Šachový turnaj v hotelovém letovisku na Slunečném pobřeží je poznamenán vraždou českého hráče

Šachový turnaj v hotelovém letovisku na Slunečném pobřeží je poznamenán vraždou českého hráče

Tisk

Král v nesnázích200Při krátkém přerušení partie je velmistr Michal Talián nalezen na hotelové chodbě s rozdrcenou lebkou. Bulharská policie přizve ke spolupráci pražského detektiva Bodláka. Pět podezřelých má zjevně neprůstřelné alibi. Vraždilo se kvůli vítězství na turnaji? Nebo jde o soukromé vyřizování účtů?

 

 

Jeden z nejlepších šachistů československé historie napsal v roce 1977 tři detektivní povídky z šachového prostředí. K jejich knižnímu vydání došlo až v roce 1989 v Německu, kde od poloviny 80. let žije. První vydání v češtině se na pultech objevilo až v roce 2021 pod názvem Mat šachovému králi v Nakladatelství Elišky Richtrové.

VLASTIMIL HORT (*1944)
• šachový velmistr, publicista a spisovatel

Kladenský rodák studoval na Vysoké škole ekonomické v Praze. Jeho celoživotní láskou jsou šachy, kterým se věnoval jako hráč, trenér, teoretik i komentátor. Mezinárodním mistrem se stal již v 18 letech. Tři roky poté dosáhl úrovně velmistra. V roce 1977 se probojoval do turnaje kandidátů, usilujících o postup do boje o titul Mistra světa. V témže roce byl na 6. místě světového žebříčku FIDE, což je dodnes nejvyšší pozice dosažená českým hráčem. V roce 1985 emigroval do Německa. Je autorem řady ceněných šachových knih, které pomohly k růstu několika generací hráčů a zvyšovaly zájem veřejnosti o královskou hru. V roce 1977 napsal tři detektivní povídky, ale k jejich vydání došlo až v Německu v roce 1989. Český originál se nedochoval. Proto byly v roce 2021 přeloženy zpět do češtiny a poprvé vydány pod souhrnným názvem Mat šachovému králi.

LUBOŠ VESELÝ (*1961)

Narodil se v Chomutově, vyrůstal v Ostrově nad Ohří. Od roku 1977 studoval na pražské Konzervatoři. Po vojně působil několik let v brněnských divadlech (Mahenovo divadlo, Divadlo Na Provázku, HaDivadlo...), v kladenském Divadle J. Průchy nebo v pražském A-Studiu Rubín. Od roku 2006 je s krátkou přestávkou členem souboru Švandova divadla v Praze. Před kamerou debutoval v roli žáka ve filmu Leť, ptáku, leť (1978), ale první velkou rolí byla až titulní postava v Olmerově filmu Antonyho šance (1986). Z dalších filmů uveďme například O rodičích a dětech (2007), Hlídač č. 47 (2008), Pouta (2009) nebo Hořící keř (2013). Významnou stopu najdeme i v televizní produkci, především v seriálech První republika (2018), Kukačky (2021) či Pozadí událostí (2022). Ve vydavatelství Tebenas načetl dvě detektivní povídky z kompilací Doteky osudu (2024) a Doteky stínů (2025).

Král v nesnázích

Vlastimil Hort: KRÁL V NESNÁZÍCH
Edice České detektivka
První ze tří šachových detektivek
ČTE LUBOŠ VESELÝ
Celkový čas 2 hodiny 37 minut
Titul je ve výhradní distribuci Radioservisu.

Více informací:

www.radioteka.cz

www.tebenas.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Eva Pospíšilová - Je osvobozující nebrat se tak vážně

scen 200Scenáristka bydlící 1 419 km od Londýna, milující jídlo a staré filmy. Spoluautorka právě vycházející knihy Nervy v čokoládě zná možná recept na štěstí a umí hledat na Wikipedii. Zkrátka opravdový tale...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nenáviděná i milovaná Eleanor se má vážně skvěle

eleanor se ma vazne skvele 200V nakladatelství Plus vyšla na konci roku 2017 kniha Eleanor se má vážně skvěle od Gail Honeymanové, která se nyní dočkala i své audioknižní verze.

 

...

Literatura

Tvrdý jak voda - varování před totalitou "kulturních revolucí"

tvrdy jako voda perexTvrdý jak voda je tvrdá politická satira, román, kde se mísí humor a emoce. Univerzální lidské drama o povaze moci, nebezpečí pýchy a síly touhy, jež se valí navzdory všemu a všem, jen směr nikdo z nás nezná.

...

Divadlo

Burani slavnostně otevřeli novou divadelní sezonu

VýstřižekDivadlo BURAN TEATR je už hodně let součás...

Film

RETRO: Návrat k Rambovi
ImageRambův příběh je známý už velmi dlouhou dobu. Je to už téměř 30 let, kdy byl uveden do kin první díl. I když se může film na první pohled jevit poněkud omšele, vracím se k němu proto, že byla pro jeho natočení použita celá řada (na tu dobu) novátorsk...