Odysseova dobrodružství - řecký hrdina na Chvalském zámku

Odysseova dobrodružství - řecký hrdina na Chvalském zámku

Tisk

chval 200Interaktivní výstava Odysseova dobrodružství nbídne návštěvníkům putováním bájného Odyssea a umožní zažít všechna jeho dobrodružství. Výstava je otevřena v prostorách Chvalského zámku v Praze-Horních Počernicích. Interaktivní výstava umožní zažít dobrodružství, jimiž prošel hrdina Odysseus na své pouti z trojské války domů. Výstavou návštěvník prochází samostatně a prožívá všechny příběhy bájného Odyssea. Pro školy, školky a dětské kolektivy nabízí expozice možnost komentovaných prohlídek na objednání.  

 

 

Chvalský zámek a jeho historie
První písemné zmínky o opevněném feudálním sídle, Chvalské tvrzi, pocházejí ze začátku 15. století. Po dvě staletí měnila tvrz často majitele až do roku 1652, kdy byl objekt ve značně zpustlém stavu postoupen jezuitské koleji u sv. Klimenta. V tomto období byla někdejší tvrz stavebně upravena do podoby renesančního zámku. Po raně barokní přestavbě získal zámek podobu, ve které se prakticky dochoval až do současnosti.  
Po zrušení jezuitského řádu přešel zámek pod správu zemského studijního fondu. Po roce 1918 byl spravován ministerstvem zemědělství. V roce 1950 byl dvůr se zámkem převeden do majetku  organizace Československé státní statky a v roce 1955 dostal objekt do užívání Státní statek Praha.

chval 1


V roce 1992 zřídilo zastupitelstvo Horních Počernic na záchranu zámku nadaci, která vedla následná nezbytná jednání k jeho obnově. Na základě znaleckého posudku vydal koncem roku 1998 Pražský ústav památkové péče vyjádření o přípustnosti rekonstrukce, rehabilitaci a restaurování zámecké fasády včetně oken a vstupního portálu. V rámci projektové přípravy se uskutečnil  podrobný památkový průzkum, na jehož základě bylo navrženo odstranění nevhodných dodatečných úprav objektu. V polovině roku 2000 byl hotov stavebně historický průzkum, jehož cílem bylo zjistit celkový stav objektu; v roce 2001 byla staticky zajištěna klenba zámku a dvorní arkáda.  
Na konci roku 2003 schválil Národní památkový ústav opravu střechy zámku a souvisejících konstrukcí. V září 2006 se započalo se záchranou této krásné stavby, které po letech chátrání hrozil zánik. V květnu roku 2008 byl Chvalský zámek otevřen pro veřejnost.

chval 2


Kudy na zámek
Přímo k zámku je možné dojet autem. Je také možné využít pražskou hromadnou dopravu. Z centra Prahy se k zámku dostanete metrem trasa B na stanici Černý Most a městským autobusem do stanice Chvaly.  Z centra se lze k zámku pohodlně dostat i vlakem, z Masarykova, nebo Hlavního nádraží do stanice Horní Počernice. Od nádraží v Horních Počernicích lze využít autobus s výstupem na zastávce Chvaly.                                                                                                   

Výstava Odysseova dobrodružství je otevřena do 5. dubna, denně od 9 do 17 hodin. Zámek je otevřen celoročně, včetně státních svátků.

Ceník vstupného do Chvalského zámku
Základní vstupné: 60 Kč, snížené vstupné 40 Kč, rodinné vstupné 150 Kč, skupinové vstupné 40 Kč, skupinové (dětské, studentské a seniorské kolektivy, skupina nad 10 osob) 30 Kč/osoba.
Poplatek za fotografování 50 Kč,

podle podkladů Chvalského zámku

www.chvalskyzamek.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Klára Cibulková: „Stvořit hlasem představu“

Klara Cibulkova 200Ve vydavatelství OneHotBook právě vyšla audiokniha DNA od islandské autorky Yrsy Sigurðardóttir. Namluvila ji herečka Klára Cibulková, se kterou vám nyní přinášíme rozhovor.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Znáte „psí řeč“?

tenpes 200Pejskařů všude kolem nás rapidně přibývá. A taky přibývá lidí, kteří psy rádi zrovna nemají. Bojí se jich i jejich majitelů, stěžují si na hlasitý štěkot i nevítané exkrementy na chodnících. Pro obě tyto znepřátelené skupiny vychází v českém překlad...

Divadlo

Městská strašidla: Cyklus tří minioper pro dětského diváka

mestska strasidla 200Městská strašidla jsou cyklem tří minioper v režii Lukáše Kopeckého, který je určený převážně dětským divákům. V humoristicky laděných libretech Martina Kyšperského se setkáváme se strašidly, která žijí v dopravních prostředc...

Film

Sacha Baron Cohen stvořil nejroztomilejšího Diktátora v dějinách

altWadíja je malá zemička v subsaharské oblasti, která ke své existenci potřebuje pevnou ruku diktátora. Alespoň je o tom pevně přesvědčen Aladín (Sacha Baron Cohen) – po smrti Kim Čong Ila je posledním mohykánem mezi diktátory a ...