Praha filmová

Praha filmová

Tisk


Film 200Naše hlavní město patří nejen k oblíbeným turistickým destinacím na světě, ale zároveň stojí nejvýše na žebříčku žádaných filmových lokalit v České republice. Praha se stala kulisou i přímým aktérem mnoha světových velkofilmů. V oscarovém Amadeovi natáčel Miloš Forman na Malé Straně, v Arcibiskupském a Valdštejnském paláci, nebo ve Stavovském divadle. Filmová svatba Wolfganga s Constance se konala v kostele sv. Jiljí v Husově ulici a v záběru na Mozartovu rakev, odváženou v pochmurném počasí za město,  je poznat Leopoldova bránuna Vyšehradě.

 

Porevoluční éru zahraničních produkcí odstartoval úspěšný špionážní thriller s agentem CIA Ethanem Huntem v podání Toma Cruise. Díky snímku, ve kterém „hrála“ Praha konečně sama sebe, stoupl v zahraničí výrazně zájem o českou metropoli. Motiv pražských věží zůstane navždy součástí filmového plakátu Mission: Impossible z roku 1996. Tom Cruise a Mission: Impossible se do Prahy vrátili po patnácti letech se čtvrtým pokračováním.

Snímků, ve kterých Praha zastupovala jiná evropská města, je řada. Například ve filmu Z pekla, popisující řádění Jacka Rozparovače s Johny Deppem v roli inspektora, se metropole proměnila ve viktoriánský Londýn. Město na Temži zastupovala Praha i v Rytířích ze Šanghaje, kde Pražský hrad představoval Buckinghamský palác.

Film1

Herec Gérard Depardieu se v seriálových Bídnících potuloval kolem Karlova mostu, stejně jako v britském seriálu představitel Červeného bedrníka. Velká část zahraničních snímků se natáčela také v pražských ateliérech. Barrandov se na přání Romana Polanskiho proměnil v Londýn Olivera Twista (2005). Barrandovská studia byla též svědkem natáčení I. A  II. dílu trilogie C. S. Lewise: Letopisy Narnie.Z hollywoodských velkofilmů, natáčených částečně v Praze, je třeba jmenovat Bondovku Casino Royale (2006), ve které si zahrálo schodiště Národního muzea, tentokrát jako benátský hotel.

Film2

Za připomínku stojí i některé české snímky, odehrávající se přímo v metropoli. Pokud  půjdeme po Kampě a mineme Čertovku, nezapomeňme na Chobotnice z II. patra na legendárního inspektora Trachtu z cimrmanovského filmu Rozpuštěný a vypuštěný a na konec vodníků v Čechách.  Legendární fantom českých restaurací Dalibor Vrána alias Vrchní prchni se skrýval v Kaprově ulici, v Knihkupectví Fišer. Krásný výhled na Prahu nabízejí Palácové zahrady pod Pražským hradem, kde Miloš Kopecký jako hrabě von Kratzmar sjížděl ve filmu Adéla ještě nevečeřela na podnose schody v Malé Fürstenberské zahradě.

ilustrační foto autor

zdroj: Prague City Tourism


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Beseda u Bigbítu: Kdysi tu začínala Vypsaná fixa

beseda u bigbitu sevcikTomáš Ševčík, muž který stojí za současnou organizací hudebního festivalu Beseda u Bigbítu. Festival, který organizuje parta dobrovolníků ve svém volném čase bez nároku na mzdu, sl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zápletka: Umění příběhu a různé perličky z literatury

zapletkaNakladatelství Dokořán vydalo další malou, ale poučnou knížečku v edici Pergamen. Tentokrát je zaměřena na zápletku příběhu, rady pro psaní scénáře a zajímavosti z oblasti dějin literatury. Autorkou je Amy Jonesová, která vyučuje literaturu a kreativní p...

Z archivu...


Literatura

Život v kleci o fighterech smíšeného bojového umění

život v kleci 200Život v kleci popisuje Daniel Barták, jeden z trenérů MMA a sportovní novinář Libor Kalous. Věnují se v současné době jednomu z nejoblíbenějších sportů v České republice, jehož popularita vzrostla zejména v posledních letech.

Divadlo

Do divadla i o prázdninách! Pozvěte přátele na promítání

letní pohodaUžijte si divadlo z pohodlí domova, třeba ve společnosti přátel při letní grilovačce. Na Dramoxu najdete stovky inscenací, které jste během roku nestihli vidět nebo které už mají po derniéře. Dobrá zpráva pro všechny divadelní fanoušky – o zážitk...

Film

Znovu ožívá Prokofjevova pohádka Péťa a vlk

petr-a-vlk 200Česká televize zase prokázala ignoranci v používání názvů. Pod drnčivým, neosobně znějícím, protože z angličtiny přeloženým titulem Petr a vlk se totiž skrývá Prokofjevova skladba odjakživa ...