V březnu znovu na Kuks

V březnu znovu na Kuks

Tisk

kuks200Barokní hospital Kuks se po rozsáhlé obnově otevře návštěvníkům koncem března. Po dvacetiměsíční rekonstrukci budou moci návštěvníci znovu obdivovat krásy jedné z nejvýznamnějších barokních památek. Rekonstruovaná památka nabídne návštěvníkům několik novinek; vedle nové expozice muzea farmacie to budou i obnovené interiéry památky, renovované nádvoří a bylinková zahrada za hospitálem. Restaurátoři nedávno dokončili opravu nástěnných maleb z cyklu Tanec smrti. Série padesáti obrazů, které znázorňují rovnost lidí v posledním okamžiku života, byla dosud ukrytá pod silnou vrstvou vápna. 

 

Kuks je oblíbeným cílem většiny turistů, kteří do Královéhradeckého kraje míří. Projekt rekonstrukce hospitálu i dalších objektů v obci Kuks je svým rozměrem v oblasti památkové péče unikátní. Pro návštěvníky se připravuje několik prohlídkových tras, vhodných i pro rodiny s dětmi.

Kuks1

 

Hospital Kuks je unikátní památkou. Barokní komplex v údolí řeky Labe založil hrabě František Antonín Špork. Původní využití hospitálu dodnes připomíná barokní lékárna, která je jednou z nejstarších v Evropě; kromě ní je přístupný i klášterní kostel a pod ním umístěná hraběcí hrobka. Prostor před průčelím hospitálu zdobí sochy Ctností a Neřestí od Matyáše Bernarda Brauna, který je autorem i nedalekých pískovcových reliéfů v nedalekém místě zvaném Betlém.

Kuks3

 

Hospitál nabízí možnost svatebních obřadů, vzdělávacích aktivit, v nabídce jsou i tradiční kulturní akce – hudební festivaly, jarmarky, vinobraní, recitály a další. V areálu je také tradiční bylinková zahrada. Hospitál bude slavnostně otevřen 26. března ve 13 hodin a první návštěvníci budou moci absolvovat prohlídku v sobotu a v neděli 28. a 29. března. Sezona začne naplno 1. dubna 2015. Památka bude otevřena každý den kromě pondělí od 9 do 17 hodin.

Kuks4

 

 

ilustrační foto autor, podle podkladů Národního památkového ústavu, www.npu.cz
Kontakt: Hospital Kuks, 544 43 Kuks, www.hospital-kuks.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Révai: Základem vztahu s dítětem je důvěra

revai 200Namyšlený tělocvikář Aleš Nezval ze seriálu Gympl nebo vtipně glosující porotce v soutěži StarDance, hlavně ovšem lamač dívčích srdcí z filmu Rebelové. Tak známe herce a tanečníka Jana Révaie

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Blíží se Slam poetry ve zlínské Továrně

slam poetry 200Zlín bude poprvé v historii hostit hvězdy české slam poetry. Svým jedinečným umem návštěvníky ohromí Jan Jílek, Pavel Oškrkaný, Jiří Juráň, Lefi, Jan Jindřich Karásek, Jakub Vrága a další. A vy můžete být u toho, v pátek 11. března, v kavár...


Literatura

Dívka, která upíjela měsíc

divka mesicFamózní úspěch této knihy v zahraničí lze podle mě přičítat dvěma věcem: nádherně a jímavě, leč velmi překvapivě rozbalovaným charakterům postav. A potom příběhu, ve kterém si čtenář každého věku i založení najde to svoje.

...

Divadlo

Pan Kaplan má třídu rád, budete ho mít rádi vy?

pan kaplan ma tridu rad 200V dubnu se v Městském divadle Zlín konala poslední premiéra 73. sezóny, a to lingvistická komedie Pan Kaplan má třídu rád od Leo Rostena.

...

Film

BRUTÁLNÍ VEDRO: Když civilizace končí, co budeš dělat ty?

brutalni vedro200Ve světě ohroženém slunečním úlomkem letícím k Zemi uvízne osmnáctiletý chlapec cestou na chalupu v neznámém městě. Série bizarních dobrodružství ho donutí postavit se svým největším strachům – smíření se s realitou vykloubeného světa, s...