S příbuzenstvem býval odjakživa kříž. Nebo rovnou devět?

S příbuzenstvem býval odjakživa kříž. Nebo rovnou devět?

Tisk

Devet krizu200Sobotní výlet Fílekových od Popradu až k dálničnímu exitu Domašov západně od Brna si sice žádá plnou nádrž jejich vozu, ale doba velí investovat do nevšedních zážitků. Zoo v Bystrci přijde na řadu až pak. U restaurace na 168. kilometru D1 se přece chmurně tyčí devatero křížů, které připomínají tragédii svatebního průvodu zmasakrovaného v těchto místech léta Páně 1540.

 

Historické pozadí pověsti svým blízkým od volantu už od Liptova průběžně líčí táta Adam – a je znát, že si morytát o zmarněné lásce milenců z raného novověku užívá. Hotový silniční Homér. Jenže jak se výprava blíží přes Trenčín k moravským hranicím a poté až k prokletému místu, nálada spolujezdců houstne. Hlásí se pasivní agrese, rozbroje a zadřené třísky, aby nám sociální jednotka tvořená otcem-nevěrníkem, depresivní matkou, pubertální dcerunkou na zabití a devítiletým autistou ukázala, nakolik mají všichni daleko do idylicky nukleární rodinky. Tušíme, že obě linie příběhu se tu nepotkaly náhodou… To se ví, že se protnou. A tak, až se z toho publiku zježí chlupy!

Ukázka z knihy

Jednou ji neobratně podvedl, a Veronika se o tom obratně dozvěděla. Fakticky za to tak úplně nemohl. Vždyť byl ožralý jako doga. Pamatoval si jen útržky, a právě to možná zmírnilo i jeho pocit viny. Stupidní vánoční večírky! Rozhodl se jim vyhýbat jako žid vepřovému. Nikdy víc nechtěl žádný z nich vidět ani na obrazovce televizoru. Ale manželství si udržet potřeboval. Aby zůstal aspoň trochu normálním, střízlivě smýšlejícím mužem. Posral to, a život se najednou totálně změnil.

Ohlasy na knihu

„Tak tohle jsem nečekala. Ani děj, ani rozuzlení. Devět křížů jsem dosud jakožto tajemné místo neznala a po přečtení knihy vím, že ho ani do budoucna navštívit nechci… Myslím, že tato kniha se vyrovná těm od Kariky, s nimiž je často porovnávána.“ – V.P.

„V závěru knihy mě mrazilo po celém těle.“ – databazeknih.cz

O autorech

Roman Kulich (* 1980) je rodák ze středoslovenského Ružomberku. Vystudoval po maturitě podnikatelskou nástavbu, aby mohl působit ve vedení rodinného podniku. Protože mu však každodenní dramata v oboru gastronomie připadala příliš poklidná, kompenzoval si to po večerech psaním žánrových próz. První povídky kořeněné hrůzou a tajemnem publikoval v časopisech Fantázia, Dotyky a v antologiích Fantastická 55 a Utekajme, už ide. Následovaly romány Požierač (2014), Dr. Weiss (2015), Prekliatie (2016) a Krik nevinných (2017). V kulisách sněhové kalamity se odehrává mysteriózní thriller z kysuckých kopanic Bílá paní (2017, č. 2020), v jehož přeludech se autor dosud nejvíc přiblížil poetice kolegy a vrstevníka Jozefa Kariky. Žije na sídlišti v Žilině, do jejíž kotliny situoval i krvavé drama Pomsta (2018, č. 2020) protkané démonickými paralelami s osudy antického siláka Hérakla. V hororu Devět křížů (Velký knižní čtvrtek 2023), kterým zavítal až na okraj Vysočiny, se českým čtenářům představuje potřetí.

Kryštof Rímský (* 1975) je příslušník střední generace rozvětvené umělecké dynastie. Narodil se v Hradci Králové a absolvoval katedru alternativního a loutkového divadla na pražské DAMU. Jeho bouřlivé mládí rekapituluje časosběrný dokument Pavla Kouteckého a Jana Šiklaz cyklu Evoluce 4 z revoluce. Zprvu se na metropolitních scénách pohostinsky věnoval činohře, a to i v rámci Letních shakespearovských slavností. Po stálém angažmá v ústeckém Činoherním studiu, kde zaujal výkonem v monodramatu Rudolf Höss – Byl jsem velitelem v Osvětimi nebo rolí Adolfa Eichmanna v každoročním scénickém čtení Konference ve Wannsee, působí od roku 2020 v Divadle na Vinohradech. Aktuálně ho zde můžeme vidět např. v Matce J. A. Pitínského či v Baladě pro banditupodle Milana Uhdeho a Miloše Štědroně. Nejvýraznější filmovou roli ztvárnil v thrilleru Záblesky chladné neděle, avšak objevil se i ve snímcích Tobruk, Čtyři slunce, Polski film, Nabarvené ptáče, Chyby nebo v četných TV krimi sériích (Labyrint, Rapl, Specialisté, Policie Modrava, Zákony vlka ad.). Je činný též v dabingu: promlouvá mj. hlasem kardinála Richelieua (herce Erica Rufa) v nejnovější verzi Dumasových Tří mušketýrů.

Devet krizu web

Devět křížů
Autor: Roman Kulich
Interpret: Kryštof Rímský
Režie: Natália Deáková
Délka nahrávky: 8 hodin 27 minut
Překlad: Robert Pilch
Datum vydání: 19. července 2023

Více informací: https://onehotbook.cz/collections/all/products/devet-krizu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Vzdušná akrobatka Šárka: „Je to přímo nebeský zážitek, když jste vzhůru nohama zavěšení a pozorujete krásu přírody“

200rozK rozhovoru jsme si přizvali Bc. Šárku Bílou, lektorku a akrobatku z Pardubic, která se již několik let věnuje vzdušné akrobacii. Co aerial dance přesně znamená, co je k němu potřeba a kde jej můžete vidět nebo začít praktikovat? To a mnohem více nalezne...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Emil a detektivové poprvé ve formě mluveného slova

200mluAčkoliv tato detektivka pro děti vyšla poprvé v roce 1929, čili před více jak osmdesáti lety, drží se stále v oblibě malých i větších čtenářů. Do dnešního dne se dočkala překladu do více jak šedesáti světových jazyků. Kästnerův Emil oslnil hned na počátku ...


Literatura

Jan Calábek byl průkopníkem populárně vědeckého filmu

calabek obalka 200Nalezneme stále mnoho lidí, kteří přes své mimořádné zásluhy o nejrůznější obory lidského vědění zůstávají širší veřejnosti neznámí. Patří mezi ně profesor obecné botaniky Jan Calábek (1903-1992...

Divadlo

Olomoucká Liška B. je inscenace půvabná a svébytná i díky silné hudební složce

liska b 200Kdysi jsem viděl v hukvaldském amfiteátru operu Příhody lišky Bystroušky, což na mě natolik zapůsobilo, že jsem se stal milovníkem hudby Leoše Janáčka. Jenomže očekávaná premiéra inscenace nazvaná Liška B., která proběhla v pátek 19. ledna v Morav...

Film

Marie Královna Skotská: Tohle království je pro dvě královny malé

Stuartovna perexMarie Stuartovna se stala nejmladší královnou vůbec, když byla korunována šest dní po narození, poté co její otec zemřel. Jako šestiletá byla zaslíbena králi Francie, a poté se i se svým skotským doprovodem přestěhovala do Francie. Ovš...