Vlastislav Toman: Jsme v Česku schopni natočit film podle komiksu?

Vlastislav Toman: Jsme v Česku schopni natočit film podle komiksu?

Tisk

Kruan perexNovinář a spisovatel pan Vlastislav Toman je autorem dobrodružných, sci-fi a fantasy příběhů. V letech 1959 – 1992 byl šéfredaktorem časopisu ABC mladých techniků a přírodovědců. Kromě kultovního českého komiksu o Malém bohovi a Kruanovi napsal přes 50 dalších komiksových scénářů. Nyní se snaží, společně s několika dalšími nadšenci, vytvořit hranou filmovou adaptaci legendárního komiksu Kruanova dobrodružství. Protože i já patřím mezi fanoušky Ábíčka, Malého boha a dalších příběhů pana Tomana, uvítala jsem možnost se s ním setkat a trochu jej vyzpovídat.

 

 

Pane Tomane, přiblížíte nám, prosím, myšlenku vzniku projektu, jehož záměrem je natočení filmu na motivy komiksu Kruanova dobrodružství? Bylo to vaše přání?
Přáním je to již dlouhá léta, ale ne přímo mým, ale hlavně čtenářů. Je to už přes 40 let, kdy komiks začal vznikat. Později, zejména po vydání slavného ABC speciálu z roku 1985, se objevily hlasy, zda by to nešlo zfilmovat. Bohužel se to v té době ani později nepodařilo. Až nyní se spolu s Tomášem Krejčím, Jiřím Košťálem a dalšími lidmi znovu pokoušíme realizovat tuto myšlenku. Komiksoví znalci považují Kruana za kultovní český komiks 2. poloviny 20. století. Pro mě je důležité, že jej znají nejen pamětníci, ale že se našli čtenáři z řad jejich dětí a dokonce už i vnoučat. Neberu to jen jako vzpomínku na komiks, ale i na časopis ABC, který v té době sehrál pro děti významnou roli. Časopis ABC mladých techniků a přírodovědců měl mezi podobnými časopisy jedinečné postavení, protože vyprávěl dětem o vědě, technice a přírodě.

Jak vás vůbec napadlo téma toho příběhu?
Tím, že vysílám inteligentního robota na vzdálenou planetu jsem se pokoušel dětem přiblížit, jak by mohlo vypadat, kdyby se vyspělá civilizace dostala na planetu, kde by byl život podobný pozemskému, osídlenou obyvateli na úrovni našich prapředků. Když jsem byl redaktorem časopisu ABC, redigoval jsem i techniku a sledoval všechny novinky. Velmi blízká je mi i kosmonautika. Tehdejším tématem bylo vysílání sond a přístrojů na planety. Měli to být průzkumníci ve formě přístrojů nejrůznějších tvarů, například na pavoučích nožkách. Mně tehdy seplo, že pokud by někde byl život na nižší úrovni, než na naší planetě, tak by automat měl být podobný nějakému zvířeti. Něčemu, co by ti obyvatelé mohli přijmout za své. A tak se zrodil Malý bůh.

Kruan 2

Pan Vlastislav Toman (vpravo) s režisérem Tomášem Krejčím

Jaká je vaše představa ztvárnění příběhu ve filmu? Počítá se třeba i s nějakou postavou vypravěče?
Nějaké připomínky ke scénáristům samozřejmě mám, mohu se vyjádřit k tomu, zda se mi to líbí nebo nelíbí. Musíme se dohodnout co je a není reálné. Je jasné, že všechno se do filmu nevejde, ale musí tam být všichni hlavní hrdinové počínaje Kruanem, Malým bohem, ale i další postavy včetně nepřátel, podivné vesmírné rasy Hor-tidů.

Já se na film těším už nyní. Řekněte, neuvažuje se třeba o tom, když je to komiks, že by se použilo něco podobného jako ve filmu Kdo chce zabít Jessii? a u některých postav by se objevovaly bubliny s textem?
Obávám se, že by nás mohli příznivci filmu Kdo chce zabít Jessii? obvinit z kopírování jejich nápadu, takže myslím, že o něčem takovém uvažovat nebudeme. Ale vzhledem k tomu, že Malý bůh mluví jinak a Hortidé mají také jinou řeč, je možné, že se ve filmu objeví titulky s překladem neznámé řeči. Takové prvky se ve scénáristických představách už objevily.

Na HIT HITu jsou uvedeny hlavní informace o celém projektu i to, jaké jsou možnosti na něj přispět. Jak byste třeba ještě vy osobně motivoval naše čtenáře, aby akci podpořili?
Těžko mohu někomu radit. Kdo komiks zná, jistě sám posoudí, zda mu stojí za to přispět, nebo ne. Ale spíš už je to o tom, zda jsme schopni v Česku natočit příběh podle komiksu. Ve světě je to již běžné, i když ne všechny filmy jsou povedené. Byl natočen například film John Carter: Mezi dvěma světy. Já mohu jen všechny, kdo se na HIT HIT vrhli, nebo ještě vrhnou, oslovit asi takto: Zkuste si představit, že bychom skutečně v Česku mohli natočit film s námětem sci-fi a fantasy. A doufejme, že když už se konečně podaří natočit české komiksové sci-fi, že se dostane do kin a že tam lidé budou chodit a bude se jim to líbit.

Myslím, že Kruanova dobrodružství a příběhy Malého boha ten potenciál určitě mají. Zmínil byste se, prosím, ještě o jiných vašich komiksech, těch nejznámějších? A který komiks od jiného autora máte rád vy?
No…tady je těžko hodnotit. Rozdělil bych je na české a zahraniční a potom podle tématu, zda se jedná o dobrodružný nebo sci-fi komiks. Já musím říct, že takový český Čtyřlístek, to je bezesporu senzace. To je komiks, který, podobně jako Kruan, přežívá generace. A když se podařilo natočit animovaný film, tak to byla velká radost pro všechny, kdo Čtyřlístek milují. Kromě sci-fi příběhů jsem dělal Příběhy psané střelným prachem, což je série komiksů, kde hrály svoji roli historické palné zbraně. Šlo mi hlavně o to, aby za těmi předměty ve vitrínách muzeí a na hradech a zámcích mohli děti a jejich rodiče spatřit něco víc. Abych jim přiblížil i historii výrobců těchto zbraní a prostřednictvím komiksového příběhu ilustroval, kdy, kde a za jakých okolností se tyto zbraně uplatnily. Dalším ze seriálů, kterým se mohu pochlubit, jsou Strážci. Příběhy dětské party a Klubu časopisu ABC. Netajím se tím, že určitou inspirací pro mne byly Foglarovy Rychlé šípy. Chtěl jsem navázat na něj a poskytnout dětem příběhy současné. Tak, jako Foglar zasadil příběhy do Prahy, tak já, protože pocházím z Plzně, jsem měl jako předobraz své kamarády a zážitky odtud. Pak ještě Výprava do ztraceného světa podle A.C.Doylea, což byl příběh, na který jsem navázal i druhým a třetím dílem již podle své fantazie. Všechny tři se nacházejí ve Zlaté knize komiksů a docela mě baví představa, že jsem předběhl všechny ty slavné Jurské parky.

Pane Tomane, velmi vám děkuji za rozhovor a přeji, aby se film Kruanova dobrodružství dostal do zdárného konce. Budeme se na něj těšit!
Já také děkuji, že jste ze mnou vážili cestu, a přeji čtenářům Kultury21, aby nacházeli na vašem portálu zajímavé články a zašli se také podívat na HIT HIT, kde mohou celý projekt podpořit.

S Vlastislavem Tomanem by se jistě dalo povídat hodiny. Jeho vyprávění je nesmírně poutavé a díky jeho zkušenostem by se člověk dozvěděl mnoho zajímavých věcí nejen z historie časopisu ABC. Moc přeji jemu i fanouškům Kruana a Malého boha, aby se vize filmu naplnila.

Audio verze rozhovoru:

Bližší informace najdete ZDE:
www.hithit.com/cs/project/876/kruanova-dobrodruzstvi
www.vlastislav-toman.cz

( 3 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Výtvarnice Iveta Autratová: „Výzva je pro mě všechno, co jsem ještě nenakreslila a co se mi líbí“

autratova200Začtěte se do rozhovoru s výtvarnicí a ilustrátorkou Ivetou Autratovou. Je autorkou naší hlavičky, tudíž můžete zjistit, jak kresba vznikala a co tomu předcházelo. Důležitým prvkem rozhovoru jsou i zvířata, která paní Au...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Pavel Soukup: „Po četbě vždycky skočím jako pstruh“

Soukup 200Přečtěte si rozhovor s Pavlem Soukupem, interpretem audioknih Medvědín a My proti vám nejen o audioknihách.

...

Literatura

Když jsem tě viděla naposledy

kdyz jsem te videla naposledy 200V listopadu nás nakladatelství domino láká na napínavý thriller s názvem Když jsem tě viděla naposledy od sesterského dua píšícím pod pseudonymem Liv Constantine. Dáte knize šanci i vy?

Divadlo

Pravda versus lež: drama Mléčné sklo s Martinem Dejdarem uvede Divadlo MANA

mlecne sklo 200Světové premiéry napínavé hry Mléčné sklo v novém obsazení se konečně dočkají diváci v Divadle MANA v Praze-Vršovicích. Dramatický příběh s kriminální zápletkou plný zvratů ale i s dávkou humoru s Martinem Dejdarem v hlavní roli zde poprvé u...

Film

Severský filmový čtvrtek vyprodala islandská komedie

kralovska cesta 200První čtvrtek v srpnu patřil pravidelnému setkání u promítání severského filmu. Skandinávský dům společně s Komorním kinem Evald tentokrát přichystaly pro návštěvníky dramatickou komedii Královská cesta, která nás zavedla do malé k...