutální tempo a v cíli s úsměvy očekával příjezd Mikkelsena. Ten se o vítězství připravil vlastní chybou, když šel v jedné zatáčce později na brzdy a skončil ve sněhové bariéře, ze které ho diváci rychle dostali, ale bylo jasné, že Ogier si připíše již druhé letošní vítězství. Druhý tedy skončil Thierry Neuville a třetí byl nakonec Andreas Mikkelsen. Martin Prokop neudržel dotírající brity, a propadnul se na 8 místo, přesto hodnotí tento výsledek jako jeden z nejlépe zajetých závodů ve WRC. Příští závodem bude Mexická rally, která se odehraje na začátku března.

1. Sebastien Ogier – Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) – 2:55:30,5
2. Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul (Hyundai I20 WRC) + 6,4
3. Andreas Mikkelsen – Ola Floene (Volkswagen Polo R WRC) + 39,8)
4. Ott Tänak – Raigo Mölder (Ford Fiesta RS WRC) + 2:26,0
5. Hayden Paddon – John Kennard (Hyundai I20 WRC) + 3:31,5
6. Elfyn Evans – Daniel Barrit (Ford Fiesta RS WRC) + 3:53,0
7. Kris Meeke – Paul Nagle (Citroën DS3 WRC) +4:05,8
8. Martin Prokop – Jan Tománek (Ford Fiesta RS WRC) + 4:26,0
9. Yuriy Protasov – Pavlo Cherepin (Ford Fiesta RS WRC) +5:32,2
10. Mads Ostberg – Jonas Andersson (Citroën DS3 WRC) 6:50,9

Zdroj foto: http://www.ewrc.cz/ewrc/fotogalery.php?events

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vlastislav Toman: Jsme v Česku schopni natočit film podle komiksu?

Kruan perexNovinář a spisovatel pan Vlastislav Toman je autorem dobrodružných, sci-fi a fantasy příběhů. V letech 1959 – 1992 byl šéfredaktorem časopisu ABC mladých techniků a přírodovědců. Kromě kultovního českého komiksu o Malém bohovi a Kruanovi napsal pře...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Originální expres Velikonoce na počkání

Velikonoce perexNestihli jste velikonoční výzdobu, nestíháte – nebo nevíte jak rychle akčně na to? Z nouze ctnost - aneb nápad se cení. Takže, máte vykrajovátka? Nemusí být jen na koláče. A ozdobný řetěz není jen výsada vánočního stromku.

...

Z archivu...


Literatura

Gleitzman Morris - Kdysi

kdysi200Kdysi jsem seděla v obývacím pokoji, zírala do vypnutého televizoru, v rukách dřímala knihu v šedivém přebalu se smutně sedícím židovským chlapcem v popředí a siluetami nacistů v pozadí a po obličeji se mi kutálely slzy.

Divadlo

„Ale, proboha, já nejsem můj milovaný Sartre, Wilde, Williams, Albee, Shakespeare…“ rdí se Petr Nýdrle

Jméno Petr Nýdrle je zlínským kulturním nadšencům jistě dobře známo, ale tento herec, učitel, scenárista a umělecký šéf zanikajícího divadla Malá scéna má co říct i ostatním. V rozhovoru se dozvíte věci o Malé scéně, ale budete svědky i osobního zamyšlení nad vážnějšími tématy.

Film

Kouzlo osobnosti aneb love story po Řecku

altDny evropského filmu je úspěšný festivalový projekt plný snímků s označením 100% made in EU. Kinosály se plní nejen v Praze, ale i v dalších šesti českých městech. Ve čtvrtek 19. dubna se ty pražské v rámci filmového maratonu naplnily naposled. A jedním z těch posledních sní...